Να εντείνει τις πιέσεις προς τους Χούθι ζήτησε από την ΕΕ ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης
Αύξηση της πίεσης στους Χούθι που συνεχίζουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μία ζωτικής σημασίας αρτηρία για το παγκόσμιο εμπόριο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Άμυνας της Υεμένης,
Οι Χούθι, οι οποίοι πλέον ελέγχουν τα πολυπληθή τμήματα της Υεμένης, έχουν εξαπολύσει από τον Νοέμβριο κύμα επιθέσεων με drones με εκρηκτικά και με πυραύλους κατά εμπορικών σκαφών που κινούνται προς και από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Αίγυπτο. Υποστηρίζουν ότι οι ενέργειές τους αυτές γίνονται σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους εν μέσω πολέμου του Ισραήλ κατά των ενόπλων της Χαμάς στη Γάζα αλλά οι επιθέσεις έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυσιπλοΐα ενώ ΗΠΑ και Βρετανία έχουν πλήξει στόχους των Χούθι στην Υεμένη.
Η ΕΕ έχει στόχο να δημιουργήσει τη δική της ναυτική αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα έως τα μέσα Φεβρουαρίου για να βοηθήσει να προστατευθούν τα πλοία εκεί.
«Απλά και μόνο τα πλήγματα κατά των Χούθι δεν θα καταφέρουν πολλά. Χρειαζόμαστε μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Άχμεντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ, υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Υεμένης που εδρεύει στο Άντεν και στηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία, ενόψει συνομιλιών με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Η ΕΕ έχει τη λάθος προσέγγιση. Χρειάζεται να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στους Χούθι όπως με το να τους χαρακτηρίσουν τρομοκρατική οργάνωση. Το επιχείρημά τους είναι ότι εάν το υιοθετήσουν αυτό, τότε θα επιδεινωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση», δήλωσε.
«Αλλά η προσέγγιση αυτή δεν λειτούργησε. Οι Χούθι και πάλι εκβιάζουν τη διεθνή κοινότητα και η ανθρωπιστική κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί».
Ο ίδιος ζήτησε επίσης περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη για τη δημιουργία θεσμών στην Υεμένη, όπως η ακτοφυλακή, καθώς και να διοχετευτεί η ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της κεντρικής τράπεζας στο Άντεν.
«Οι Χούθι δεν θα σταματήσουν ποτέ…Έχουν την ιδεολογία ότι ως οργάνωση έχουν το θεϊκό δικαίωμα (να κυβερνούν) στην Υεμένη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εντάσσονται επίσης στην περιφερειακή στρατηγική του Ιράν.
Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η έλλειψη από την πλευρά της Δύσης ενός «ξεκάθαρου δρόμου» για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και την εξασφάλιση δικαιοσύνης για τους Παλαιστινίους ενισχύει «όλες τις εξτρεμιστικές οργανώσεις στην περιοχή μας».