Ινδία: Επεκτείνει την αμυντική της βιομηχανία με στόχο τις εξαγωγές

Η Ινδία έχει επί του παρόντος 16 επιχειρήσεις του αμυντικού δημόσιου τομέα, με επτά εισηγμένες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της αμυντικής παραγωγής της χώρας.

Ινδία: Επεκτείνει την αμυντική της βιομηχανία με στόχο τις εξαγωγές
7'

Η Ινδία έχει αποκτήσει ωριμότητα στις διεθνείς υποθέσεις και στην αμυντική βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό σχεδόν ταυτόχρονα.

Αυτή είναι μια σημαντική πτυχή της ανάπτυξης της Ινδίας ως έθνους και αντικατοπτρίζει τις προτεραιότητες που δίνει η σημερινή κυβέρνηση στην αμυντική βιομηχανία με έμφαση στο πρόγραμμα «Atmanirbhar Bharat».

Σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, οι εξαγωγές στον τομέα της άμυνας ξεπέρασαν το ιστορικό υψηλό των 16.000 ₹ crore το FY2022-23, περίπου 3.000 ₹ crore περισσότερες από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 100 ινδικές εταιρείες έχουν εξάγει προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν τα αεροσκάφη Dornier-228, προηγμένα όπλα πυροβολικού 155 mm, πυραύλους Brahmos, πυραυλικό σύστημα Akash, ραντάρ και προσομοιωτές, μεταξύ άλλων.

Η ζήτηση για LCA-Tejas, ελαφρά ελικόπτερα μάχης, αεροπλανοφόρο, δραστηριότητες MRO κ.λπ., έχει επίσης αυξηθεί.

Το σημαντικό είναι ότι οι εξαγωγές αμυντικού εξοπλισμού οδηγούνται από περισσότερες από 50 εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. Πρωταγωνιστούν στις αμυντικές εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν από 1.500 crore το οικονομικό έτος 2017 σε 15.900 crore το FY 2023.

Το ποσοστό του κύκλου εργασιών της αμυντικής παραγωγής έχει αυξηθεί από 2% το 2017 σε 15% το 2023. Η Ινδία αναμένεται να επιτύχει εξαγωγές άμυνας 35.000 crore Rs μέχρι το 2026. Αυτός είναι ένας φιλόδοξος στόχος και θα προσθέσει στη βιομηχανική βάση της χώρας και θα ενισχύσει η οικονομία. Μερικοί από τους κύριους προορισμούς εξαγωγής αμυντικών προϊόντων ήταν η Ιταλία, οι Μαλδίβες, η Σρι Λάνκα, η Ρωσία, η Γαλλία, το Νεπάλ, ο Μαυρίκιος, η Σρι Λάνκα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπουτάν, η Αιθιοπία, η Σαουδική Αραβία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Ισπανία και η Χιλή .

Ένας από τους άλλους παράγοντες που ευθύνεται για την αύξηση της αμυντικής παραγωγής της Ινδίας είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ευρώπης. Μόνο στην Ασία, οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 10% την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης, των εδαφικών διαφορών και των πολιτικών εντάσεων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι αμυντικές δαπάνες ανήλθαν κατά μέσο όρο στο 2,3% του ΑΕΠ τα τελευταία 25 χρόνια. Μια πρόσφατη έκθεση της Axis Capital υποδηλώνει ότι οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές συγκρούσεις θα επηρεάσουν τις αμυντικές δαπάνες και τις εμπορικές σχέσεις.

Η Ινδία έχει επί του παρόντος 16 επιχειρήσεις του αμυντικού δημόσιου τομέα, με επτά εισηγμένες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 70% της αμυντικής παραγωγής της χώρας.

Η έκθεση του Axis Capital προβλέπει ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ινδίας θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό 12%, φτάνοντας τα 147 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μεταξύ 2025 και 2029. Ωστόσο, η τρέχουσα άνθηση στην αμυντική βιομηχανία οφείλεται στην εστίαση της κυβέρνησης στην υποκατάσταση των εισαγωγών, στην ιθαγενοποίηση και στην προώθηση Η αύξηση των εξαγωγών ενίσχυσε σημαντικά την αμυντική βιομηχανία, οδηγώντας σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 15% στον κύκλο εργασιών της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας.

Η ενισχυμένη αμυντική παραγωγική ικανότητα, σε συνδυασμό με ένα πιο φιλελεύθερο ρυθμιστικό πλαίσιο εξαγωγών, βοήθησε την Ινδία να δημιουργήσει μια θέση για τον εαυτό της στις αμυντικές εξαγωγές.

Παράγοντες όπως οι τοπικές προμήθειες, τα απελευθερωμένα πρότυπα ΑΞΕ, η υποστήριξη Ε&Α και τα χρονικά περιορισμένα εμπάργκο εισαγωγών έχουν ενισχύσει περαιτέρω την ιθαγενοποίηση.

