Ερυθρά Θάλασσα: Νέα επίθεση των Χούτι με τηλεκατευθυνόμενο σκάφος γεμάτο εκρηκτικά
Οι Χούθι επιτέθηκαν με ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο πλωτό σκάφος γεμάτο εκρηκτικά κατά πλοίων της Ερυθράς Θάλασσας, ωστόσο αυτό εξερράγη αρκετά μακριά από πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και εμπορικά και δεν προκάλεσε ζημιές ή θύματα.
Διοικητής του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο υποναύαρχος Μπραντ Κούπερ, έκανε λόγο για «αποτυχημένη επίθεση» των ανταρτών Χούθι της Υεμένης και τόνισε ότι πλέον έχουν καταγραφεί 25 επιθέσεις από τους Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διαπλέουν τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν.
«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά τους μετριάζεται», πρόσθεσε ο επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Για την επίθεση με το πλωτό μη επανδρωμένο σκάφος, ο Κούπερ είπε: «Σημειώθηκε σε απόσταση περίπου δύο μιλίων από τα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή –εμπορικά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ– και όλοι το είδαμε όταν εξερράγη».
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν έχουν αναπτυχθεί πεζοναύτες πάνω σε εμπορικά σκάφη που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα για την ασφάλειά τους.
Τελεσίγραφο ΗΠΑ και άλλων 11 κρατών στους Χούθι για τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Δώδεκα έθνη, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποίησαν από κοινού την Τετάρτη τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης για «απροσδιόριστες συνέπειες», εκτός εάν σταματήσουν τις επιθέσεις σε πλοία της Ερυθράς Θάλασσας.
«Ας είναι τώρα σαφές το μήνυμά μας: ζητούμε τον άμεσο τερματισμό αυτών των παράνομων επιθέσεων και την απελευθέρωση των παράνομα κατασχεμένων πλοίων και πληρωμάτων», αναφέρει η κοινή δήλωση - τελεσίγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.
«Οι Χούθι θα φέρουν την ευθύνη των συνεπειών εάν συνεχίσουν να απειλούν ζωές, την παγκόσμια οικονομία και την ελεύθερη ροή του εμπορίου στις κρίσιμες πλωτές οδούς της περιοχής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Το τελεσίγραφο ουσιαστικά, έρχεται μετά από αρκετές αναφορές ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο για απευθείας πλήγματα στους αντάρτες εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις.
Μεταξύ των υπογραφόντων της δήλωσης ήταν η Βρετανία, η οποία τη Δευτέρα εξέδωσε τη δική της προειδοποίηση προς τους Χούθι για «άμεση δράση», καθώς και η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιαπωνία.
Η μόνη χώρα της περιοχής που έχει υπογράψει είναι το Μπαχρέιν, το μικρό κράτος του Κόλπου που έχει ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις με το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τους Χούθι, αναφέρουν οι Times of Israel.
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν, που δεν αναφέρει τη χώρα ή τον πόλεμο κατά της Χαμάς που φαινομενικά πυροδότησε τις επιθέσεις των Χούθι.
«Αυτές οι επιθέσεις απειλούν αθώες ζωές από όλο τον κόσμο και συνιστούν ένα σημαντικό διεθνές πρόβλημα που απαιτεί συλλογική δράση», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.