Γερμανία: Παραδοχή του υπουργού Οικονομικών – «Γινόμαστε φτωχότεροι, μένουμε πίσω»

«Πλέον, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί. Γινόμαστε φτωχότεροι, επειδή δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω», υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ.

Γερμανία: Παραδοχή του υπουργού Οικονομικών – «Γινόμαστε φτωχότεροι, μένουμε πίσω»
AP.
3'

Όπως έχει γράψει το Newsbomb.gr, το γερμανικό οικονομικό θαύμα έχει φθάσει σε σημείο να «τρίζει» επικίνδυνα, καθώς οι επιχειρηματικές προσδοκίες επιδεινώθηκαν για δεύτερο μήνα, υποδηλώνοντας ένα δύσκολο ξεκίνημα για την «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στο 83,5 τον Ιανουάριο από το αναθεωρημένο 84,2 τον προηγούμενο μήνα.

Προς επίρρωσιν αυτού, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ανέφερε ότι η πατρίδα του γίνεται φτωχότερη λόγω της αδυναμίας να παρουσιάσει ανάπτυξη, μιλώντας σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

Ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών αναγνώρισε ότι είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τις συνέπειες μίας παρατεταμένης περιόδου μικρής ή μηδενικής ανάπτυξης. «Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί, πλέον. Γινόμαστε φτωχότεροι, διότι δεν έχουμε ανάπτυξη. Μένουμε πίσω», τόνισε.

Οι τοποθετήσεις του Λίντνερ αποτυπώνουν τη δυσπραγία που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς εισέρχεται στο δεύτερο έτος μετά την πανδημία, στη διάρκεια του οποίου η ανάπτυξη αναμένεται να είναι υποτονική, στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με το Bloomberg. «Μού είναι αδιανόητο ότι η κυβέρνηση δεν εξάγει κάποιο συμπέρασμα από αυτήν την ανάλυση», υπογράμμισε.

Αυτήν την εβδομάδα, τα στοιχεία αναμένεται να δείξουν ότι η βιομηχανική παραγωγή βρίσκεται πλέον σε ένα επίπεδο, που ανεξαρτήτως από την κρίση του κορωνοϊού, βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο απ’ όταν «ξέσπασε» η χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε αυτό, προστίθεται και το διαρκές δημοσιονομικό αδιέξοδο μεταξύ των τριών κυβερνητικών κομμάτων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της δημοσιονομικής πολιτικής έπειτα από δικαστική απόφαση κατά της χρήσης χρηματοδότησης εκτός ισολογισμού. Ενώ έχει πλέον συμφωνηθεί ένα οικονομικό σχέδιο για το 2024, οι προοπτικές του επόμενου έτους παραμένουν «θολές» από τούτο το αδιέξοδο.

Η ομιλία του Κρίστιαν Λίντνερ ακολουθεί την έκθεση του ΟΟΣΑ, στην οποία καταγράφονται προβλέψεις που μειώνουν κατά το ήμισυ τις προοπτικές εκείνου για τη γερμανική ανάπτυξη εφέτος σε μόλις 0,3%. Μικρό ποσοστό της πρόβλεψης 2,9% για τη G20 και λιγότερο από το 0,6% που αναμενόταν για την Ευρωζώνη.

«Η σύγκριση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του G20 είναι αποκαλυπτική. Όλα τα κοινωνικά έργα που έχουμε στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του status quo της κοινωνικής ασφάλισης, ότι τα οικολογικά μας προγράμματα και η ανάγκη να δαπανήσουμε περισσότερα για την εξωτερική μας ασφάλεια μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με περισσότερη οικονομική ευημερία, όχι σε διαφορετική περίπτωση», σημείωσε.

Η «φόρμουλα» του Κρίστιαν Λίντνερ για τη διόρθωση των δεινών της Γερμανίας περιλαμβάνει περισσότερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και λιγότερη γραφειοκρατία, σημεία που επανέλαβε και σήμερα.

«Χρειαζόμαστε μία οικονομική πολιτική σε μεγάλο βαθμό χωρίς χρήματα», προσέθεσε, επισημαίνοντας πως «ο τρόπος για να συμβεί αυτό, είναι να αναζητήσουμε μία κοινωνική οικονομία της αγοράς».

Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, επίσης, την ανάγκη για μείωση της γραφειοκρατίας. «Αυτήν τη στιγμή, έχουμε υψηλό όλων των εποχών όσον αφορά το κόστος συμμόρφωσης των γραφειοκρατικών σχεδίων στη Γερμανία. Αν εφαρμοσθεί αυτό το πακέτο, θα υποχωρήσουμε σε ένα ιστορικό χαμηλό απ’ όταν εισήχθη ο υπολογισμός του κόστους της γραφειοκρατίας, το 2012. Μπορούμε ακόμη και να προχωρήσουμε πέρα από αυτό».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή