Στις «φλόγες» η Παπούα Νέα Γουινέα: Τουλάχιστον 16 νεκροί μετά από ταραχές και λεηλασίες

Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από μεγάλες ταραχές στην Παπούα Νέα Γουινέα, όπου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες
Xάος στην Παπούα Νέα Γουινέα
ΑΡ
3'

Περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα «για να παρέμβουν όπου και όταν χρειαστεί», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός της Παπούας Νέας Γουινέας, Τζέιμς Μαράπε. Καταστήματα και αυτοκίνητα πυρπολήθηκαν και σούπερ μάρκετ λεηλατήθηκαν, μετά την απεργία της αστυνομίας, λόγω μίας διαφωνίας με την κυβέρνηση για τις αμοιβές.

Η νέα κρίση σημειώνεται με φόντο ευρύτερες εντάσεις στη χώρα σχετικά με το αυξανόμενο κόστος και την υψηλή ανεργία. «Η παραβίαση του νόμου δεν φέρνει αποτελέσματα», είπε ο Μαραπε σε μια εθνική ομιλία.

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της βίας είχε περιοριστεί μέχρι χθες βράδυ (10/1), αφού στρατιώτες αναπτύχθηκαν και η αστυνομία ανέλαβε ξανά καθήκοντα, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η κατάσταση παραμένει «ακόμα τεταμένη».

Το Γενικό Νοσοκομείο του Πορτ Μόρεσμπι επιβεβαίωσε οκτώ θανάτους στην πρωτεύουσα, ενώ τουλάχιστον άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Lae, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Παπούας Νέας Γουινέας.

Η απουσία της αστυνομίας ενθάρρυνε πολλούς να λεηλατήσουν καταστήματα και να προκαλέσουν ευρύτερες καταστροφές, είπαν ντόπιοι στο BBC. «Είδαμε άνευ προηγουμένου διαμάχες στην πόλη μας, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Πρωτεύουσας Πάουες Πάρκοπ σε ραδιοφωνικό διάγγελμα. Η λεηλασία είπε έγινε σε μεγάλο βαθμό από «οπορτουνιστές», ενώ παραδέχθηκε επεισόδια βίας από διαδηλωτές της αστυνομίας.

Η αναταραχή προκλήθηκε όταν η αστυνομία και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν απεργία διαμαρτυρίας έξω από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, αφού ανακάλυψαν ότι οι μισθοί τους είχαν μειωθεί έως και 50% στις τελευταίες πληρωμές.

Σε απάντηση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η μείωση οφείλεται σε υπολογιστικό σφάλμα το οποίο είχε αφαιρέσει έως και 100 δολάρια από τις απολαβές τους. Το διοικητικό λάθος πρόσθεσε, θα διορθωθεί στις πληρωμές του επόμενου μήνα. Η απάντησή του όμως δεν έγινε αποδεκτή από πολλούς διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους προσπάθησαν στη συνέχεια να εισβάλλουν στο κτήριο του κοινοβουλίου, με τα πλάνα να δείχνουν ανθρώπους να πυρπολούν ένα αυτοκίνητο έξω από το συγκρότημα και να παραβιάζουν μια πύλη.

Πολλοί αναφέρθηκαν σε ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κυβέρνηση αύξησε τους φόρους εισοδήματος, ισχυρισμό που αρνήθηκε η κυβέρνηση. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέλαβαν σε αυτές τις λανθασμένες πληροφορίες, την παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Μαράπε, σύμφωνα με τους New York Times, προσθέτοντας ότι ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η αστυνομία διαδήλωνε

Εν μέσω μιας οικονομικής ύφεσης στη χώρα του που έχει εκτοξεύσει τον πληθωρισμό και την ανεργία, ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε αυξημένες πιέσεις και δημόσια δυσαρέσκεια. Η αντιπολίτευση επεξεργάζεται επίσης μια πρόταση δυσπιστίας εναντίον του, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο. Τα νοικοκυριά περνάνε δύσκολα, υπάρχει αυξανόμενη ανισότητα στα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα και έχουμε έναν μεγάλο αριθμό οικισμών και υψηλά ποσοστά εγκληματικότητας, λένε οι αναλυτές. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν σε μια τέλεια «καταιγίδα»