Ισλανδία: «Συντριβάνια» λάβας άφησαν εν μέσω ψύχους χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση 20.000 νοικοκυριά

Το ρεύμα λάβας έφτασε ένα χιλιομέτρου από γεωθερμικό σταθμό και χρειάστηκαν προστατευτικά αναχώματα ώστε να μην φτάσει στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Ισλανδία: «Συντριβάνια» λάβας άφησαν εν μέσω ψύχους χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση 20.000 νοικοκυριά
4'

Η έκρηξη ηφαιστείου στη νοτιοδυτική Ισλανδία την Πέμπτη για τρίτη φορά από τον Δεκέμβριο, πυροδότησε μία σειρά προβλημάτων στους κατοίκους, καθώς διεκόπη η πρόσβασή τους σε ζεστό νερό εν μέσω ψύχους, αλλά και η θέρμανση.

Κομμάτια λάβας και βράχων εκτοξεύονται έως και 80 μέτρα στον αέρα από ρωγμές στο έδαφος στη χερσόνησο του Reykjanes και η λάβα διέσχισε έναν δρόμο κοντά στη Blue Lagoon - το πασίγνωστο γεωθερμικό σπα - που έπρεπε να κλείσει λόγω της έκρηξης.

Η ένταση της ηφαιστειακής δραστηριότητας είχε μειωθεί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, δήλωσε η Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση των ηφαιστείων. Ωστόσο, η ροή λάβας έπληξε σωλήνες νερού στην περιοχή ακριβώς νότια της πρωτεύουσας, διακόπτοντας την παροχή γεωθερμικά θερμαινόμενου νερού που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών και οδηγεί την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το αεροδρόμιο Keflavik του Ρέικιαβικ έχασε επίσης την πρόσβαση σε ζεστό νερό, αλλά λειτουργεί κανονικά. Η θερμοκρασία στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι -7 βαθμούς Κελσίου και τη νύχτα πέφτει στους -10 βαθμούς Κελσίου.

Επικεφαλής ερευνητικής ομάδας δήλωσε πως περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχασαν την πρόσβαση σε ζεστό νερό. Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ζήτησε από τους ανθρώπους στην πληγείσα περιοχή να χρησιμοποιούν μόνο μία μικρή ηλεκτρική θερμάστρα ανά νοικοκυριό για να αποτρέψουν τις διακοπές ρεύματος. Η αποκατάσταση του ζεστού νερού μέσω ενός αγωγού έκτακτης ανάγκης που ήταν ήδη υπό κατασκευή μπορεί να διαρκέσει μέρες.

Οι ηφαιστειακές εστίες στη χερσόνησο του Reykjanes είναι οι λεγόμενες εκρήξεις ρωγμών, οι οποίες συνήθως δεν προκαλούν μεγάλες εκρήξεις ή σημαντική διασπορά τέφρας στη στρατόσφαιρα. Ωστόσο, οι επιστήμονες φοβούνται ότι θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια και οι ισλανδικές αρχές άρχισαν να κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν τις καμένες ροές λάβας μακριά από τα σπίτια και τις κρίσιμες υποδομές.Το ρεύμα λάβας έφτασε επίσης σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από τον γεωθερμικό σταθμό Svartsengi της χερσονήσου.

Καθώς η λάβα κυλούσε, οι εργάτες προσπαθούσαν να καλύψουν τα κενά στα προστατευτικά αναχώματα που είχαν κατασκευαστεί κατά μήκος του δρόμου για να την εμποδίσουν να φτάσει στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Χρονολόγιο ηφαιστειακών εκρήξεων

Η τελευταία εκρηκτική σχισμή, η έκτη εστία από το 2021, είχε μήκος περίπου 3 χιλιόμετρα, ανακοίνωσε το μετεωρολογικό γραφείο της Ισλανδίας. Η έντονη σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε γύρω στις 5:30 π.μ. και η ίδια η έκρηξη 30 λεπτά αργότερα. Μια στήλη καπνού ανέβηκε 3 χιλιόμετρα στον αέρα, σύμφωνα με το Met Office.Το Reykjanesbaer, ο πέμπτος μεγαλύτερος δήμος της Ισλανδίας, δήλωσε ότι θα κλείσει όλους τους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία την Παρασκευή. Η προηγούμενη έκρηξη στην περιοχή ξεκίνησε στις 14 Ιανουαρίου και διήρκεσε περίπου δύο ημέρες, με ροές λάβας να φτάνουν στα περίχωρα της ψαράδικης πόλης Γκρίνταβικ, της οποίας οι σχεδόν 4.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν, ενώ μερικά σπίτια πυρπολήθηκαν.

Η έκρηξη της Πέμπτης σημειώθηκε κατά κάποιο τρόπο από το Γκρίνταβικ και είναι απίθανο να αποτελέσει άμεση απειλή για την πόλη, δήλωσε στο Reuters ο Ισλανδός γεωφυσικός Άρι Τραούστι Γκούντμουντσον. Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας Gudni Johannesson δημοσίευσε μια εικόνα με φλόγες και καπνό από μακριά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι αυτή ήταν η θέα από την κατοικία του.

Παρά την υποβάθμιση του επιπέδου απειλής του ηφαιστειακού συστήματος, οι αρχές έχουν προειδοποιήσει για περαιτέρω εκρήξεις λόγω της συσσώρευσης μάγματος κάτω από το έδαφος.

Η χερσόνησος Reykjanes από μόνη της έχει έξι ενεργά ηφαιστειακά συστήματα. Άλλα μέρη της χώρας έχουν ισχυρότερα ηφαίστεια.

Το 2010, σύννεφα τέφρας από τις εκρήξεις στο Eyafjallajokull στη νότια Ισλανδία εξαπλώθηκαν σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης, καθηλώνοντας περίπου 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Αλλά σε αντίθεση με το Eyafjallajokull, τα ηφαιστειακά συστήματα του Reykjanes δεν είναι παγιδευμένα κάτω από παγετώνες και επομένως δεν αναμένεται να προκαλέσουν παρόμοιου μεγέθους σύννεφα τέφρας.

Η Ισλανδία, η οποία έχει περίπου το μέγεθος της πολιτείας Κεντάκι των ΗΠΑ, διαθέτει περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια, καθιστώντας το βορειοευρωπαϊκό νησί πρωταρχικό προορισμό για ηφαιστειακό τουρισμό - ένα εξειδικευμένο τμήμα που προσελκύει χιλιάδες αναζητητές συγκίνησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή