Wall Street: Γυρνά την πλάτη στην Κίνα για την Ινδία σε μια ιστορική αλλαγή των αγορών

Μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών κατευθύνεται τώρα προς την Ινδία, με γίγαντες της Wall Street όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley να υποστηρίζουν το έθνος της Νότιας Ασίας ως τον κύριο επενδυτικό προορισμό για την επόμενη δεκαετία.

Wall Street: Γυρνά την πλάτη στην Κίνα για την Ινδία σε μια ιστορική αλλαγή των αγορών
11'

Μια σημαντική αλλαγή βρίσκεται σε εξέλιξη στις παγκόσμιες αγορές, καθώς οι επενδυτές αντλούν δισεκατομμύρια δολάρια από την οικονομία της Κίνας, δύο δεκαετίες μετά το στοίχημα στη χώρα ως τη μεγαλύτερη ιστορία ανάπτυξης στον κόσμο.

Μεγάλο μέρος αυτών των μετρητών κατευθύνεται τώρα προς την Ινδία, με γίγαντες της Wall Street όπως η Goldman Sachs Group Inc. και η Morgan Stanley να υποστηρίζουν το έθνος της Νότιας Ασίας ως τον κύριο επενδυτικό προορισμό για την επόμενη δεκαετία.

Αυτή η ορμή πυροδοτεί μια χρυσή βιασύνη. Το hedge fund 62 δισεκατομμυρίων δολαρίων Marshall Wace έχει τοποθετήσει την Ινδία ως το μεγαλύτερο καθαρό μακροπρόθεσμο στοίχημά του μετά τις ΗΠΑ στο εμβληματικό hedge fund του.

Ένας βραχίονας της Vontobel Holding AG με έδρα τη Ζυρίχη έχει κάνει τη χώρα την κορυφαία συμμετοχή της στις αναδυόμενες αγορές και η Janus Henderson Group Plc διερευνά εξαγορές αμοιβαίων κεφαλαίων. Ακόμη και οι παραδοσιακά συντηρητικοί ιδιώτες επενδυτές της Ιαπωνίας αγκαλιάζουν την Ινδία και μειώνουν την έκθεση τους στην Κίνα.

Οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις αντικρουόμενες τροχιές δύο από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Ασίας. Η Ινδία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, έχει επεκτείνει πολύ τις υποδομές υπό τον πρωθυπουργό Narendra Modi στην προσπάθειά του να προσελκύσει παγκόσμιο κεφάλαιο και γραμμές εφοδιασμού μακριά από το Πεκίνο. Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, παλεύει με χρόνια οικονομικά δεινά και ένα διευρυνόμενο ρήγμα με τη δυτική τάξη πραγμάτων.

«Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την Ινδία για πολλούς λόγους – ένας είναι απλώς ότι δεν είναι η Κίνα», δήλωσε ο Vikas Pershad, διευθυντής χαρτοφυλακίου μετοχών της Ασίας στην M&G Investments στη Σιγκαπούρη. "Υπάρχει μια πραγματική μακροπρόθεσμη ιστορία ανάπτυξης εδώ."

Αν και το ανοδικό αίσθημα για την Ινδία δεν είναι καινούργιο, οι επενδυτές είναι πιο πιθανό να δουν τώρα μια αγορά που μοιάζει με την Κίνα του παρελθόντος: μια τεράστια, δυναμική οικονομία που ανοίγεται στο παγκόσμιο χρήμα με νέους τρόπους. Κανείς δεν περιμένει μια ομαλή διαδρομή. Ο πληθυσμός της χώρας εξακολουθεί να είναι σε μεγάλο βαθμό φτωχός, τα χρηματιστήρια είναι ακριβά και οι αγορές ομολόγων νησιωτικές. Αλλά οι περισσότεροι κάνουν το crossover ούτως ή άλλως, υπολογίζοντας ότι οι κίνδυνοι του στοιχήματος ενάντια στην Ινδία είναι μεγαλύτεροι.

Η ιστορία δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας και η αξία του χρηματιστηρίου της είναι στενά συνδεδεμένες. Εάν το έθνος συνεχίσει να επεκτείνεται κατά 7%, το μέγεθος της αγοράς αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο τουλάχιστον κατά αυτόν τον ρυθμό. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκαν παράλληλα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Aniket Shah, παγκόσμιος επικεφαλής περιβάλλοντος, κοινωνικής και διακυβέρνησης στην Jefferies Group LLC., είπε ότι μια πρόσφατη κλήση επενδυτών για την Ινδία ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς εταιρείες της εταιρείας. «Οι άνθρωποι προσπαθούν πραγματικά να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Ινδία», είπε.

Οι ροές κεφαλαίων αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό. Στην αγορά των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων των ΗΠΑ, το κύριο αμοιβαίο κεφάλαιο που αγόρασε μετοχές της Ινδίας έλαβε εισροές ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ τα τέσσερα μεγαλύτερα αμοιβαία κεφάλαια της Κίνας μαζί παρουσίασαν εκροές σχεδόν 800 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα ενεργά ομολογιακά κεφάλαια έχουν βάλει 50 σεντς να δουλέψουν στην Ινδία για κάθε δολάριο που τράβηξαν από την Κίνα από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του EPFR.

Στα μέσα Ιανουαρίου, η Ινδία ξεπέρασε για λίγο το Χονγκ Κονγκ και έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά μετοχών στον κόσμο. Για ορισμένους επενδυτές, το έθνος της Νότιας Ασίας θα ανέβει μόνο υψηλότερα. Η Morgan Stanley προβλέπει ότι το χρηματιστήριο της Ινδίας θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο έως το 2030. Το βάρος του στο δείκτη αναφοράς της MSCI Inc. για τις μετοχές της αναπτυσσόμενης αγοράς είναι στο υψηλό όλων των εποχών του 18%, ακόμη και όταν η μετοχή της Κίνας έχει συρρικνωθεί στο χαμηλότερο ρεκόρ στο 24,8%.

«Όσον αφορά τη στάθμιση των δεικτών, η Κίνα θα ήταν χαμηλότερη και η Ινδία μεγαλύτερη», δήλωσε ο Mark Matthews, επικεφαλής της έρευνας για την Ασία με έδρα τη Σιγκαπούρη στην Bank Julius Baer, ​​η οποία ξεκίνησε το πρώτο της ταμείο στην Ινδία πέρυσι. «Αυτή είναι η κατεύθυνση».

Οι μικροεπενδυτές της Ιαπωνίας, οι οποίοι παραδοσιακά ευνοούσαν τις ΗΠΑ, είναι επίσης ζεστοί στη χώρα. Πέντε από τα αμοιβαία κεφάλαιά τους με επίκεντρο την Ινδία συγκαταλέγονται πλέον μεταξύ των κορυφαίων 20 από τις εισροές. Τα περιουσιακά στοιχεία στο μεγαλύτερο — Nomura Indian Stock Fund — βρίσκονται σε υψηλό τετραετίας.

Τα hedge funds συμπεριλαμβανομένου του Marshall Wace επισημαίνουν την ισχυρή ανάπτυξη της Ινδίας και τη σχετική πολιτική σταθερότητα ως λόγους για να παραμείνουμε αισιόδοξοι για σταθερούς θύλακες ανάπτυξης, ακόμη και αν η ευρύτερη αγορά εξακολουθεί να έχει ακριβές αποτιμήσεις.

Η Karma Capital, η οποία διαχειρίζεται χρήματα στην Ινδία για ιδρύματα όπως η Norges Bank, λέει ότι οι αμερικανοί επενδυτές είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εισέλθουν και να μάθουν περισσότερα για την αγορά. Ο Rajnish Girdhar, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, θυμήθηκε ότι ένας πελάτης απάντησε με ασυνήθιστη ταχύτητα σε πολλά ερωτήματα για την Ινδία.

«Θα στείλαμε κάτι την Παρασκευή και πριν επιστρέψουμε τη Δευτέρα το πρωί, θα είχε απαντήσει, πράγμα που σημαίνει ότι δούλευε το Σαββατοκύριακο», είπε. Η Ινδία έχει κεφαλαιοποιήσει την αλλαγή της δυναμικής ισχύος με την Κίνα, έναν αντίπαλο εδώ και δεκαετίες.

Εάν η Κίνα αντιμετωπίζεται ως απειλή για τη δυτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων, η Ινδία θεωρείται ως ένα πιθανό αντίβαρο - μια χώρα ολοένα και πιο εξοπλισμένη για να επιβεβαιωθεί ως βιώσιμη εναλλακτική της παραγωγής στο Πεκίνο. Έθνη όπως οι ΗΠΑ βλέπουν την ανάγκη να έχουν ισχυρούς επιχειρηματικούς δεσμούς με την Ινδία, παρόλο που έχουν επικρίνει τις φορολογικές πολιτικές της χώρας. Η Ινδία αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 7% της παγκόσμιας παραγωγής του iPhone και ρίχνει τρισεκατομμύρια ρουπίες για την αναβάθμιση των υποδομών.

Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος του σχεδίου του Modi να πουλήσει την Ινδία ως τη νέα μηχανή ανάπτυξης στον κόσμο. Η κυβέρνηση θα ενισχύσει τις δαπάνες για υποδομές κατά 11% στα 11,1 τρισεκατομμύρια ρουπίες (134 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο οικονομικό έτος, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Nirmala Sitharaman την περασμένη εβδομάδα στην ενδιάμεση ομιλία της για τον προϋπολογισμό.

«Ο επενδυτικός κύκλος επιταχύνεται με δημόσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες και πρωτοβουλίες υποδομής», δήλωσε η Jitania Kandhari, αναπληρώτρια διευθύντρια επενδύσεων για λύσεις και ομάδα πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στη Morgan Stanley Investment Management.

Η Ινδία δημιουργεί επίσης ένα τεράστιο οικοσύστημα τεχνολογιών με στόχο να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους στην ψηφιακή αγορά. Το Google Pay της Alphabet Inc. σχεδιάζει να συνεργαστεί με το σύστημα πληρωμών που βασίζεται σε κινητές συσκευές της Ινδίας — το οποίο δημιουργεί δισεκατομμύρια συναλλαγές κάθε μήνα — για να επεκτείνει τις υπηρεσίες πέρα ​​από τη χώρα.

«Για πρώτη φορά, έχετε εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς με τραπεζικό λογαριασμό και πρόσβαση σε πίστωση», είπε ο Ashish Chugh, διαχειριστής χρημάτων στην Loomis Sayles & Co. «Αυτό είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες στην Ινδία — και μαζί τους και παγκόσμιοι επενδυτές».

Κάποια εμπόδια επιμένουν. Η ευφορία έχει κάνει τις ινδικές μετοχές μεταξύ των πιο ακριβών στον κόσμο. Ο δημοφιλής S&P BSE Sensex Index έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το χαμηλό του Μαρτίου 2020, ενώ τα κέρδη έχουν μόλις διπλασιαστεί περίπου. Ο μετρητής διαπραγματεύεται με περισσότερα από 20 φορές τα μελλοντικά κέρδη, 27 πιο ακριβά από τον μέσο όρο για την περίοδο 2010-2020.

Οι εκτεταμένες αποτιμήσεις και οι πρόσφατες προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει τις αγορές του έχουν ωθήσει ορισμένους επενδυτές να σκεφτούν μια αλλαγή στρατηγικής. Τα παγκόσμια κεφάλαια απέσπασαν περισσότερα από 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τοπικές μετοχές τον Ιανουάριο, το μεγαλύτερο μηνιαίο σύνολο σε ένα χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Μια τεράστια επιτυχία κοστολογείται στις αγορές της Ινδίας», δήλωσε ο Mark Williams, διαχειριστής κεφαλαίων στο Somerset Capital Management. "Αλλά το ερώτημα είναι πόσο από αυτό δεν τιμολογείται. Υπάρχει σίγουρα ο κίνδυνος οι ινδικές αγορές να πάνε πλάγια για μερικά χρόνια."

