Eurovision: Σουηδοί αστέρες της μουσικής ζητούν τον αποκλεισμό του Ισραήλ λόγω του πολέμου στη Γάζα

Περισσότεροι από 1.000 καλλιτέχνες από τη διοργανώτρια χώρα της Eurovision, τη Σουηδία, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, ζητώντας τον αποκλεισμό του Ισραήλ 
Μποϊκοτάζ του Ισραήλ στη Εurovision ζητούν Σουηδοί καλλιτέχνες
ΑΡ
3'

Περισσότεροι από 1.000 μουσικοί καλλιτέχνες από τη χώρα που διοργανώνει φέτος η Eurovision, τη Σουηδία, υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή καλώντας το Ισραήλ να αποκλειστεί από τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού για τον «βίαιο πόλεμο στη Γάζα». Η ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύτηκε στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet, αναφέρει ότι επιτρέποντας στο Ισραήλ να συμμετάσχει, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) «επιδεικνύει ένα αξιοσημείωτο διπλό μέτρο που υπονομεύει την αξιοπιστία του οργανισμού».

«Το γεγονός ότι οι χώρες που τοποθετούν τους εαυτούς τους υπεράνω του ανθρωπιστικού δικαίου είναι ευπρόσδεκτες να συμμετέχουν σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις ευτελίζει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και καθιστά αόρατα τα δεινά των θυμάτων», αναφέρει η επιστολή που δημοσιεύτηκε αργά τη Δευτέρα (29.1)

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνοται διεθνώς επιτυχημένοι καλλιτέχνες όπως οι τραγουδιστές Robyn και Fever Ray, το folk duo First Aid Kit και πρώην Σουηδοί διαγωνιζόμενοι της Eurovision όπως ο Eric Saade και η Malena Ernman, η μέτζο-σοπράνο τραγουδίστρια της όπερας που είναι επίσης μητέρα της ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η επιστολή έρχεται μετά από παρόμοια αίτηση που υπογράφηκε από περίπου 1.400 καλλιτέχνες από τη Φινλανδία και την Ισλανδία, οι οποίοι ζήτησαν επίσης να αποκλειστεί το Ισραήλ από τον διαγωνισμό τραγουδιού, ο οποίος θα διεξαχθεί στο Μάλμε από τις 7 έως τις 11 Μαΐου.

Σε απάντηση, η EBU ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποκλειστεί, τονίζοντας το απολιτικό καθεστώς της εκδήλωσης και υποστηρίζοντας ότι η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και όχι των κρατών.

Όμως ορισμένες χώρες έχουν αποκλειστεί από τη Eurovision στο παρελθόν. Το 2022, η EBU απαγόρευσε τη Ρωσία από την εκδήλωση, λέγοντας ότι η είσοδός της «θα οδηγούσε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία». Η απόφαση ελήφθη από το εκτελεστικό συμβούλιο της ραδιοτηλεοπτικής ένωσης αφού αρχικά επέμεινε ότι θα επιτραπεί στη Ρωσία να ανταγωνιστεί.

Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2021, η Λευκορωσία δεν επετράπη να συμμετάσχει στον διαγωνισμό αφού η EBU απέβαλε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα BTRC της χώρας για παραβίαση των κανόνων για την ελευθερία του Τύπου της ραδιοτηλεοπτικής ένωσης.

Τριάντα επτά ραδιοτηλεοπτικοί φορείς πρόκειται να λάβουν μέρος στη φετινή 68η έκδοση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision. Το Λουξεμβούργο θα επιστρέψει μετά από απουσία άνω των τριών δεκαετιών.

Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός της Ισλανδίας, RÚV, δήλωσε ότι η απόφασή του για το αν θα συμμετάσχει στη Eurovision ή θα μποϊκοτάρει τη φετινή εκδήλωση θα ληφθεί από το νικητή του δικού της διαγωνισμού τραγουδιού, Söngvakeppnin, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Μαρτίου.

Το Ισραήλ συμμετείχε στη διοργάνωση από το 1973 και κέρδισε τον διαγωνισμό τέσσερις φορές, το 1978, το 1979, το 1998 και το 2018.