Κρίση στον Ισημερινό: Μειώθηκαν οι φόνοι - Χαλαρώνει η απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας θα μειωθεί στις 10 από τις 24 επαρχίες της χώρας
AP Photo
4'

Ο Ισημερινός, η χώρα της Λατινικής Αμερικής που βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος που επιδίδονται κυρίως σε διακίνηση ναρκωτικών, χαλάρωσε λίγο την Τρίτη την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επιβλήθηκε πριν από 15 ημέρες, στο πλαίσιο της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, επιτρέποντας να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των φόνων που διαπράττονται καθημερινά.

Στις 10 από τις 24 επαρχίες της χώρας, η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας θα μειωθεί κατά μια ώρα, από τις 00:00 ως τις 05:00 (07:00 ως 12:00 ώρες Ελλάδας), με απόφαση του προέδρου Ντανιέλ Νομπόα που ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Οι ζώνες υψηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνουν τη Γουαγιακίλ, επίκεντρο της βίας των συμμοριών και διαμετακομιστικό κόμβο της εμπορίας κοκαΐνης προς τις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καθώς και την πρωτεύουσα Κίτο.

Οι φόνοι σημειώνουν… πτωτική πορεία

Μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης την 8η Ιανουαρίου για 60 ημέρες και την ανάπτυξη 22.000 και πλέον στρατιωτικών στους δρόμους, διαπιστώνεται «τάση μείωσης των βίαιων θανάτων, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στους 10,8 (φόνους) την ημέρα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Σέσαρ Σαπάτα κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Μεταξύ της 1ης και της 8ης Ιανουαρίου, ο αριθμός αυτός ανερχόταν κατά μέσον όρο σε 27,6 την ημέρα.

Άλλοτε όαση ηρεμίας και ασφάλειας, ο Ισημερινός συγκαταλέγεται σήμερα στις πιο βίαιες χώρες στη Λατινική Αμερική. Από το 2018 ως το 2023, ο δείκτης των ανθρωποκτονιών απογειώθηκε, αυξήθηκε κατά σχεδόν 800%, φθάνοντας από τους 6 στους 46 φόνους ανά 100.000 κατοίκους. Το 2023, οι αρχές καταμέτρησαν πάνω από 7.800 ανθρωποκτονίες.

Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με κύμα βίας άνευ προηγουμένου αποδιδόμενο σε συμμορίες και η κρίση κλιμακώθηκε μετά την 7η Ιανουαρίου, όταν απέδρασε επικίνδυνος αρχηγός συμμορίας, ο Χοσέ Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο».

Ο πρόεδρος Νομπόα επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις φυλακές έπειτα από τις εξεγέρσεις, τις ομηρίες και τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης, διατάσσοντας τον στρατό να επέμβει.

Τα μέλη 22 συμμοριών που δρουν στη χώρα θεωρούνται πλέον «τρομοκράτες» και θεμιτοί στρατιωτικοί στόχοι, αφού η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύρραξης».

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας Σαπάτα, έχουν συλληφθεί ως αυτό το στάδιο «3.219 τρομοκράτες» κι έχουν σκοτωθεί πέντε. Κατασχέθηκαν οχήματα, πλεούμενα που έφεραν οπλισμό, εκρηκτικά, καθώς και 22 τόνοι ναρκωτικών.

Αμερικανικό υλικό

Καθώς η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή συνδρομή, ειδικά από τις ΗΠΑ, επιβλητικό αεροσκάφος Αντόνοφ AN-124, καταχωρισμένο στην Ουκρανία, γεμάτο αμερικανικό υλικό, προσγειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Γουαγιακίλ, δείχνει οπτικό υλικό που μεταδόθηκε από ΜΜΕ.

«Η αμερικανική βοήθεια άρχισε να φθάνει», επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ο ναύαρχος Χάιμε Βέλα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για την «επίσπευση» παραδόσεων υλικού «που προβλέπονταν ήδη».

Η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε πως παραδόθηκαν 20.000 αλεξίσφαιρα γιλέκα, άλλο υλικό ασφαλείας αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς και ότι θα υπάρξει επιπρόσθετη αρωγή της ομοσπονδιακής αστυνομίας των ΗΠΑ, του FBI, στην αστυνομία του Ισημερινού.

Αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων, με επικεφαλής την διοικήτρια της Southern Command («νότια διοίκηση», το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη νότια Αμερική) είχε συζήτηση, κεκλεισμένων των θυρών, με τον Νομπόα στην έδρα της προεδρίας στο Κίτο.

Την Τρίτη η ίδια αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη γενική εισαγγελέα Ντιάνα Σαλασάρ στο πλαίσιο της «υποστήριξης και των στρατηγικών διμερούς συνεργασίας στον αγώνα εναντίον της ανασφάλειας και του οργανωμένου εγκλήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών της.

Η Σαλασάρ προΐσταται το τρέχον διάστημα έρευνας ευρείας κλίμακας που οδήγησε τον Δεκέμβριο στη σύλληψη τριάντα και πλέον υπόπτων, συμπεριλαμβανομένων δικαστών, εισαγγελέων, εργαζομένων στην υπηρεσία φυλακών και αστυνομικών, τους οποίους βαραίνουν υποψίες για συνεργασία με συμμορίες.

Όσο για τον «Φίτο», που συνεχίζει να διαφεύγει, «πλησιάζουμε ολοένα περισσότερο και είναι σίγουρο πως το αισθάνεται», διεμήνυσε ο ναύαρχος Βέλα.