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για διόρθωση μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια ετήσιων κερδών στις τοπικές μετοχές. Ο Μόντι αναμένεται να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην εξουσία κατά τις φετινές εθνικές εκλογές, ειδικά αφού η σάρωση του κόμματός του στις πρόσφατες πολιτειακές δημοσκοπήσεις σηματοδότησε ότι η υπάρχουσα πολιτική θα συνεχιστεί. Ωστόσο, ένα αποδυναμωμένο κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να ταράξει τις αγορές βραχυπρόθεσμα.

«Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα των πολιτειακών εκλογών φαίνεται ότι θα έπρεπε να έχουμε συνέχεια στην κυβέρνηση. Αλλά ποτέ δεν λες ποτέ», δήλωσε ο Peeyush Mittal, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Matthews International Capital Management LLC.

Η κοινωνική ατζέντα του Μόντι, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές του ευνοεί την ινδουιστική πλειοψηφία του έθνους, απειλεί επίσης τη σταθερότητα σε μια χώρα που έχει περισσότερες από 200 εκατομμύρια θρησκευτικές μειονότητες. Η μετατροπή του δυναμικού της Ινδίας σε οικονομική πραγματικότητα που ωφελεί όλους τους πολίτες είναι μια δύσκολη ερώτηση, ειδικά σε μια πολύγλωσση δημοκρατία με τεράστιες πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των κρατών.

«Η Ινδία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής της FIM Partners Ltd. «Η δυνητική κορυφαία ανάπτυξη βρίσκεται ακόμα κάτω από αυτό που πέτυχε η Κίνα».

Ακόμη και με αυτούς τους κινδύνους, οι θαυμαστές της Ινδίας λένε ότι επενδύουν μακροπρόθεσμα. Με ένα ακόμη χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η χώρα θέτει το έδαφος για πολυετή επέκταση και νέες ευκαιρίες στην αγορά, λένε.

«Υπάρχει πάντα η πιθανότητα σκανδάλων, κοινωνικής πόλωσης και πολιτικού θορύβου», δήλωσε η Aninda Mitra, επικεφαλής της μακροοικονομικής και επενδυτικής στρατηγικής για την Ασία στην BNY Mellon Investment Management. «Παρά όλα αυτά, αν πιστεύετε ότι η οικονομία είναι έτοιμη να αναπτυχθεί σε περίπου 8 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι αυτή τη στιγμή την επόμενη δεκαετία, η αστάθεια αξίζει τον κόπο».

Οι κάποτε νησιωτικές χρηματοπιστωτικές αγορές της Ινδίας θα συνεχίσουν να ανοίγουν. Με ξένη ιδιοκτησία λίγο πάνω από το 2%, η αγορά κρατικών ομολόγων των 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας προστίθεται στον παγκόσμιο δείκτη χρέους της JPMorgan Chase & Co από τον Ιούνιο. Η κίνηση μπορεί να δελεάσει έως και 100 δισεκατομμύρια δολάρια εισροών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Η Ινδία εντείνει επίσης τις προσπάθειες για την παγκοσμιοποίηση της ρουπίας, αν και σε πιο μέτρια κλίμακα από την επέκταση του γιουάν της Κίνας. Ωστόσο, η δυνατότητα υπάρχει όταν συνδυάζεται με την ανάπτυξη του GIFT City από την κυβέρνηση - ένα πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης αγοράς στη δυτική Ινδία που φιλοδοξεί να γίνει παγκόσμιος οικονομικός κόμβος χωρίς κανόνες και φόρους. Είναι μια προοπτική με τον απόηχο του ανοίγματος της Shenzhen το 1980 ως ειδικής οικονομικής ζώνης.

Η εμπιστοσύνη στην Ινδία πηγάζει από τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο τέτοιων πρωτοβουλιών, όχι απαραίτητα από τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τις μετοχές και τα ομόλογα της χώρας, σύμφωνα με τον Gaurav Narain, διαχειριστή χρημάτων που συμβουλεύει το India Capital Growth Fund.

«Δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για ένα «πώληση της ιστορίας της Ινδίας» από εμάς», είπε. «Είναι μια «αγορά στην Ινδία» από ανθρώπους που γνωρίζουν τις θετικές αλλαγές».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή