Γαλλία: «Διαμάχη» για τα εμβληματικά βιτρό της Παναγίας των Παρισίων
Ποιοι λένε «όχι» στην αντικατάσταση των ιστορικών βιτρό της Παναγίας των Παρισίων.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της ιστορικής Παναγίας των Παρισίων, που καταστράφηκε στην πυρκαγιά της 15ης Απριλίου 2019. Ωστόσο, όσο περνούν οι μέρες και τα συνεργεία προσθέτουν τις κρίσιμες πινελιές που θα προσδώσουν ξανά στο εκκλησιαστικό μνημείο την παλιά του λάμψη, κορυφώνονται και οι αντιδράσεις από μεγάλο μέρος πολιτών.
Αιτία για τους 122.875 Γάλλους που λαμβάνουν μέρος στην διαδικτυακή καμπάνια είναι να ληφθεί υπόψη το αίτημα εκείνων να παραμείνουν τα αρχικά βιτρό που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Βιολέ Λε Ντυ στα πλαϊνά παράθυρα του ναού και να μην αντικατασταθούν από νέα, σύγχρονης αισθητικής, όπως επιθυμεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Αίτημα που έχει επικριθεί ως «βανδαλισμός» από τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή καμπάνια, που θέλουν να φθάσουν τους 150.000 ώστε να επηρεάσουν στη λήψη των αποφάσεων.
Η ιδέα για την αντικατάσταση των έξι βιτρό προήλθε από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού, Λορέν Ούλριχ, ο οποίος ανέφερε ότι θα ήθελε να δει μία σειρά από έξι νέα παράθυρα. Ο Μακρόν απάντησε ότι υποστηρίζει πλήρως την ιδέα, γεγονός που «ξεσήκωσε» τους θιασώτες της αρχιτεκτονικής παράδοσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
«Τα βιτρό στην Παναγία των Παρισίων που σχεδίασε ο Λε Ντυ δημιουργήθηκαν ως ένα συνεκτικό σύνολο. Αποτελεί μία γνήσια δημιουργία που ο αρχιτέκτονας ήθελε να είναι πιστός στη γοτθική προέλευση του καθεδρικού ναού», επισημάνθηκε στο κείμενο της καμπάνιας.
«Όπως μπορείτε να δείτε σε μερικά από τα βίντεο, ο καθεδρικός ναός έχει κόλπους χωρίς βιτρό, κλειστούς μόνο από λευκούς φεγγίτες. Η τοποθέτηση βιτρό παραθύρων σε αυτά δεν θα μείωνε την αρμονία που επιδιώκει ο Βιολέ Λε Ντυ και θα ενίσχυε τον καθεδρικό ναό», έγραψε ο Ντιντιέ Ρινιέρ, ο οποίος είναι έγκριτος σχολιαστής της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Γαλλίας και συντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού Tribune de l’Art.
Όσοι επικρίνουν το σχέδιο, έχουν την πεποίθηση ότι η αλλαγή θα καταστρέψει την αρχιτεκτονική αρμονία του ιστορικού κτηρίου, το οποίο υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024.