Τουρκία: Επίσκεψη Φιντάν στη Λιβύη – Στο «προσεχές μέλλον» ο Πούτιν στην Άγκυρα
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, θα επισκεφθεί αύριο (07/02) την πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, όπως γνωστοποίησε μιλώντας από τη Βαλέτα της Μάλτας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας πραγματοποίησε σήμερα (06/02) επίσκεψη στη Μάλτα και στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, Ίαν Μποργκ, αναφέρθηκε και στη Λιβύη, καθώς οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί του θέματος.
«Όπως γνωρίζετε, οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά (σ.σ. της Λιβύης) προοδεύουν σταδιακά. Η συνεργασία μας και με τους εκεί παράγοντες συνεχίζεται. Αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Αυτό θα συμβεί σύντομα. Οι επιχειρήσεις μας άρχισαν να εργάζονται και πάλι εκεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χακάν Φιντάν και προανήγγειλε ότι αύριο θα αναχωρήσει από τη Μάλτα για τη Λιβύη.
«Όταν φθάσω εκεί, θα συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και με αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους και τον Πρόεδρο του κράτους στην Τρίπολη. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, θα επαναλάβω την εποικοδομητική πολιτική στάση που η Τουρκία ούτως ή άλλως επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια. Θα διαβιβάσουμε την υποστήριξή μας», δήλωσε ο Χακάν Φιντάν.
Απαριθμώντας τις προτεραιότητες της Αγκύρας στη Λιβύη, τόνισε πως «δεν θέλουμε να ξαναρχίσει οποιαδήποτε σύγκρουση στη Λιβύη μεταξύ Ανατολής και Δύσης ή και με τη συμμετοχή του Νότου.
Θέλουμε η Λιβύη να λύσει τα προβλήματά της, μέσω του διαλόγου. Δεν θέλουμε να δούμε τη σημερινή διαίρεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης να καθίσταται μόνιμη. Έχουμε την πεποίθηση πως πρέπει να επιλυθεί αυτή η διαίρεση εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος και μέσω διαλόγου, με ειρηνικό τρόπο και με μια διαδικασία στην οποία θα συμφωνούν όλα τα μέρη. Συνεχίζονται οι εργασίες μας, προς αυτήν την κατεύθυνση».
Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα της Λιβύης μαζί με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους περιφερειακούς φίλους της.
Στο «προσεχές μέλλον» θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Πούτιν στην Άγκυρα
Αναφορικά με την αναγγελθείσα –χωρίς, όμως, οριστική ημερομηνία– επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην Άγκυρα, o Χακάν Φιντάν σημείωσε πως «ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία στο προσεχές μέλλον.
Αυτό αποτελεί άλλη μία εκδήλωση του συνεχιζόμενου τακτικού διαλόγου και των συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, ενώ από την άλλη πλευρά, πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις σε θέματα που αφορούν περιοχές αρμοδιότητας.
Πρέπει διαρκώς να επανεξετάζουμε τις θέσεις μας πρωτίστως για τη Συρία, αλλά και για τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή -- τόσο για την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, όσο και για την πρόληψη της εξάπλωσης σοβαρότερων συγκρούσεων. Από αυτή την άποψη, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνέχιση του τακτικού μας διαλόγου με τη Ρωσία.
Έτσι, ο κ. Πούτιν θα επισκεφθεί την Τουρκία. Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θα συζητηθούν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στις ευρωτουρκικές σχέσεις τις ενέταξε σε δύο άξονες: Πρώτον, οι συζητήσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για ένταξη και δεύτερον, οι τομείς συνεργασίας εκτός ένταξης.
«Το θέμα της ένταξης αυτήν τη στιγμή, όπως έχω προαναφέρει, δεν είναι ένα θέμα που εξαρτάται από εμάς, είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε.
«Η θέση της Τουρκίας εδώ είναι ξεκάθαρη, αλλά το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εντάξει την Τουρκία σε αυτήν ή όχι, είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσει εκείνη. Σε κάθε περίπτωση, εμείς, όταν εξετάζουμε την ευρωπαϊκή πολιτική, όταν εξετάζουμε τα επιχειρήματα και τις πολιτικές αντιλήψεις που αναπτύσσουν τα κόμματα εκεί, διαπιστώνουμε ότι απομακρύνεται σταδιακά ο στόχος της ενσωμάτωσης (σ.σ. της Ένωσης) με άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες.
Ενδεχομένως στο μέλλον να υποχωρήσουν σε αυτό, ωστόσο η τρέχουσα πολιτική γλώσσα είναι μία γλώσσα αποστασιοποίησης και όχι μία συμπεριληπτική, μία γλώσσα σύγκλισης», σχολίασε ο Χακάν Φιντάν.
«Σε κάθε περίπτωση εμείς ως Τουρκία θέλουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και την ολοκλήρωση των εργασιών για τη διευκόλυνση και την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.