Φλέγεται η Ερυθρά Θάλασσα: Η ισορρροπία του τρόμου στη Μέση Ανατολή και οι φόβοι για την οικονομία

Οι βομβαρδισμοί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Υεμένη σκότωσαν τουλάχιστον 5 Χούθι, αυξάνοντας τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή. Τρόμος για την επόμενη ημέρα στο εύφλεκτο μέτωπο, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες ορκίζονται οτι θα συνεχίσουν τις προκλήσεις
Χάος στην Ερυθρά Θάλασσα
ΑΡ
5'

Οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης ως απάντηση στις επιθέσεις τους στη ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα έστρεψαν αιφνίδια την προσοχή του κόσμου στον πολυετή πόλεμο που μαίνεται στο φτωχότερο έθνος του αραβικού κόσμου

Οι επιθέσεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισαν έξι, είπαν οι Χούθι, χωρίς να διευκρινίσουν ποιος ήταν ο στόχος. Καθώς ο βομβαρδισμός φώτιζε τον ουρανό πριν από την αυγή πάνω από πολλές τοποθεσίες που κατείχαν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε γρήγορα να αποστασιοποιηθεί από τις επιθέσεις καθώς επιδιώκει να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία με το Ιράν και μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Υεμένης από την οποία ελπίζει τελικά να αποσυρθεί.

Η επίθεση απείλησε επίσης να πυροδοτήσει μια νέα περιφερειακή σύγκρουση με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να κατευνάσουν εδώ και εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναγνώρισε οτι «χτύπησε» πλοίο στον Ινδικό Ωκεανό, επίθεση που μπορεί να προκαλέσει το Ιράν να χτυπήσει πλοία ως μέρος μιας ευρύτερης θαλάσσιας εκστρατείας εν μέσω τη σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.

Αντίποινα υπόσχονται οι Χούθι

Οι αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων των Χούτι στην Υεμένη δεν θα περάσουν χωρίς «τιμωρία ή αντίποινα», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι 73 χτυπήματα είχαν σκοτώσει πέντε μαχητές και τραυμάτισαν άλλους έξι, και είπαν ότι οι Χούτι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τη διέλευση πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Αραβική Θάλασσα, όπως ανέφερε το Reuters.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των Χούτι προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα» για αυτήν την «κατάφωρη επιθετικότητα».

Οι Χούθι είναι μια ένοπλη ομάδα που προέρχεται από τη σιιτική μουσουλμανική μειονότητα της Υεμένης, Ζαϊντί. Πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή του κινήματος, Χουσεΐν αλ Χούθι. Επίσημα γνωστή ως Ανσάρ Αλλάχ (Παρτιζάνοι του Θεού), η ομάδα ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να καταπολεμήσει τη διαφθορά του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Ο πρόεδρος Σάλεχ, με την υποστήριξη του στρατού της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησε να εξοντώσει τους αντάρτες Χούθι το 2003, εκείνοι ωστόσο τους απώθησαν και τους δύο. Οι αντάρτες Χούθι βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο από το 2014 εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης η οποία στηρίζεται από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.

Μέχρι τις αρχές του 2022, ο πόλεμος είχε αφήσει πίσω περισσότερους από 377.000 νεκρούς και είχε εκτοπίσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Χούθι δηλώνουν ότι αποτελούν μέρος του «άξονα αντίστασης» υπό την ηγεσία του Ιράν ενάντια στο Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ευρύτερη Δύση, μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.

Στο «κόκκινο» οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 2% μετά τις επιθέσεις της συμμαχίας υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά των Χούτι. Το Brent, το σημείο αναφοράς για τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πετρελαίου, κατέγραψε άνοδο έως και 2,5%, φθάνοντας στο όριο των 80 δολαρίων, λόγω των φόβων ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επεκταθεί σε μια ευρύτερη περιφερειακή κρίση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Τα πλήγματα σημειώθηκαν λίγες ώρες αφότου το Ιράν κατέλαβε ένα τάνκερ που κατευθυνόταν προς την Τουρκία στα ανοιχτά του Ομάν την Πέμπτη, αναζωπυρώνοντας περαιτέρω την κατάσταση. Ο Κόλπος του Ομάν, όπου κατασχέθηκε το δεξαμενόπλοιο, βρίσκεται πολύ κοντά στα στενά του Ορμούζ, που είναι ένας από τους σημαντικότερους ναυτιλιακούς δρόμους για την προμήθεια πετρελαίου.

Περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κινούνται από αυτό το στενό πέρασμα καθημερινά, ποσότητα που ισοδυναμεί με περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας κατανάλωσης. Οι επιθέσεις των Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το εμπόριο και τη ροή καυσίμων τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις τιμές του πετρελαίου είναι εάν το Ιράν συρθεί απευθείας στη σύγκρουση, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή και τις ροές σε μια περιοχή που παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού.

H στάση του αραβικού κόσμου

Αραβικές κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή, πολλές από τους οποίους είναι σύμμαχοι της Δύσης, παρακολουθούν στενά για να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια μετά τις αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Οι περισσότερες αντιπαθούν τους Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν, αλλά έχουν βρεθεί σε άβολη θέση, καθώς η υποστήριξή τους στη Χαμάς και η επιθετικότητα ενάντια στο Ισραήλ αποδεικνύεται δημοφιλής στους αραβικούς πληθυσμούς, σημειώνει ανάλυση του BBC.

Μια σημαντική χώρα που διατηρεί χαμηλό προφίλ είναι η Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες εντάχθηκαν σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο κατά των Χούθι στην Υεμένη το 2015, ελπίζοντας να τους βομβαρδίσουν και να ανατρέψουν την παράνομη κατάληψη μεγάλου μέρους της χώρας. Δεν κατάφεραν όμως τον στόχο τους και η ανθεκτικότητα των Χούθι απέναντι σε χρόνια καταστροφικών αεροπορικών επιδρομών τους ενθάρρυνε να αψηφήσουν τις δυτικές προειδοποιήσεις και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας.

Αυτό που θέλουν σχεδόν όλες οι πλευρές τώρα είναι αυτό να είναι το τέλος, να μην υπάρξουν άλλες επιθέσεις στη ναυτιλία και να μην χρειαστούν άλλες αεροπορικές επιδρομές. Αλλά οι Χούθι έχουν ορκιστεί να πραγματοποιήσουν περισσότερες επιθέσεις και να «καταφέρουν ένα οδυνηρό πλήγμα» στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως αντίποινα

Σχετικές ειδήσεις