Πόλεμος Ισραήλ: Λιμοκτονούν άνθρωποι και ζώα στον ζωολογικό κήπο της Γάζας
Πόλεμος Ισραήλ: Άνθρωποι, πίθηκοι και λιοντάρια βρίσκονται κοντά στον θάνατο, καθώς η τροφή τους περιλαμβάνει πια μόνο ξερό ψωμί και νερό
Σκληρές και τραγικές είναι οι εικόνες καταγράφονται στον ζωολογικό κήπο της Ράφα, 12 εβδομάδες μετά την έναρξη της ένοπλης σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς, όπου άποροι κάτοικοι της Γάζα, κατασκηνώνουν ανάμεσα σε κλουβιά με πεινασμένα ζώα, από πιθήκους και παπαγάλους μέχρι λιοντάρια.
Σχεδόν οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και πολλοί κατέφυγαν στην νότια πόλη της Ράφα αναζητώντας καταφύγιο, γεμίζοντας κάθε γωνιά της πόλης.
Στον ιδιωτικό ζωολογικό κήπο, που διευθύνεται από την οικογένεια Gomaa, μια σειρά από πλαστικές σκηνές βρισκόταν κοντά στις μάνδρες των ζώων, με απλωμένα ρούχα να κρέμονται ανάμεσα στους φοίνικες. Ένας εργάτης προσπάθησε να ταΐσει με το χέρι μια αδύναμη μαϊμού φέτες ντομάτας.
Πολλοί από αυτούς που έχουν καταφύγει στον ζωολογικό κήπο είναι μέλη της οικογένειας Gomaa που ζούσαν σε διάφορα μέρη του θύλακα πριν η σύγκρουση καταστρέψει τα σπίτια τους.
"Υπάρχουν πολλές οικογένειες που έχουν αφανιστεί εντελώς. Τώρα όλη η οικογένειά μας μένει σε αυτόν τον ζωολογικό κήπο", είπε ο Adel Gomaa, ο οποίος έφυγε από την πόλη της Γάζας. «Το να ζεις ανάμεσα στα ζώα είναι πιο ελεήμων από αυτό που παίρνουμε από τα πολεμικά αεροπλάνα στον ουρανό».
Τέσσερις πίθηκοι έχουν ήδη πεθάνει και ένας πέμπτος είναι τώρα τόσο αδύναμος που δεν μπορεί καν να τραφεί όταν υπάρχει φαγητό, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του ζωολογικού κήπου.
Φοβάται επίσης για τα δύο λιονταράκια του. "Τους ταΐζουμε ξερό ψωμί εμποτισμένο με νερό μόνο και μόνο για να τους κρατήσουμε στη ζωή. Η κατάσταση είναι πραγματικά τραγική."
Η μητέρα των μωρών έχει χάσει το μισό βάρος της από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση, πηγαίνοντας από τα καθημερινά γεύματα με κοτόπουλο σε εβδομαδιαίες μερίδες ψωμιού, πρόσθεσε.
Μια έκθεση υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η Λωρίδα της Γάζας κινδυνεύει από λιμό με ολόκληρο τον πληθυσμό να αντιμετωπίζει οξεία επίπεδα πείνας.
Το Ισραήλ διέκοψε όλες τις εισαγωγές τροφίμων, φαρμάκων, ενέργειας και καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα στην αρχή του πολέμου. Αν και τώρα το εβραϊκό κράτος επιτρέπει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα, οι έλεγχοι ασφαλείας, η συμφόρηση στα σημεία παράδοσης και η δυσκολία μετακίνησης μέσα από τα ερείπια μιας εμπόλεμης ζώνης εμποδίζουν την παράδοση προμηθειών. Πολλοί Παλαιστίνιοι λένε ότι δεν έχουν κάθε μέρα φαγητό.
Στο ζωολογικό κήπο, η λέαινα και τα μικρά της είναι ξαπλωμένα άτονα στο κλουβί τους, ενώ μικρά παιδιά παίζουν εκεί κοντά. Ζώα πεθαίνουν και αρρωσταίνουν κάθε μέρα, λέει η Σοφιάν Αμπντίν, κτηνίατρος που έχει εργαστεί στον ζωολογικό κήπο. «Ασιτία, αδυναμία, αναιμία. Αυτά τα προβλήματα είναι παντού. Δεν υπάρχει τροφή».