«ΦΩΤΙΑ» ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ - ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΙ ΕΞΗΓΟΥΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ

Και ξαφνικά, νέο πρόβλημα με τη Λιβύη - Ανακοίνωσε επέκταση χωρικών υδάτων, τι σημαίνει αυτό

Η Λιβύη επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, κοινοποιώντας την απόφαση και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και προκαλώντας εκ νέου «φουρτούνες».
GLOMEX / ΑΝΤ1.
3'

Νέα… σύγχυση στα –ούτως ή άλλως «φουρτουνιασμένα»– νερά της Μεσογείου, μετά την απόφαση της Λιβύης να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη 24 ναυτικών μιλίων προς τον βορρά με έγγραφο που κοινοποίησε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Με αυτήν την απόφαση, η κυβέρνηση της Τρίπολης δίνει συνέχεια στη «διαμάχη» με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όμως, αυτή η εξέλιξη επηρεάζει εμμέσως και τις γειτονικές χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα, η Μάλτα και κυρίως η Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με τη Λιβύη, ενώ «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο χωρών είναι και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο με θρασύτατο τρόπο καταπατά την εθνική μας κυριαρχία.

Συρίγος: «Το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο»

«Ως προς το θέμα του Κόλπου της Σύρτης, πρόκειται για μία παλιά ιστορία. Το 1973, η Λιβύη πρωτοέκλεισε τον Κόλπο και το 1974, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αντιδράσει λέγοντας ότι είναι παράνομο.

Ο ισχυρισμός της Λιβύης για “ιστορικά δικαιώματα στην περιοχή” δεν βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Μας επηρεάζει ως Ελλάδα μόνο στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το κλείσιμο του του Κόλπου της Σύρτης επηρεάζει περισσότερο την Ιταλία/

Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή αυτό το ζήτημα», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την επέκταση των θαλάσσιων ζωνών από τη Λιβύη, εξηγώντας πώς επηρεάζει αυτό την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Ιταλία.

Παπαφλωράτος: «Η Τουρκία παίζει ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι»

«Όλα έρχονται σιγά – σιγά στο “φως”. Η Τουρκία παίζει σε πολλά διαφορετικά ταμπλό. Αυτή είναι μία κίνηση στη “σκακιέρα” της Άγκυρας, μέσω της οποίας “στριμώχνει” την Αίγυπτο και φέρνει εμμέσως την Ελλάδα στη θέση να λάβει μία σημαντική απόφαση και αυτό γιατί έχουμε υπογράψει συμφωνία με το Κάιρο.

Η Τουρκία θέλει να καταστήσει εαυτήν περιφερειακή δύναμη. Δεν αλλάζει η τακτική της, είναι πάγια στρατηγική της και έχει εκπονηθεί εδώ και δεκαετίες», υπογράμμισε ο διεθνολόγος και καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές, Ιωάννης Παπαφλωράτος, μιλώντας το πρωί (28/12) στον ΣΚΑΪ.

Τσάλτας για τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Κατάπτυστο, αδιανόητο και παράνομο»

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας, Γρηγόρης Τσάλτας, είχε μιλήσει στο Newbsomb.gr την 4η Οκτωβρίου 2022 για το τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τη «ρίζα» της τουρκικής προκλητικότητας, τονίζοντας πως «το ζητούμενο της Τουρκίας ήταν από τότε η συγκυριαρχία στο Αιγαίο ώστε να συνεκμεταλλευθεί τους υποθαλάσσιους πόρους», μεταξύ άλλων.

«Το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι κατάπτυστο, αδιανόητο και εντελώς παράνομο, μεταξύ δύο κρατών που… δεν έχουν απέναντι ακτές! Αυτό δεν υφίσταται πουθενά, σε κανένα Διεθνές Δίκαιο. Είναι σαν να πάμε να οριοθετήσουμε εμείς την υφαλοκρηπίδα μας, με το Μαρόκο. Τα κράτη πρέπει να είναι είτε παρακείμενα είτε αντικείμενα· είτε δίπλα, είτε απέναντι», είχε υποστηρίξει.

Σχετικές ειδήσεις