ΗΠΑ: Λύθηκε 13 χρόνια μετά το μυστήριο με το πτώμα της ακέφαλης γυναίκας - «Είναι ανατριχιαστικό»
Το μυστήριο με τη δολοφονία μίας γυναίκας, της οποίας το ακέφαλο σώμα είχε απαστραγγιστεί εντελώς από αίμα και είχε πεταχτεί σε έναν αμπελώνα στην Καλιφόρνια πριν από σχεδόν 13 χρόνια, λύθηκε, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Οι αρχές κατονόμασαν την 64χρονη Έιντα Μπεθ Κέιπλαν ως το γυμνό, κακοποιημένο πτώμα που είχε αρχίσει να αποσυντίθεται και ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2011 στην πόλη Άρβιν, σύμφωνα με τον σερίφη της κομητείας Kερν. Η Κάπλαν ήταν εντελώς αγνώριστη. Εκτός από τον αποκεφαλισμό και την αποστράγγιση του αίματος της, ο δολοφόνος είχε αφιερώσει χρόνο για να της κόψει τους αντίχειρες πριν την ξαπλώσει ανάσκελα στον δρόμο.
«Αυτό το άτομο αφιέρωσε χρόνο για να μπει σε αυτόν τον χωματόδρομο, να αφαιρέσει το σώμα, να το τοποθετήσει στο έδαφος και να το βάλει με τρόπο που θα θεωρούσα σεξουαλικό και ήθελε να βρεθεί το πτώμα έτσι», είπε ο διευθυντής του ανθρωποκτονιών, Ντέιβιντ Χάμπαρντ Αν και δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν τη γυναίκα, ήταν ξεκάθαρο στους ντετέκτιβ ότι αναζητούσαν ένα θύμα δολοφονίας.
Το DNA που κατάφεραν να βρουν, ωστόσο, αποδείχτηκε άχρηστο -καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις για κανέναν αγνοούμενο, τόπο εγκλήματος ή καταδίκους, είπε το γραφείο του σερίφη. Η υπόθεση «πάγωσε» για εννέα χρόνια έως ότου το Γραφείο Ιατροδικαστών επικοινώνησε με το DNA Doe Project, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ειδικεύεται στην αναγνώριση αγνοούμενων, χρησιμοποιώντας ερευνητική γενετική γενεαλογία.
Αυτή τη φορά, η έρευνα στέφθηκε με επιτυχία και συνέδεσε τους ερευνητές με πολλά μακρινά ξαδέρφια που εκτείνονται σε οκτώ γενιές. Οι ερευνητές τη συνέδεσαν με μια πλούσια εβραϊκή καταγωγή των Ασκενάζι και χτένισαν τις ορδές των ανατολικοευρωπαϊκών αρχείων για να χτίσουν οικογενειακό δέντρο.
Δεν είχε αναφερθεί ποτέ ως αγνοούμενη, γεγονός που καθιστά δύσκολο για την αστυνομία να αναγνωρίσει τη σορό. Αφού συνέκρινε το DNA της με δύο πιθανά μέλη της οικογένειάς της που διέμεναν στην Ανατολική Ακτή, η ομάδα τελικά έδωσε αγώνα να λύσει το γρίφο. «Η ομάδα μας εργάστηκε πολύ και σκληρά για αυτή την ταυτοποίηση», είπε σε μια δήλωση η Mίσι Κόσκι, επικεφαλής της ομάδας εθελοντών.
«Η εβραϊκή καταγωγή των Ασκενάζι είναι συχνά πολύπλοκο να αποκαλυφθεί. Όταν φέραμε έναν ειδικό στα εβραϊκά αρχεία και τη γενεαλογία, αυτό έκανε τεράστια διαφορά». Οι συνεντεύξεις με την οικογένεια του θύματος αποκάλυψαν γιατί ήταν τόσο δύσκολο να αναγνωριστεί: κανείς δεν υπέβαλε ποτέ αναφορά αγνοούμενου.
Τα ανησυχητικά γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατό της και το άτομο που τη σκότωσε, ωστόσο, παραμένουν μυστήριο. Η Κέιπλαν ζούσε σχεδόν 80 μίλια βόρεια από το σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της, αν και η αστυνομία δεν πιστεύει ότι δολοφονήθηκε στον αμπελώνα.
Ο διαταραγμένος δολοφόνος ή οι δολοφόνοι έδειχναν «διέπραξαν με άνεση αυτό το έγκλημα», αφήνοντας τους αξιωματικούς μπερδεμένους και ανήσυχους ότι θα μπορούσαν να είναι ακόμα ελεύθεροι. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο στη ζωή μου», είχε πει προηγουμένως ο επικεφαλής των ερευνών. «Έχω δει μερικές πολύ φρικιαστικές σκηνές εγκλήματος και αυτό ήταν απλά… ήταν ανατριχιαστικό].
New York Post