Επιστήμονες ανέπτυξαν εφαρμογή που βοηθάει στην αντιμετώπιση των εμβοών

Πρόκειται για μία εφαρμογή που ουσιαστικά εκπαιδεύει τον εγκέφαλο να συντονίζεται καλύτερα με την κατάσταση
3'

Οι εμβοές είναι μία κοινή κατάσταση και αρκετά ενοχλητική που επηρεάζει αρκετούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ωστόσο οι ερευνητές λένε τώρα ότι ανέπτυξαν μία εφαρμογή για smartphones που μειώνει τον αντίκτυπό τους μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.

Πιο αναλυτικά, πρόκειται για την εφαρμογή MindEar που παρέχει γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (ΓΣΘ) μέσω chatbot τεχνητής νοημοσύνης σε συνδυασμό με ηχοθεραπεία που επιτρέπει στον εγκέφαλο να μάθει να συντονίζεται καλύτερα με την κατάσταση.

Οι εμβοές μπορεί να είναι είτε ένας ήχος κουδουνίσματος είτε ένας διαρκής βόμβος, και επηρεάζουν ακόμα και έναν στους τέσσερις ανθρώπους σύμφωνα με τα στατιστικά.

Είναι μία κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους, ωστόσο μπορεί να παρουσιαστεί και σε παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις υποχωρούν χωρίς ιατρική παρέμβαση, σε άλλες όμως είναι πιθανό να επηρεάσουν την ακοή, τη διάθεση ή τον ύπνο αλλά ακόμα και να προκαλέσουν άγχος ή κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τον Guardian υπάρχουν διάφοροι τρόποι διαχείρισης της κατάστασης, συμπεριλαμβανομένης και της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, που βοηθά τους ανθρώπους να μειώσουν τη συναισθηματική τους σύνδεση με τον ήχο, επιτρέποντας στον εγκέφαλο να μάθει να τον αποσυντονίζει.

Η συγκεκριμένη θεραπεία όμως δεν είναι για όλους καθώς μπορεί να είναι δαπανηρή αλλά και δύσκολα προσβάσιμη για αρκετούς.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης -που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Frontiers in Audiology and Otology»- από το Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, Δρ Φαμπρίς Μπάρντι, που πάσχει ο ίδιος από εμβοές δήλωσε, «Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να ανακτήσουν τον έλεγχο».

«Μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις εμβοές είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και ότι πρέπει απλώς να μάθετε να ζείτε με αυτές. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ιατρική υποστήριξη μπορεί να μειώσει το φόβο και το άγχος που συνδέεται με αυτό που βιώνουν οι ασθενείς», εξήγησε ο ερευνητής.

«Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι γνωστό ότι βοηθά τους ανθρώπους που υποφέρουν από εμβοές, αλλά απαιτεί εκπαιδευμένο ψυχολόγο. Επίσης είναι ακριβή και συχνά δύσκολα προσβάσιμη» δήλωσε η καθηγήτρια Σουζάν Πέρντι, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ.

«Το MindEar χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας, ασκήσεων ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης, καθώς και ηχοθεραπεία για να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας, ώστε να μπορεί να συντονίζει τις εμβοές. Ο ήχος που αντιλαμβάνεστε σβήνει στο παρασκήνιο και είναι λιγότερο ενοχλητικός», εξήγησε η καθηγήτρια.

Στην πρώτη κλινική δοκιμή συμμετείχαν 30 άτομα και διαπιστώθηκε πως σχεδόν τα 2/3 των συμμετεχόντων παρουσίασαν «κλινικά σημαντική βελτίωση».

«Στη δοκιμή μας, τα 2/3 των χρηστών του chatbot είδαν βελτίωση μετά από 16 εβδομάδες. Αυτό συντομεύτηκε σε μόλις 8 εβδομάδες όταν οι ασθενείς είχαν επιπλέον πρόσβαση σε έναν διαδικτυακό ψυχολόγο», ανέφερε ο Δρ. Μπάρντι.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε συνεργασία με το νοσοκομείο University College London.