Αυτό αποδεικνύεται καλύτερα από την επιτυχή ανάπτυξη εγχώριων συστημάτων όπως οι πύραυλοι BrahMos και τα συστήματα αεράμυνας Akash, τα οποία έχουν πουληθεί σε λίγα φιλικά έθνη.

Συγκεκριμένα, σημειώθηκε 23πλάσια αύξηση στις εξαγωγές και οι δυνατότητες σχεδιασμού και ανάπτυξης της Ινδίας φτάνουν πλέον παγκοσμίως. Η χώρα αναζητά ενεργά νέες αγορές σε φιλικά κράτη και στοχεύει στη δημιουργία μακροχρόνιων σχέσεων σε στρατιωτικό υλικό. Οι ινδικές αμυντικές εταιρείες ανταγωνίζονται ολοένα και περισσότερο τις παγκόσμιες εταιρείες σε διάφορες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής.

Το 2023, η Ινδία είχε τον τέταρτο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό με 72,6 δισεκατομμύρια δολάρια, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες (877 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), την Κίνα (292 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) και τη Ρωσία (86,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Οι αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως ανήλθαν σε 2240 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Κίνα, τη Γερμανία και την Ιταλία συλλογικά να ευθύνονται για το 80% των αμυντικών δαπανών.

Η Ασία και η Ωκεανία αντιπροσώπευαν το 70% των εισαγωγών. Παρά τις βελτιωμένες αμυντικές δαπάνες, η Ινδία παραμένει κορυφαίος παγκόσμιος εισαγωγέας όπλων, χωρίς να συγκαταλέγεται στους 20 κορυφαίους εξαγωγείς όπλων. Στοιχεία από το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI) δείχνουν ότι το μερίδιο της Ινδίας στις παγκόσμιες εισαγωγές όπλων ήταν 13% μεταξύ 2013-2017 και 11% μεταξύ 2018-2022.

Η ινδική αμυντική βιομηχανία κυριαρχείται παραδοσιακά από τον δημόσιο τομέα. Μέχρι στιγμής, η γραφειοκρατία και οι περίπλοκοι κανονισμοί εμπόδισαν τον ιδιωτικό τομέα να λειτουργεί σε βέλτιστο επίπεδο στον τομέα της αμυντικής παραγωγής, ιδίως με έμφαση στις εξαγωγές.

Αυτό δημιούργησε προϋποθέσεις για εξάρτηση από τις εισαγωγές όπλων. Με τα χρόνια, η αισθητή ανάγκη για μεταρρύθμιση της επιχείρησης του δημόσιου τομέα έχει κερδίσει έδαφος. Καθώς η κυβέρνηση δίνει ολοένα και μεγαλύτερη προτεραιότητα στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αμυντική παραγωγή και την καινοτομία, πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο ο δημόσιος τομέας μπορεί να συρθεί σε αυτήν την ανταγωνιστική αγορά που είναι προσανατολισμένη προς τις διεθνείς πωλήσεις.

Οι εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να λάβουν αμυντικά συμβόλαια αξίας 60.000 crore το οικονομικό έτος 2024-2025, που αποτελούν περίπου το 22% του συνολικού μεγέθους του κλάδου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ινδία βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη θέση για την εγχώρια παραγωγή όπλων και έτοιμη να εξάγει τα όπλα και τον εξοπλισμό της.

Ενώ έχει την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξει μια σχετικά αυτόνομη αμυντική βιομηχανική βάση, τα διδάγματα από τις τρέχουσες πωλήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να οδηγήσουν στη διαδικασία προετοιμασίας ενός μελλοντικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Ινδίας ως αξιόπιστης βιομηχανίας όπλων, σεβαστή από τους παγκόσμιους παίκτες.

Παρά τις πρόσφατες προόδους, η αμυντική βιομηχανία της Ινδίας έχει δρόμο να διανύσει. Άλυτα προβλήματα όπως η ύπαρξη μιας κατακερματισμένης αγοράς με πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η έλλειψη αποτελεσματικού συντονισμού μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η αυστηρή οι κανονιστικές απαιτήσεις εξακολουθούν να μαστίζουν την επιτυχημένη μελλοντική κίνηση.

Ενώ η αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία της Ινδίας με φιλικές χώρες έχει επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και έχει φτάσει σε ένα νέο επίπεδο συνεργασίας που περιλαμβάνει επισκέψεις υψηλού επιπέδου, κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση, οι εξαγωγές όπλων της Ινδίας έχουν προσθέσει νέες διαστάσεις σε αυτή την εξελισσόμενη αμυντική συνεργασία. Αυτή η στρατηγική διάσταση των αμυντικών εξαγωγών της Ινδίας δεν πρέπει να αγνοηθεί από τον συνολικό υπολογισμό.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή