Aνταρκτική: Επιστήμονες εντόπισαν νέες αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων

Τέσσερις άγνωστες μέχρι σήμερα αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων εντοπίστηκαν μέσω δορυφόρου στην Ανταρκτική. Η είδηση ενθουσίασε τους επιστήμονες
Νέες αποικίες πιγκουίνων στην Ανταρκτική
ΑΡ
3'

Άγνωστες μέχρι σήμερα αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων εντοπίστηκαν σε νέες δορυφορικές εικόνες. Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι, που θεωρούνται «σχεδόν απειλούμενοι» με εξαφάνιση, είναι οι μεγαλύτεροι πιγκουίνοι στον κόσμο.

Μεγαλώνουν τους νεοσσούς τους στον χειμώνα της Ανταρκτικής σε κομμάτια παγωμένου θαλάσσιου πάγου. Αλλά αν ο πάγος σπάσει πριν πετάξουν οι νεοσσοί, οι περισσότεροι πεθαίνου.Ορισμένοι μετακινούν τις αποικίες τους καθώς το λιώσιμο των πάγων από την κλιματική αλλαγή απειλεί τις περιοχές αναπαραγωγής, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

Μια αποικία πιγκουίνων κοντά στο Halley Bay φαίνεται να έχει μετακινηθεί περίπου 30 χιλιόμετρα προς τα ανατολικά, δήλωσε ο Πίτερ Φρέτγουελ, ερευνητής στο British Antarctic Survey. Είπε ότι οι ασταθείς συνθήκες που ξεκίνησαν το 2016 είχαν κάνει την προηγούμενη τοποθεσία πολύ επικίνδυνη.

«Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι έχουν αναλάβει μόνοι τους να προσπαθήσουν να βρουν πιο σταθερό θαλάσσιο πάγο», είπε. Οι τέσσερις πρόσφατα ανακαλυφθείσες αποικίες πιθανότατα υπήρχαν για πολλά χρόνια, αλλά οι επιστήμονες δεν τις είχαν εντοπίσει στο παρελθόν, είπε ο Φρέτγουελ. Είναι ως επί το πλείστον μικρές αποικίες, με λιγότερα από 1.000 ζευγάρια αναπαραγωγής η καθεμία, είπε. Οι επιστήμονες γνωρίζουν επί του παρόντος 66 αποικίες αυτοκρατορικών πιγκουίνων.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι γνωρίζουν πού βρίσκονται όλα τα εναπομείναντα αναπαραγωγικά ζεύγη στον κόσμο, με τις πληροφορίες να είναι ζωτικής σημασίας για τους οικολόγους που παρακολουθούν ένα είδος που δέχεται αυξανόμενη πίεση ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Οι αυτοκράτορες ζευγαρώνουν, γεννούν και εκκολάπτουν αυγά και στη συνέχεια μεγαλώνουν τα μικρά τους στον θαλάσσιο πάγο που συνδέεται με την ακτή, τον λεγόμενο «γρήγορο πάγο». Αλλά αυτός ο τύπος πάγου έχει μειωθεί σε μέρη της Ανταρκτικής και έχει γίνει πιο μεταβλητός τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ερωτήματα για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του είδους σε έναν κόσμο που συνεχώς θερμαίνεται.

Οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι είναι το μεγαλύτερο είδος πιγκουίνου, με ύψος πάνω από 1 μέτρο. Ζουν σε ακραίες συνθήκες, συγκεντρώνονται μαζί κατά τη διάρκεια του χειμώνα της Ανταρκτικής για να αναπαραχθούν σε ξεχωριστές ομάδες. Οι τέσσερις νέες «φωλιές» είναι καλή είδηση, παρόλο που προσθέτουν μόνο μερικές χιλιάδες επιπλέον άτομα σε έναν εκτιμώμενο πληθυσμό περίπου 550.000. «Είναι καλό οτι ακόμη κι όταν οι αυτοκράτορες επηρεάζονται από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες πάγου, εξακολουθούμε να βρίσκουμε αποικίες», δήλωσε ο δρ Φρέτγουελ.

«Αλλά είναι επίσης σαφές ότι αυτά τα πουλιά θα πρέπει να είναι προσαρμόσιμα, να μετακινούνται σε νέες τοποθεσίες καθώς αυτές οι συνθήκες πάγου συνεχίζουν να αλλάζουν, και βλέπουμε αποδείξεις για αυτό», είπε στο BBC News.

Η αποικία Halley Bay, ήταν κάποτε η δεύτερη μεγαλύτερη σε όλη την Ανταρκτική, αλλά εξαφανίστηκε το 2016 όταν οι συνθήκες του θαλάσσιου πάγου άλλαξαν ξαφνικά. Χιλιάδες αυτοκρατορικοί πιγκούινοι πνίγηκαν ή πάγωσαν μέχρι θανάτου όταν ο πάγος στον οποίο στέκονταν, έσπασε.