Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: «Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα Γλυπτά»

Ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, εξέφρασε αισιοδοξία για την προοπτική επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Διευθυντής Βρετανικού Μουσείου: «Θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τα Γλυπτά»
AP.
5'

Μία μέρα πριν από την είδηση ότι η Ελλάδα παρουσιάζεται έτοιμη να «γεμίσει» το κενό στο Βρετανικό Μουσείο με άλλους αρχαιολογικούς «θησαυρούς» εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Αθήνα, όπως υπογράμμισε η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στον Guardian, ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», μιλώντας στη σειρά podcast, Political Currency.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε πως «ελπίζω ότι μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου, της ελληνικής κυβέρνησης και του Μουσείου Ακρόπολης, η οποία θα μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη θέαση των Μαρμάρων, αλλά όχι με τρόπο που αμφισβητεί τις θεμελιώδεις αξιώσεις του καθενός», αν και επεσήμανε ότι δεν επιθυμεί τη μόνιμη αφαίρεση αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου.

«Ακόμη και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μιλά το Βρετανικό Μουσείο»

«Δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί συμφωνία. Αν υπήρχε μία απλή λύση, θα είχε βρεθεί. Αλλά είμαι σχετικά αισιόδοξος. Η Ελλάδα θα υποστηρίζει πάντοτε ότι είναι δικαιωματικά δικά της.

Ο νόμος είναι πολύ ξεκάθαρος και αναφέρει ότι συνιστούν κτήση του Βρετανικού Μουσείου και έχουμε ακούσει τόσο από αυτήν τη Συντηρητική κυβέρνηση, όσο και τη δυνητική Εργατική κυβέρνηση του Στάρμερ πως τούτο δεν θα αλλάξει», προσέθεσε ακόμη ο Τζορτζ Όσμπορν.

Ακόμη, γνωστοποίησε ότι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου είναι θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο συμφωνίας και εκτίμησε ότι αυτό ισχύει και για την ελληνική κυβέρνηση. «Ακόμα και αν η βρετανική κυβέρνηση δεν μιλά στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μιλά το Βρετανικό Μουσείο», τόνισε.

«Να μοιραζόμαστε Μάρμαρα, ώστε ένα τμήμα τους να εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα»

«Παρεμπιπτόντως, δεν θέλουμε να επιστρέψουμε μονίμως σημαντικά μέρη της συλλογής μας, διότι πιστεύουμε σε αυτό που προσφέρει το Μουσείο, δηλαδή την ευκαιρία να δει κανείς όλους αυτούς τους σπουδαίους πολιτισμούς μαζί.

Ωστόσο, ως προς την ουσία, τις τελευταίες εβδομάδες τόσο ο Ρίσι Σούνακ όσο και ο Κιρ Στάρμερ επιβεβαίωσαν ότι δεν θα αλλάξουν τον νόμο. Άρα, πρέπει να ενεργήσουμε εντός του νόμου και μονάχα έτσι μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτήν την πραγματικά φιλόδοξη πρόταση. Δηλαδή, να μοιραζόμαστε τα Μάρμαρα ώστε να διασφαλίσουμε ότι ένα τμήμα τους θα εκτίθεται πάντοτε στην Ελλάδα», σημείωσε ακόμη ο Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου.

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αν επιστραφούν, θα αναπληρώσουμε το κενό στο Βρετανικό Μουσείο»

Μιλώντας Guardian, ο οποίος διατηρεί δίκαια στάση για το ζήτημα, η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, επεσήμανε ότι οι αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με ελληνικές αρχαιότητες «δεν θα αδειάσουν ποτέ». «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Σε περίπτωση που τα Γλυπτά επανενωθούν στην Αθήνα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να οργανώσει περιοδικές εκθέσεις σημαντικών αρχαιοτήτων που θα καλύψουν το κενό».

Αν το Λονδίνο έχει ζητήσει συγκεκριμένα έργα, η κυρία Υπουργός υποστήριξε ότι οι συζητήσεις δεν έχουν εστιάσει σε συγκεκριμένες αρχαιότητες, «αλλά για πρώτη φορά έδωσε μία γεύση για το πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φτάσει η Αθήνα προκειμένου να αποζημιώσει το Βρετανικό Μουσείο για την παραχώρηση των Γλυπτών –που θεωρούνται το αποκορύφωμα της τέχνης στην κλασική εποχή– λέγοντας ότι οι όποιες αρχαιότητες σταλούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνουν επίσης πόλος έλξης για το κοινό», έγραψε ο Guardian.

«Θα κάλυπταν το κενό, θα διατηρούσαν και θα ανανέωναν συνεχώς το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο για τις αίθουσες του Βρετανικού Μουσείου με ελληνικές αρχαιότητες», τόνισε η Λίνα Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως «οιαδήποτε συμφωνία και όλες οι λεπτομέρειες θα πρέπει να είναι σύμφωνες με την ελληνική νομοθεσία για την πολιτιστική κληρονομιά».

Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, για τον Παρθενώνα, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και διεθνούς σημασίας, είναι ζητούμενη η ακεραιότητα στον τόπο όπου λαξεύτηκαν τα Γλυπτά.

«Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την επανένωση των Γλυπτών»

Η Υπουργός Πολιτισμού διέψευσε πως βρίσκεται «στο τραπέζι» το σενάριο για δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο μουσείο της Ακρόπολης. «Δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση», αποσαφήνισε.

Για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να κινηθεί νομικά εναντίον του Βρετανικού Μουσείου, η Λίνα Μενδώνη απάντησε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί «πλήρως» τις δυνατότητες που προσφέρουν ο διάλογος και η πολιτιστική διπλωματία.

Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι οι Βρετανοί δεν γνωρίζουν την αλήθεια για τον Λόρδο Έλγιν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αποσπάστηκαν τα Γλυπτά, η Λίνα Μενδώνη επικαλέστηκε τον βουλευτή του Χέλστον, Χιού Χάμερσλεϊ, που το 1816 είχε σχολιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να δεχθεί τα Γλυπτά από τον διπλωμάτη ήταν «πράξη σφετερισμού».

Χαρακτηρίζοντας το ζήτημα ως τη μεγάλη «εθνική υπόθεση» της Ελλάδας, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως «ακόμη και άνθρωποι που αντιδρούσαν για χρόνια στην επιστροφή των Γλυπτών, τώρα υποστηρίζουν το ελληνικό αίτημα. Αν δεν ήμουν αισιόδοξη, δεν θα εργαζόμουν με θέρμη και πίστη για την εθνική υπόθεση της επανένωσης των Γλυπτών στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αθήνα».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή