Κατεχόμενα: Τουρκικό σύστημα παρακολούθησης ναυσιπλοΐας - «Θα προστατεύσουμε την γαλάζια πατρίδα»
Το σχέδιο προβλέπει τρεις σταθμούς επιτήρησης κυκλοφορίας και ένα κέντρο υπηρεσιών ναυσιπλοΐας
Υπεγράφη "σύμβαση" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την εγκατάσταση του Συστήματος Υπηρεσιών Ναυσιπλοϊας Ανατολικής Μεσογείου που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
Όπως αναφέρει το sigmalive.com η τελετή υπογραφής συμμετείχαν ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ και ο «υπουργός δημοσίων έργων και μεταφορών» Ερχάν Αρικλί και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.
Σε ομιλία του στην τελετή, ο Ουράλογλου δήλωσε ότι «με το έργο Εγκατάστασης του Συστήματος Υπηρεσιών Ναυσιπλοϊας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα αυξήσουμε την επιρροή μας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας και θα παρακολουθούμε όλη τη ναυσιπλοΐα στις θάλασσες που περιβάλλουν την τδβκ και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ των χωρών μας».
Επιπλέον, πρόσθεσε, στο έργο που αναπτύσσεται με στόχο η «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, να αποκτήσει δυναμικότητα, υπό την έννοια ότι θα εθνικοποιηθεί ολόκληρη την υποδομή με το λογισμικό που θα αναπτυχθεί και «θα εξασφαλίσουμε τεχνολογική ανεξαρτησία σε αυτόν τον τομέα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το έργο προνοεί τρεις σταθμούς επιτήρησης κυκλοφορίας και ένα κέντρο υπηρεσιών ναυσιπλοΐας. Ο κ. Ουράλογλου ανέφερε ότι θα έχει την ευχέρεια να κάνει «αναγνώριση πλοίων, αδιάλειπτη παρακολούθηση και ρύθμιση της ναυσιπλοΐας, μετάδοση ναυτιλιακών πληροφοριών και γενικών προειδοποιήσεων στα πλοία, έλεγχο ειδικών περιοχών, πρόληψη του λαθρεμπορίου, εντοπισμό κινδύνων ατυχημάτων και προειδοποιήσεις, ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ατυχήματα και πυρκαγιές, υποστήριξη της καταπολέμησης της ρύπανσης από πετρέλαιο, ανταλλαγή μετεωρολογικών δεδομένων με τα πλοία όταν είναι απαραίτητο». Το έργο, είπε, «θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2026».
Από την πλευρά του ο κ. Ουστέλ ανέφερε ότι «χάρη σε αυτό το έργο, οι ακτές της τδβκ θα είναι ασφαλέστερες και θα έχουμε περισσότερο λόγο στη Μεσόγειο και τη γαλάζια πατρίδα».
Ο κ. Αρικλί είπε ότι η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας θα αυξηθεί χάρη στο έργο, προσθέτοντας ότι «η διακίνηση ανθρώπων θα προληφθεί σε μεγάλο βαθμό. Το έργο θα συμβάλει στην πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων». Συμπλήρωσε ότι «θα έχουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε την ναυσιπλοΐα στην περιοχή μας. Με την οργάνωση των δρομολογίων των πλοίων θα εξασφαλίσουμε την πρόληψη των ναυτικών ατυχημάτων. Θα είναι επίσης χρήσιμο στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης».
Σύμφωνα με τον κ. Αρικλί, το ψευδοκράτος «είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Το έργο θα αποτελείται από 3 σταθμούς επιτήρησης κυκλοφορίας και 1 κέντρο υπηρεσιών ναυσιπλοΐας. «Αναγνώριση πλοίων, αδιάλειπτη παρακολούθηση και ρύθμιση της ναυσιπλοΐας, μετάδοση ναυτιλιακών πληροφοριών και γενικών προειδοποιήσεων στα πλοία, έλεγχος ειδικών περιοχών, πρόληψη του λαθρεμπορίου, εντοπισμός κινδύνων ατυχημάτων και προειδοποιήσεις, ενημέρωση των ενδιαφερομένων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ατυχήματα και πυρκαγιές, υποστήριξη της καταπολέμησης της ρύπανσης από πετρέλαιο, ανταλλαγή μετεωρολογικών δεδομένων με τα πλοία όταν είναι απαραίτητο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένη συμφωνία έγιναν εκτενείς αναφορές στα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης.
Η ισλαμιστική φιλοκυβερνητική Ακσάμ μίλα για «τρία νέα μάτια στη «Γαλάζια Πατρίδα» ενώ η φιλοκυβερνητική Ντιριλίς Ποστασί ανέφερε πως πως θα λειτουργήσει ως «ασπίδα προστασίας στη ‘Γαλάζια Πατρίδα’». Από την πλ ευρά της Γενί Σαφάκ αναφέρει πως «υπογράφηκε σημαντικό έργο για την ενίσχυση της «Γαλάζιας Πατρίδας» και προτρέπει του Έλληνες να ανησυχούν.