Τραμπ: «Αν η Ευρώπη δεχτεί επίθεση, οι ΗΠΑ δεν θα βοηθήσουν, το ΝΑΤΟ πέθανε»

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε πει το 2020 στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι ΗΠΑ «δεν θα σπεύσουν ποτέ να τους βοηθήσουν» και οτι πρέπει να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, αποκάλυψε ο Τιερί Μπρετόν.
O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
ΑΡ
3'

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020 ότι οι ΗΠΑ «δεν θα βοηθήσουν ποτέ» εάν η Ευρώπη δεχόταν επίθεση και είπε επίσης ότι «το ΝΑΤΟ είναι νεκρό», δήλωσε ανώτερος ευρωπαίος επίτροπος.

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι η συνομιλία μεταξύ του Τραμπ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2020 αναφέρθηκε την Τρίτη (9/1) στις Βρυξέλλες από τον Τιερί Μπρετόν, Γάλλο Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για την εσωτερική αγορά, με αρμοδιότητες συμπεριλαμβανομένης της άμυνας.

«Πρέπει να καταλάβετε ότι εάν η Ευρώπη δεχθεί επίθεση, δεν θα έρθουμε ποτέ για να σας βοηθήσουμε και να σας στηρίξουμε», είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μπρετόν, ο οποίος μιλούσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο Τραμπ είχε πει επίσης: «Παρεμπιπτόντως, το ΝΑΤΟ είναι νεκρό και θα φύγουμε, θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, ο Τραμπ πρόσθεσε: «Και παρεμπιπτόντως, μου χρωστάτε 400 δισεκατομμύρια δολάρια, επειδή δεν πληρώσατε, εσείς οι Γερμανοί, όσα έπρεπε να πληρώσετε για την άμυνα». Ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, η φον ντερ Λάιεν ήταν μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που είχαν έρθει σε αντιπαράθεση με τον Τραμπ για το θέμα της χρηματοδότησης.

Αλλά οι απειλές για αποχώρηση από το ΝΑΤΟ και οι απαιτήσεις από τα ευρωπαϊκά έθνη να αυξήσουν τις συνεισφορές στη Συμμαχία, ήταν τόσο χαρακτηριστικό της προεδρίας Τραμπ όσο και μέρος της ανησυχίας για τη στενή του σχέσημε τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι κατανοεί τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος, όπως λέει, περίμενε μέχρι να φύγει ο Τραμπ από την προεδρία για να εισβάλει στην Ουκρανία.

Στις Βρυξέλλες, ο Μπρετόν φέρεται να είπε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ το 2020 ήταν «ένα μεγάλο ξύπνημα» και προειδοποίησε: «Μπορεί να επιστρέψει». Η πρώτη αναμέτρηση των φετινών προκριματικών εκλογών στους κόλπους των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές πραγματοποιείται τη Δευτέρα στην Αϊόβα.

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει 91 ποινικές διώξεις, νομικές απόπειρες να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα και διάφορες μηνήσεις, ωστόσο έχει τεράστιο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις έναντι των πλησιέστερων αντιπάλων του: Ρον ΝτεΣάντις, τον ακροδεξιό κυβερνήτη της Φλόριντα, και Νίκι Χέιλι, πρώην κυβερνήτη στη Νότια Καρολίνα και πρέσβη στον ΟΗΕ.

Οι δημοσκοπήσεις για μία πιθανή αναμέτρηση μεταξύ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν δείχνει σκληρή μάχη, με τον Τραμπ συχνά να προηγείται. «Τώρα περισσότερο από ποτέ, ξέρουμε ότι είμαστε μόνοι μας, φυσικά», ανέφερε το Politico όπως είπε ο Μπρετόν. «Είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, σχεδόν όλοι μας, φυσικά έχουμε συμμάχους, αλλά δεν έχουμε άλλες επιλογές από το να αυξήσουμε δραστικά [τις δαπάνες για όπλα] προκειμένου να είμαστε έτοιμοι [για] ό,τι συμβεί».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή