«Ούρσουλα ήρθαμε!» - Φωτιές, συνθήματα και χάος στις Βρυξέλλες- Η οργή των αγροτών σε 10 «κλικ»
Οργισμένοι αγρότες απέκλεισαν δρόμους, κατασκήνωσαν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και κατέστρεψαν μνημεία στο κέντρο των Βρυξελλών. «Ούρσουλα ήρθαμε» φώναζαν, με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σε πλήρη εξέλιξη
Αγρότες που διαμαρτύρονται απέκλεισαν δρόμους και κατασκήνωσαν έξω από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες , ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στη βελγική πρωτεύουσα. Οι διαδηλωτές άναψαν φωτιές και τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους μπροστά από το κτήριο του Ευρωκοινοβουλίου.
Στον αυτοκινητόδρομο Παρισιού-Βρυξελλών, έγραψαν με τεράστια κίτρινα γράμματα ορατά από μακριά: «Ούρσουλα, είμαστε εδώ!» εκφράζοντας περιφρόνηση και απόγνωση και προειδοποιώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην αγνοεί τις εκκλήσεις των αγροτών για καλύτερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία.
Λίγο πριν οι ηγέτες της ΕΕ καταλήξουν στην απόφαση για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, οργισμένοι αγρότες φαίνεται να κατέβασαν και να καταστρέψουν ένα ιστορικό άγαλμα στις Βρυξέλλες, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην περίφημη Place du Luxembourg.
Αγρότες νωρίτερα πέταξαν αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επίσης και φωτοβολίδες για να πιέσουν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσουν με τους φόρους και το αυξανόμενο κόστος. Οι αγρότες λένε ότι δεν πληρώνονται αρκετά, πνίγονται από φόρους και πράσινους κανόνες και αντιμετωπίζουν αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό.
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα φράγματα που είχαν τοποθετηθεί μπροστά από το κοινοβούλιο - λίγα τετράγωνα από το σημείο όπου γινόταν η Σύνοδος - αλλά η αστυνομία τους απώθησε με εκτοξευτήρες νερού και δακρυγόνα.
Σημαντικές οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της ΕΕ, είχαν αποκλειστεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Χάος και οργή εν όψει των ευρωεκλογών
Οι διαδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη έρχονται ενόψει των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, στις οποίες οι συντηρητικές, αντιευρωπαϊκές δυνάμεις για τις οποίες οι αγρότες αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη εκλογική δύναμη, φαίνεται να κερδίζουν
«Ξέρετε τι συμβαίνει: έρχονται οι ευρωπαϊκές εκλογές και οι πολιτικοί είναι πολύ νευρικοί, το ίδιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη στιγμή που όλοι μαζί όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο», δήλωσε ο Jose Maria Castilla, αγρότης που εκπροσωπεί το συνδικάτο Asaja.
Ένα τρακτέρ έδειξε ένα πανό που έγραφε «Αν αγαπάς τη γη, υποστήριξε αυτούς που τη διαχειρίζονται», καθώς αγρότες από το Βέλγιο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να ακουστούν από τους ηγέτες της ΕΕ . Ένα άλλο πανό έγραφε: «Όχι αγρότες, όχι τρόφιμα».
«Αν δείτε πόσοι ανθρώποι είμαστε εδώ σήμερα, και αν δείτε ότι είναι σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να έχετε ελπίδα. Πρέπει να έχουμε ελπίδα ότι αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν ότι η γεωργία είναι απαραίτητη. Είναι το φαγητό στο τραπέζι μας, ξέρετε», είπε ο Κέβιν Μπέρτενς, ένας αγρότης λίγο έξω από τις Βρυξέλλες.
Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα είπε: «Στους αγρότες που είναι έξω. Σας βλέπουμε και σας ακούμε» Οι αγρότες έχουν ήδη εξασφαλίσει πολλά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων της εκτελεστικής Επιτροπής του μπλοκ για περιορισμό των εισαγωγών από την Ουκρανία και χαλάρωση ορισμένων περιβαλλοντικών κανονισμών για την αγρανάπαυση.
Στη Γαλλία, όπου οι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση απέσυρε τα σχέδια για σταδιακή μείωση των επιδοτήσεων στο γεωργικό ντίζελ και υποσχέθηκε περισσότερη βοήθεια. Αλλά οι αγρότες λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό και οι διαμαρτυρίες έχουν εξαπλωθεί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Συνομiλίες για το Mercosur
Ενώ η κρίση των αγροτών δεν είναι επίσημα στην ατζέντα της συνόδου κορυφής της ΕΕ, είναι βέβαιο ότι θα συζητηθεί, τουλάχιστον στο περιθώριο. Καθώς έφτασε στη σύνοδο κορυφής, ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρoύ είπε ότι τα παράπονα των αγροτών πρέπει να συζητηθούν. «Προσφέρουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να έχουν τη σωστή τιμή για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας που παρέχουν», είπε.
Εν τω μεταξύ, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ επανέλαβε την αντίθεση του Γάλλου προέδρου Eμανουέλ Μακρόν για την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με τον όμιλο Mercosur των χωρών της Νότιας Αμερικής στην τρέχουσα μορφή της - ένα άλλο βασικό αίτημα για τους αγρότες.
Στη Γαλλία, όπου οι αγρότες ενίσχυσαν τις διαδηλώσεις στην αρχή της εβδομάδας, ο αντίκτυπος των δεκάδων αποκλεισμών αρχίζει να γίνεται αισθητός, δήλωσε ο Eρίκ Εμάρ, επικεφαλής μιας ομοσπονδίας εργοδοτών μεταφορών και logistics. «Κάναμε μια δημοσκόπηση μεταξύ των μελών της ομοσπονδίας μας: όλες οι μεταφορικές εταιρείες επηρεάζονται (από τη διαμαρτυρία των αγροτών) και έχουν χάσει τις τελευταίες 10 ημέρες περίπου το 30% των εσόδων τους, επειδή δεν είμαστε σε θέση να παραδώσουμε εγκαίρως ή με καθυστερήσεις. " είπε στο franceinfo
Στην Ιταλία, όπου εκατοντάδες τρακτέρ εμπόδισαν την κυκλοφορία σε έναν αυτοκινητόδρομο κοντά στο Μιλάνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι κατηγόρησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τις διαδηλώσεις.
«Η επιτροπή της φον ντερ Λάιεν είναι καταστροφική σε σχέση με την εργασία και τα δικαιώματα», είπε ο Σαλβίνι, ο οποίος ηγείται του συντηρητικού κόμματος «Λέγκα», σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα «είναι με τις τρελές, ψευδοπράσινες ευρωπαϊκές πολιτικές που όσον αφορά τους αγρότες, τους ψαράδες, τους οδηγούς φορτηγών...είναι σαφές ότι αυτή η Ευρώπη βάζει την ιδεολογία πάνω από την εργασία». Ιταλοί αγρότες διαδήλωσαν επίσης στην Τοσκάνη, το Λάτσιο, το Πεδεμόντιο και τη Σαρδηνία τις τελευταίες ημέρες.