«Από το αγρόκτημα στο πιάτο»: Το σχέδιο που έχει βγάλει στους δρόμους τους αγρότες στην Ευρώπη
Σε κλοιό πολιορκίας από τους αγρότες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις
Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο και άλλες χώρες της Ευρώπης, κλιμακώνουν την δράση τους με μπλόκα σε κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους.
Ποιος είναι όμως ο λόγος που τους έχει βγάλει στους δρόμους;
Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, ή αλλιώς ΚΓΠ, βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών από το 1962.
Μέσα στις δεκαετίες το μερίδιο της ΚΓΠ στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει μειωθεί ωστόσο η αγροτική στήριξη καταλαμβάνει ακόμα περίπου το ένα τέταρτο του συνολικού προϋπολογισμού.
Ιστορικά, η ΚΓΠ έχει βασιστεί κυρίως στις πληρωμές για την έκταση, όπου οι αγρότες λαμβάνουν εισόδημα με βάση το μέγεθος των εκτάσεών τους.
Από το 1962 έχει γίνει σειρά μεταρρυθμίσεων στην ΚΓΠ, με την τελευταία, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2023 να προσπαθεί να ενθαρρύνει φιλικότερους για το περιβάλλον τρόπους καλλιέργειας.
Οι αλλαγές αυτές έχουν σκοπό να βοηθήσουν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Προκειμένου να επιτευχθεί, η ΕΕ ανέπτυξε την στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο, που στοχεύει στην επιτάχυνση της μετάβασης προς πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων.
Το αποτέλεσμα κάποιων από αυτές τις αλλαγές και οι πράσινοι στόχοι της ΕΕ τους οποίους κάποιοι αγρότες βρίσκουν άδικους και μη διαχειρίσιμους και φοβούνται ότι θα μπορούσαν να θέσουν πολλούς εξ αυτών εκτός δουλειάς είναι που βγάζει στους δρόμους τους αγρότες όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλη την Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Πολωνίας.
Το σχέδιο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»
Στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, που έχει σκοπό την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 υπάρχει η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».
Η προσέγγιση αυτή στοχεύει:
- στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030
- στη μείωση της χρήσης λιπασμάτων
- στην χρήση τουλάχιστον του 10% των γεωργικών εκτάσεων σε μη γεωργικές εργασίες (για παράδειγμα, μετατρέποντάς τις σε αγρανάπαυση, φυτεύοντας μη παραγωγικά δέντρα ή δημιουργώντας λίμνες)
- στην εξασφάλιση πως το 25% του συνόλου των αγροτικών εκτάσεων της ΕΕ θα χρησιμοποιείται για οργανική καλλιέργεια μέχρι το 2030
- Οι στόχοι αυτοί θεωρούνται από αρκετούς αγρότες μη ρεαλιστικοί και ακριβοί.
Η Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνει επίσης ομοθεσία που αποσκοπεί στην μείωση των εκπομπών αερίου.
Η γεωργία αντιπροσωπεύει το 11% των συνολικών εκπομπών αερίου της ΕΕ, επομένως οι αγρότες θα επηρεαστούν πολύ από τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών. Ήδη το 2019 ξέσπασαν διαδηλώσεις στην Ολλανδία λόγω προτάσεων για δραματική μείωση της κτηνοτροφίας προκειμένου ακριβώς να μειωθούν οι εκπομπές.
Την ίδια ώρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Γεωργίας και τον υπουργό Οικολογικής Μετάβασης, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, για να συζητήσουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με το BBC, ο πρωθυπουργός θα δεχόταν επίσης τον πρόεδρο ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα αγροτών στη Γαλλία, την ώρα που εκατοντάδες αγρότες έχουν στήσει μπλόκα σε αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι, ως μέρος των συνεχών διαμαρτυριών εξαιτίας μειώσεων στο εισόδημά τους και τον ανταγωνισμό από τις εισαγωγές.