ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι παραπέμπουν σε δίκη τον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας - Καταδικάζει ο Μπάιντεν
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε οριακά υπέρ της παραπομπής του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Αλεχάντρο Μαγιόρκας σε δίκη, καθιστώντας τον το πρώτο μέλος του υπουργικού συμβουλίου που αντιμετωπίζει ανάλογη δίκη εδώ και σχεδόν 150 χρόνια.
Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Μαγιόρκας για μια άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού. Η υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών Βουλή αποφάσισε με 214 ψήφους υπέρ έναντι 213 κατά του μέτρου, αφού η πρώτη προσπάθεια απέτυχε την περασμένη εβδομάδα.
Το θέμα τώρα κατευθύνεται στη Γερουσία υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, όπου είναι πιθανό να αποτύχει. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε την Τρίτη την ψηφοφορία «κατάφωρη πράξη αντισυνταγματικού κομματισμού» και «πολιτικό κόλπο». «Η ιστορία δεν θα δει με επιείκεια τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής για την κατάφωρα μικροκομματική αντισυνταγματική ενέργειά τους, η οποία βάζει στο στόχαστρο έντιμο κρατικό λειτουργό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.
Οι αντίπαλοι του Μαγιόρκας τον κατηγόρησαν ότι δεν τήρησε τον όρκο του να «εκτελεί καλά και πιστά τα καθήκοντά» του, αποτυγχάνοντας να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των συνόρων. Η ψηφοφορία μοιράστηκε σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις γραμμές του κόμματος, με 210 Δημοκρατικούς να ψηφίζουν κατά της παραπομπής, μαζί με τρεις Ρεπουμπλικανούς εκπροσώπους: τον Τομ ΜακΚλίντοκ από την Καλιφόρνια, τον Κεν Μπακ από το Κολοράντο και τον Μάικ Γκάλαχερ από το Ουισκόνσιν.
Οι τρεις «αποστάτες» καταψήφισαν επίσης την πρώτη προσπάθεια παραπομπής του Μαγιόρκας, λέγοντας ότι η παραπομπή κάποιου που δεν είχε διαπράξει σοβαρό έγκλημα θα αποδυνάμωνε τη συνταγματική ποινή και θα έκανε ελάχιστα για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα.
Περισσότεροι από 6,3 εκατομμύρια μετανάστες έχουν εισέλθει παράνομα στις ΗΠΑ από το 2021, καθιστώντας τη μετανάστευση ένα διχαστικό και πολιτικά αμφιλεγόμενο ζήτημα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την ανατροπή του Μπάιντεν από την εξουσία.
Η παραπομπή, μια διαδικασία που περιγράφεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ, σηματοδοτεί το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση ομοσπονδιακού αξιωματούχου για υψηλά εγκλήματα ή αδικήματα. Απαιτεί απλή πλειοψηφία στη Βουλή και στη συνέχεια δίκη στη Γερουσία. Για να «περάσει» απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Η προσπάθεια παραπομπής είναι απίθανο να περάσει καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς. Η Βουλή πρόκειται να παρουσιάσει τα άρθρα της παραπομπής στη Γερουσία στις 26 Φεβρουαρίου.
Το τελευταίο μέλος υπουργικού συμβουλίου που παραπέμφθηκε ήταν ο υπουργός Πολέμου Ουίλιαμ Μπέλκναπ το 1876, αν και παραιτήθηκε λίγο πριν από την ψηφοφορία. Μια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου που διεξήχθη από το CBS δείχνει ότι σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν την κατάσταση στα σύνορα ως κρίση, με το 63% να θέλει «σκληρότερες» πολιτικές στα σύνορα.
Η υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ την Τρίτη ανέφερε ότι οι συνοριακές διελεύσεις μειώθηκαν κατά 50% τον Ιανουάριο, αποδίδοντας τη δραματική πτώση στις «εποχιακές τάσεις, καθώς και στις ενισχυμένες προσπάθειες επιβολής».