Τζόρτζια Μελόνι και Πάπας Φραγκίσκος κατά της παρένθετης μητρότητας και της ιδεολογίας «gender»
Νομοθετικά, στην Ιταλία δεν προβλέπεται τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να προβούν σε υιοθεσία. Ωστόσο υφίσταται το λεγόμενο stepchild adoption, δηλαδή ο σύντροφος έχει τη δυνατότητα να υιοθετήσει το ανήλικο τέκνο, φυσικό ή υιοθετημένο, του συντρόφου του. Φετινή δημοσκόπηση ανέδειξε πως μεγάλο μέρος των Ιταλών θεωρεί πως η παραδοσιακή οικογένεια αποτελείται από άνδρα και γυναίκα.
Τον Ιούλιο 2023, η Ιταλική Κάτω Βουλή υπερψήφισε νόμο που κατονομάζει την παρένθετη μητρότητα ως «καθολικό έγκλημα». Με αυτή την κίνηση, εάν εγκριθεί από την Γερουσία, θα διώκονται νομικά όσοι επιδιώκουν την παρένθετη μητρότητα και στο εξωτερικό.
Πρόκειται για μια ιδεολογική μάχη-ορόσημο της Ιταλικής Δεξιάς, ειδικά των Αδελφών της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Σε γενικές γραμμές, οι θέσεις της Ιταλικής Δεξιάς είναι στο ίδιο μήκος κύματος των οργανώσεων γνωστές ως “υπέρ της ζωής και της οικογένειας”.
Η ίδια η Ιταλίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξή της το Μάρτιο του 2023 δήλωσε πως “τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να έχουν το καλύτερο: μια μητέρα και έναν πατέρα”.
Σε παρόμοιο μοτίβο και η ομιλία της, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, σύμφωνα με την οποία “οι μήτρες δεν μπορούν να ενοικιαστούν” και πως “τα παιδιά δεν είναι προϊόντα που μπορεί κανείς να επιλέξει από ένα ράφι”, υπογραμμίζοντας επίσης πως “όλοι γεννιόμαστε από έναν άντρα και μια γυναίκα”.
Προσφάτως, στη συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη στις 4 Ιανουαρίου, η Τζόρτζια Μελόνι απάντησε σε μια ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το γεγονός πως στο Atreju, το φεστιβάλ της Δεξιάς που διεξήχθη στη Ρώμη στα μέσα Δεκεμβρίου, η πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον Ίλον Μασκ με τον παιδί του που γεννήθηκε από παρένθετη μητρότητα.
“Καλέσαμε τον Ίλον Μασκ γιατί είναι ένα άτομο που έχει πράγματα να πει, έχει επίσης σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτή είναι η πρόσκληση για τον Ίλον Μασκ και δεν αλλάζει τη θέση μου για την παρένθετη μητρότητα” απάντησε η Μελόνι.
Σχετικά με το μείζον αυτό θέμα, η Ιταλίδα πρωθυπουργός τάσσεται ξεκάθαρα κατά:
“Δεν νομίζω ότι υπερασπίζεται την ανθρώπινη ζωή, δεν νομίζω ότι η πληρωμή μιας φτωχής γυναίκας που γεννά ένα παιδί που, και στη συνέχεια το πουλάει, αποτελεί πρόοδο. Πάντα το έβλεπα με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζω να σκέφτομαι με αυτόν τον τρόπο και είμαι χαρούμενη αν το Κοινοβούλιο εγκρίνει το νόμο που θεσπίζει πως αποτελεί διωκόμενο έγκλημα, ακόμη και αν διαπράττεται στο εξωτερικό”.
Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος φαίνεται να βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με την Μελόνι.
“Ο δρόμος προς την ειρήνη απαιτεί σεβασμό στη ζωή, σε κάθε ανθρώπινη ζωή, ξεκινώντας από εκείνη του αγέννητου παιδιού στη μήτρα της μητέρας του, η οποία δεν μπορεί να καταπιέζεται, ούτε να γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης” δήλωσε τη Δευτέρα 8/01 στους διαπιστευμένους πρεσβευτές στην Αγία Έδρα.
“Θεωρώ καταδικαστέα την πρακτική της λεγόμενης παρένθετης μητρότητας, η οποία προσβάλλει σοβαρά την αξιοπρέπεια της γυναίκας και του παιδιού. Βασίζεται στην εκμετάλλευση της κατάστασης υλικής ανάγκης μιας μητέρας. Ένα παιδί είναι πάντα δώρο και ποτέ αντικείμενο σύμβασης” πρόσθεσε ο Ποντίφικας, ο οποίος μάλιστα ζήτησε “τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την καθολική απαγόρευση αυτής της πρακτικής”.
Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε με σκληρά λόγια και κατά της ιδεολογίας gender.
“Δυστυχώς, οι προσπάθειες των τελευταίων δεκαετιών να εισαχθούν νέα δικαιώματα, όχι πλήρη που δεν συνάδουν με εκείνα που είχαν αρχικά οριστεί και δεν είναι πάντα αποδεκτά, έχουν προκαλέσει ιδεολογική αποικιοποίηση, μεταξύ των οποίων η θεωρία gender διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη διότι διαγράφει τις διαφορές στην αξίωσή της να καταστήσει όλους ίσους. Τέτοιες ιδεολογικές αποικιοποιήσεις” καταλήγει ο Πάπας “προκαλούν πληγές και διαιρέσεις μεταξύ των κρατών, αντί να προάγουν την οικοδόμηση της ειρήνης”.
Πηγή: ΕΡΤ