Από τον βασιλιά Γεώργιο ΣΤ΄στην Κέιτ Μίντλετον: Η κρυφή διάγνωση και ο θάνατος στον ύπνο του
Η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Κέιτ Μίντλετον υποβλήθηκε πρόσφατα σε επέμβαση στην κοιλιακή χώρα και η λιτή ανακοίνωση για την υγεία της, αλλά και το παρατεταμένο διάστημα ανάρρωσης που συνέστησαν οι γιατροί, έχουν πυροδοτήσει όργιο φημολογίας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις όλα αυτά τα χρόνια, τα προβλήματα υγείας αποκρύπτονταν όχι μόνο από το κοινό, αλλά και από τον ίδιο τον μονάρχη. Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ, ο οποίος ήταν ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ, ανέβηκε στον θρόνο όταν ο αδελφός του Εδουάρδος Η' παραιτήθηκε για να παντρευτεί μία διαζευγμένη Αμερικανίδα. Η βασιλεία του ήταν ταραχώδης.
Ο Τζορτζ οδήγησε τη Βρετανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραμένοντας στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια του «Blitz» της επιχείρησης συστηματικού βομβαρδισμού της Βρετανίας (1940 –1941) σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Λονδρέζους. Ήταν επίσης βαρύς καπνιστής και μέχρι το 1951 άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα καρκίνου του πνεύμονα.
Μια μεγάλη μάζα βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ακτινογραφίας θώρακα και οι γιατροί αποφάσισαν ότι η μόνη λύση ήταν να αφαιρέσουν ολόκληρο τον αριστερό του πνεύμονα, αν και είπαν στο κοινό ότι η διαδικασία οφειλόταν σε «δομικές ανωμαλίες».
Η επιχείρηση διεξήχθη στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, σε ένα μεγάλο δωμάτιο που συνήθως προοριζόταν για τη διασκέδαση των αρχηγών κρατών. Ο χειρουργός, σερ Κλέμεντ Πράις Τόμας ζήτησε από τους αυλικούς να τοποθετήσουν φώτα έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που διακοπεί το ρεύμα κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Μέρες αργότερα, όταν ο βασιλιάς ξύπνησε, το παλάτι έδωσε στο κοινό περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή του, αλλά και πάλι αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τι βρήκαν στον πνεύμονά του. «Ο βασιλιάς είναι ο καλύτερος ασθενής που είχα ποτέ», είπε ο σερ Κλέμεντ στον Τύπο μια εβδομάδα μετά την επέμβαση.
«Όχι μόνο είναι γενναίος, αλλά είναι και γεμάτος χιούμορ. Και είναι σαν ένα συνηθισμένο άτομο που πρέπει να ασχοληθείς μαζί του» Όμως, παρόλο που διαπιστώθηκε ότι η μάζα ήταν καρκίνωμα και το μεταγενέστερο σχέδιο θεραπείας του υποδήλωσε ότι η ασθένεια είχε εξαπλωθεί στον δεξιό του πνεύμονα, ο Τζορτζ δεν ενημερώθηκε ποτέ ότι πέθαινε.
«Οι γιατροί απέκρυψαν τη διάγνωση από τον ίδιο, το κοινό και το ιατρικό επάγγελμα», έγραψε ο Ρολφ Μπαρθ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο σε μια επαναξιολόγηση της υγείας του βασιλιά από παθολόγους. Ο Γεώργιος δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως από την επέμβαση και καθώς ο καρκίνος προχωρούσε άρχισε να παραδίδει περισσότερα καθήκοντα στην κόρη του. Η τελευταία του εμφάνιση σε χριστουγεννιάτικη εκπομπή το 1951 έπρεπε να προηχογραφηθεί σε αρκετές συνεδρίες και στη συνέχεια να μονταριστεί.
Τον Ιανουάριο του 1952, πήγε να δει την Ελισάβετ και τον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο στο αεροδρόμιο καθώς ξεκίινούσαν περιοδεία στην Κένυα και την Αυστραλία. Μια εβδομάδα αργότερα, πέθανε στον ύπνο του. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ένας θρόμβος αίματος είχε σταματήσει την καρδιά του. Ήταν μόλις 56 ετών.
Ούτε η Ελισάβετ ούτε το κοινό ήταν προετοιμασμένοι για τα νέα. «Ο θάνατός του ήταν ένα εκπληκτικό σοκ για τη Βρετανία και την αυτοκρατορία», ανέφερε τότε η United Press International. «Ο μονάρχης πίστευαν ότι βρισκόταν σε διαδικασία ανάρρωσης από την επικίνδυνη εγχείρησή του στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν αφαιρέθηκε ολόκληρος ή μέρος του ενός πνεύμονα. «Ο βασιλιάς είχε βγει στην ύπαιθρο και το πρωί και το απόγευμα χθες, προφανώς καλά στην υγεία του».
Η Ελισάβετ, που βρισκόταν τότε στην Κένυα, ενημερώθηκε από τον Φίλιππο ότι ο πατέρας της είχε πεθάνει. Ζήτησε να περάσει μια ώρα μόνη και μετά εμφανίστηκε, έτοιμη να οδηγήσει το βασίλειό της στη δεύτερη ελισαβετιανή εποχή.