Αditya-L1: Η διαστημική αποστολή της Ινδίας μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο

«Η Ινδία δημιουργεί ένα ακόμη ορόσημο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε ανάρτησή του στο X

Αditya-L1: Η διαστημική αποστολή της Ινδίας μπήκε σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο
3'

Η αποστολή ηλιακής παρατήρησης της Ινδίας μπήκε στην τροχιά του ήλιου έπειτα από ένα ταξίδι τεσσάρων μηνών, η τελευταία επιτυχία για τις φιλοδοξίες εξερεύνησης του διαστήματος του πολυπληθέστερου έθνους του κόσμου.

Η αποστολή Aditya-L1 του Ινδικού Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας εκτοξεύτηκε τον Σεπτέμβριο και μεταφέρει μια σειρά οργάνων για τη μέτρηση και την παρατήρηση των εξωτερικών στρωμάτων του ήλιου.

«Η Ινδία δημιουργεί ένα ακόμη ορόσημο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι σε ανάρτησή του στο X το Σάββατο. «Είναι απόδειξη της αμείλικτης αφοσίωσης των επιστημόνων μας στην πραγματοποίηση μεταξύ των πιο περίπλοκων και περίπλοκων διαστημικών αποστολών».

Ο υπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ινδίας Jitendra Singh δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το σκάφος έφτασε στην τελική του τροχιά «για να ανακαλύψει τα μυστήρια της σύνδεσης Ήλιου-Γης».

Το διαστημόπλοιο έχει τοποθετηθεί στο Lagrange Point 1, από όπου θα αναλάβει μια ολοκληρωμένη μελέτη του ήλιου, εστιάζοντας στο ηλιακό στέμμα και την επιρροή του στον διαστημικό καιρό.

Ο δορυφόρος κάλυψε περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα (930.000 μίλια) σε διάστημα τεσσάρων μηνών, μόνο ένα κλάσμα της απόστασης Γης-Ήλιου των 150 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (93 εκατομμύρια μίλια).

Ονομάστηκε από τη λέξη Χίντι για τον ήλιο, αυτή η αποστολή ακολουθεί το πρόσφατο επίτευγμα της Ινδίας να είναι η πρώτη χώρα που προσγειώθηκε επιτυχώς στον νότιο πόλο της Σελήνης, με την αποστολή Chandrayaan-3 τον Αύγουστο του περασμένου έτους.

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο έργο στοχεύουν να αποκτήσουν γνώσεις για τον αντίκτυπο της ηλιακής ακτινοβολίας στον αυξανόμενο αριθμό δορυφόρων σε τροχιά, με ιδιαίτερη έμφαση σε φαινόμενα που επηρεάζουν εγχειρήματα όπως το δίκτυο επικοινωνιών Starlink του Έλον Μασκ.

«Η εκδήλωση ήταν μόνο η τοποθέτηση του Aditya-L1 στην ακριβή τροχιά του Halo… Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να κατανοήσουν αυτό το φαινόμενο. Αναμένουμε λοιπόν πολλά επιστημονικά αποτελέσματα τις επόμενες ημέρες. Τουλάχιστον πέντε χρόνια ζωής είναι εγγυημένα με το καύσιμο που έχει απομείνει στον δορυφόρο», είπε ο πρόεδρος της ISRO S Somanath σε δημοσιογράφους στην Ινδία.

«Πρέπει οπωσδήποτε να μάθουμε περισσότερα για τον ήλιο, καθώς ελέγχει τον διαστημικό καιρό», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Manish Purohit, πρώην επιστήμονας του ISRO. Η χαμηλή τροχιά της γης θα έχει «σούπερ» κόσμο τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε.

Η ISRO μοιράζεται τακτικές ενημερώσεις της αποστολής μέσω αναρτήσεων στο X, από την ηλιακή προσγείωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έχουν στείλει πολυάριθμους ανιχνευτές στο κέντρο του ηλιακού συστήματος, ξεκινώντας με το πρόγραμμα Pioneer της NASA τη δεκαετία του 1960.

Η Ιαπωνία και η Κίνα έχουν εκτοξεύσει τις δικές τους αποστολές ηλιακού παρατηρητηρίου στην τροχιά της Γης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή