Ελπίδες για εκεχειρία ενός μήνα στη Γάζα - Διαφωνούν για το πώς θα τελειώσει οριστικά ο πόλεμος

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν σημειώσει πρόοδο προς την επίτευξη συμφωνίας για εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα, ανέφεραν πηγές στο Reuters
Eλπίδες για εκεχειρία στη Γάζα
ΑΡ
2'

Το Ισραήλ και η Χαμάς έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο προς τη συμφωνία για μια εκεχειρία 30 ημερών στη Γάζα, όταν οι Ισραηλινοί όμηροι και οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν, ανέφεραν πηγές στο Reuters, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στη νότια πόλη της Γάζας.

Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος έχουν εδώ και εβδομάδες μεσολαβήσει μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς που διοικεί τη Γάζα προσπαθώντας να καταλήξουν σε μία σειρά από όρους για τη διακοπή των μαχών, κάτι που θα επέτρεπε επίσης περισσότερα τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες στην περιοχή.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν για το πώς θα τερματιστεί οριστικά ο πόλεμος στη Γάζα, για τον οποίο η Χαμάς επιμένει ότι πρέπει να αποφασιστεί ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ανέφεραν οι πηγές. Ο Ισραηλινός εκπρόσωπος Έιλον Λέβι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός που θα άφηνε τη Χαμάς στην εξουσία και τους ομήρους στη Γάζα, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε ότι η μελλοντική κυβέρνηση της Γάζας δεν θα μπορούσε να περιλαμβάνει ηγέτες της Χαμάς, με αποτέλεσμα η Χαμάς να πει ότι δεν θα άφηνε τις ΗΠΑ ή οποιονδήποτε άλλο «να επιβάλει εντολή στον ελεύθερο λαό μας». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν μια παύση στις εχθροπραξίες για την απελευθέρωση ομήρων και την παροχή βοήθειας, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα και είπε ότι δεν θα αποκαλούσε τις συζητήσεις «διαπραγματεύσεις». Το Κατάρ και η Αίγυπτος δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον 25.700 κάτοικοι της Γάζας σκοτώθηκαν στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων 210 τις προηγούμενες 24 ώρες, ενώ χιλιάδες άλλοι φοβούνται ότι χάθηκαν κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων. Το Ισραήλ λέει ότι έχει σκοτώσει περίπου 9.000 μελη της Χαμάς συνολικά, αριθμός που η οργάνωση απορρίπτει ως απόπειρα «να απεικονίσει μια ψεύτικη νίκη».