ΗΠΑ - Σάλιβαν: Μπορούμε και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια στην Ουκρανία
Οι ΗΠΑ «μπορούν και θα συνεχίσουν» να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική από τη δέσμευση των ΗΠΑ να παρέχουν ένα επίπεδο πόρων που επιτρέπει στην Ουκρανία να έχει πυροβολικό, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλες δυνατότητες που έχει ανάγκη», είπε ο Σάλιβαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες.
Το Κίεβο ζήτησε εκ νέου σήμερα από τη Δύση περισσότερα όπλα και πυρομαχικά που χρειάζεται επειγόντως μετά τη νέα «μαζική» αεροπορική επίθεση από τη Ρωσία.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε τη λύπη του για την «ασαφή» κατάσταση στις ΗΠΑ όπου το Κογκρέσο δεν έχει καταφέρει, εδώ και μήνες, να ψηφίσει ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας για το Κίεβο απέναντι στη ρωσική εισβολή. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να αυξήσει γρήγορα τις παραδόσεις οβίδων πυροβολικού που χρειάζεται το Κίεβο προκειμένου να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις.
Είναι «απαραίτητο» το αμερικανικό Κογκρέσο να «συμφωνήσει στη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον», δήλωσε από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανέφερε ότι υπολογίζει «σε όλους τους συμμάχους να διατηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».
Η υποστήριξη στην Ουκρανία «δεν είναι φιλανθρωπία, αφορά τη δική μας ασφάλεια», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. «Μια ρωσική νίκη θα μας αποδυνάμωνε και θα ενθάρρυνε όχι μόνο τη Μόσχα, αλλά και την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», υποστήριξε.
Σε ερώτηση για το επίπεδο της ευρωπαϊκής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι «η συνολική εικόνα του επιμερισμού των βαρών και των συνεισφορών των συμμάχων στην Ουκρανία φαίνεται αρκετά λογική».
«Οι ΗΠΑ συνέβαλαν σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά το ίδιο και πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι. Η ευρωπαϊκή πλήρης υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της άμυνας, ήταν ισχυρή και πολύ πέρα από αυτό θα περίμενε κανείς στην αρχή της επιχείρησης», τόνισε.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες να χορηγήσουν επιπλέον βοήθεια 50 δισ. ευρώ για τέσσερα χρόνια στην Ουκρανία.