Κομισιόν για αγρότες: Η ΕΕ θα υποβάλλει σχέδιο για την ελάφρυνση των διοικητικών δαπανών

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στο αγροτικό ζήτημα κάνοντας λόγο για δεδομένη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
4'

«Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπαϊκή στήριξη», διαμήνυσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας των εργασιών του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφερόμενη στους αγρότες, που διαμαρτύρονται τον τελευταίο μήνα για την γραφειοκρατία και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και τις πληθωριστικές πιέσεις που μειώνουν τα έσοδά τους, έκανε λόγο για «ουσιαστικό» ρόλο που διαδραματίζουν στην οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης, καθώς, όπως είπε «η δουλειά τους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην επισιτιστική μας ασφάλεια και τον τρόπο ζωής μας. Οι βασικές δράσεις τους και η διασφάλιση της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, με τους οποίους και από τους οποίους ζουν, είναι τελικά η φύση της διαβίωσής τους αλλά και η βάση του δικού μας βιοπορισμού».

Παράλληλα αναφέρθηκε στην συνεισφορά των αγροτών στο διεθνές εμπόριο, καθώς πέρυσι οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 5%, επομένως «νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι οι αγρότες επέδειξαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα απέναντι στην πρόσφατη κρίση, ωστόσο οι προκλήσεις παραμένουν πολλές», είπε παραθέτοντας τις ακριβές τιμές, τον αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς και την προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος ως τις βασικές προκλήσεις του αγροτικού κλάδου.

Μέτρα στήριξης μετά τις κινητοποιήσεις

Οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην ευρωπαϊκή στήριξη, είπε η φον ντερ Λάιεν, λέγοντας πως «γνωρίζουμε ότι η στήριξη είναι ζωτικής σημασίας (σ.σ. για τους αγρότες) και γνωρίζουμε ότι οι αγρότες κάνουν σωστή χρήση, αλλά παράλληλα, η Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τα κράτη μέλη, για α αντιμετωπίσει τις άμεσες προκλήσεις. Αυτή την εβδομάδα, προτείναμε πρόσθετη ευελιξία στις εκμεταλλεύσεις στην αγρανάπαυση και προτείναμε διασφαλίσεις για τις εισαγωγές, πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία για να αποφευχθεί μία σημαντική ζημία».

«Φυσικά πρέπει να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών ιδίως στις εμπορικές διαπραγματεύσεις και να διασφαλίσουμε ίσους όρους ανταγωνισμού στις εμπορικές συμφωνίες».

«Συναισθάνομαι την ανησυχία των αγροτών για τις διοικητικές δαπάνες και εργαζόμαστε με την προεδρία της ΕΕ ώστε να υποβληθεί εγκαίρως μία πρόταση, πριν το επόμενο Αγροτικό Συμβούλιο, για τη μείωση τους.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ και ο θέλουμε να αναπτύξουμε μαζί μία ιδέα, έναν στόχο, έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη των κοινών μας στόχων. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μαζί με τους αγρότες, που έχουν ενδιαφέρουσες ιδέες και προτάσεις και οι απαντήσεις θα έρθουν στο άμεσο μέλλον», κατέληξε.

Η συνέντευξη Τύπου της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Ούρσουλα, είμαστε εδώ»

Οι ανακοινώσεις από την φον ντερ Λάιεν έρχονται μόλις λίγες ώρες μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των αγροτών στις Βρυξέλλες, όπου τουλάχιστον 1.300τρακτέρ, τόσο από το Βέλγιο αλλά και από το εξωτερικό, πλημμύρισαν την πόλη, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής αγροτικής κινητοποίησης με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους Βέλγοι, Γάλλοι και Ιταλοί, συγκεντρώθηκαν κοντά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ξέσπασαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Στην προσπάθειά τους να «σπάσουν» τα οδοφράγματα οι αγρότες πέταξαν αυγά και κροτίδες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και πυροσβεστικούς σωλήνες. Παράλληλα, πέταξαν κοπριά στον δρόμο, έβαλαν φωτιές ενώ ξήλωσαν άγαλμα του μνημείου του Τζον Κόκεριλ, στο κέντρο της πλατείας.

Στον αυτοκινητόδρομο Παρισιού-Βρυξελλών, έγραψαν με τεράστια κίτρινα γράμματα ορατά από μακριά: «Ούρσουλα, είμαστε εδώ!» εκφράζοντας περιφρόνηση και απόγνωση και προειδοποιώντας την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να μην αγνοεί τις εκκλήσεις των αγροτών για καλύτερες τιμές και λιγότερη γραφειοκρατία.

Η ηρεμία επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα και ξεκίνησαν οι ομιλίες εκπροσώπων των αγροτικών ομοσπονδιών. Ο Florian Poncelet, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών (FJA), επιβεβαίωσε ότι η διάρκεια του κινήματος «θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα ληφθούν» στο τέλος της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Οι αγρότες αρνούνται κυρίως συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών όπως η Mercosur, απαιτούν διοικητικές απλοποιήσεις, καταγγέλλουν «ακατανόητα» ευρωπαϊκά πρότυπα και απαιτούν μια «δίκαιη» τιμή για τα προϊόντα που πωλούνται στη γεωργοβιομηχανία.