ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν υποδομές των Χούτι στην Υεμένη – Οι σιίτες απειλούν με σκληρά αντίποινα

Ερυθρά Θάλασσα: Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τη συμμετοχή και άλλων κρατών, πραγματοποίησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής 12 Ιανουαρίου, πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι στην επικράτεια της Υεμένης

ΗΠΑ και Βρετανία βομβάρδισαν υποδομές των Χούτι στην Υεμένη – Οι σιίτες απειλούν με σκληρά αντίποινα
AP Photo
6'

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγεται επιχείρηση τέτοιας κλίμακας από τη μέρα που οι σιίτες αντάρτες -που υποστηρίζονται από το Ιράν- άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Βίντεο με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα.

Οι επιθέσεις των Χούτι προκαλούν σοβαρό πρόβλημα στη διεθνή ναυσιπλοΐα, καθώς από αυτή τη θαλάσσια περιοχή διέρχεται περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Επίθεση… για τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους διαβεβαίωσαν πως σκοπός τους είναι να «αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα».

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας.

Ωστόσο, συμπληρώνεται στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η αμερικανική προεδρία, πως «δεν θα διστάσουμε να υπερασπίσουμε ζωές και να προστατεύσουμε την ελεύθερη ροή των εμπορευμάτων» αν οι «απειλές» συνεχιστούν.

Στόχος ήταν ραντάρ, υποδομές drones και πύραυλοι

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη είχαν στόχο υποδομές όπως ραντάρ και εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για να εξαπολύονται drones και πύραυλοι, προκειμένου να μειωθούν οι δυνατότητές τους να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.

«Η επιχείρηση αυτή είχε σκοπό να διαλυθεί και να υποβαθμιστεί η δυνατότητα των Χούτι να θέτουν σε κίνδυνο τους ναυτικούς και το διεθνές εμπόριο σε μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες διελεύσεις όλου του κόσμου», ανέφερε ο επικεφαλής του Πενταγώνου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ, αν κρίνουν πως είναι «αναγκαίο», θα προχωρήσουν σε νέα πλήγματα.

Από αέρος και θαλάσσης πλήγματα

Τα πυραυλικά πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, σε αντίποινα για τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, πραγματοποιήθηκαν από αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και υποβρύχιο των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ικανοποιημένος ο Μπάιντεν από την επιχείρηση: «Οι επιθέσεις ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα»

Τα πλήγματα εναντίον θέσεων των Χούτι επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, διεξήγαγαν πλήγματα στην Υεμένη εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούτι.

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούτι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα — συμπεριλαμβανομένης της χρήσης βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων για πρώτη φορά στην ιστορία», τόνισε ο Μπάιντεν, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

«Οι επιθέσεις αυτές έθεσαν σε κίνδυνο (σ.σ. στρατιωτικό) προσωπικό των ΗΠΑ, εργαζόμενους του εμπορικού ναυτικού και εταίρους μας, το διεθνές εμπόριο, κι απείλησαν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δεν θα διστάσουμε να προχωρήσουμε σε περαιτέρω μέτρα αν χρειαστεί», για την προστασία ανθρωπίνων ζωών και των εμπορικών ροών, επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν ένα ξεκάθαρο μήνυμα», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος), ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Σούνακ: «Στοχευμένα πλήγματα» εναντίον των ανταρτών Χούτι

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ από την πλευρά του, ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής ότι η βρετανική βασιλική πολεμική αεροπορία, επιχειρώντας στο πλευρό των ΗΠΑ, με την υποστήριξη της Ολλανδίας, του Καναδά και του Μπαχρέιν, εξαπέλυσε «στοχευμένα πλήγματα» εναντίον «στρατιωτικών εγκαταστάσεων» των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη.

Χούτι: ΗΠΑ και Βρετανία θα πληρώσουν ακριβά για την επίθεση

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούτι, μετέδωσε τα ξημερώματα της Παρασκευής το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες.

Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα, τη Σαάντα και την Τάιζ. Στο στόχαστρο μπήκαν αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις, πρόσθεσε το δίκτυο.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου στην πρωτεύουσα και στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα μετέδωσαν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις.

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια επίθεση από αμερικανικά και βρετανικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Χούτι, ο Χουσέιν αλ Έζι, σύμφωνα με ΜΜΕ των σιιτών ανταρτών.

Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η Σαουδική Αραβία

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τα ξημερώματα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

Το βασίλειο «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Λίγες μέρες αφότου ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούτι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν αντιδρώντας το Δεκέμβριο τη δημιουργία ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούτι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου -όπως προαναφέρθηκε- διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή