Κάιρο: Στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια ο Ερντογάν - Τι επιδιώκει με την επίσκεψή του
Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά από 12 χρόνια πραγματοποιεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την ανοικοδόμηση των σχέσεων μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων.
Ο Ερντογάν είπε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η κρίση στη σχέση των δύο χωρών ξέσπασε λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Αιγύπτου το 2013 και των συνεπειών του για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.
Η επίσκεψη γίνεται μετά από διπλωματικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για να αναθερμανθούν οι παγωμένες σχέσεις των 2 χωρών. Διόρισαν αμοιβαία πρεσβευτές πέρυσι και αυτόν τον μήνα η Τουρκία είπε ότι θα παράσχει στην Αίγυπτο οπλισμένα drones. Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Καΐρου διέρρευσαν το 2013 αφού ο τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου Σίσι οδήγησε στην ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Αδελφότητας, ενός συμμάχου της Τουρκίας που είχε γίνει ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου το προηγούμενο έτος. Ο Σίσι χαιρέτησε τον Ερντογάν καθώς έβγαινε από το αεροπλάνο του στο Κάιρο με τη σύζυγό του και συνομίλησαν καθώς περπατούσαν σε ένα κόκκινο χαλί, έδειξαν τα τηλεοπτικά πλάνα.
Σύμφωνα με προσχέδιο προγράμματος, ο Σίσι και ο Ερντογάν επρόκειτο να πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες πριν από μια συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, με προγραμματισμένο επίσημο δείπνο.
Ο Ερντογάν επιδιώκει να αμβλύνει τις εντάσεις με την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ από το 2021 - αν και από τον Οκτώβριο έχει προειδοποιήσει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με τον καταστροφικό πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ατελέσφορες συνομιλίες την Τρίτη σε αναζήτηση συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα. Το Κάιρο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψει την έξοδο των προσφύγων της Γάζας στα σύνορά του.
Ο Μόρσι πέθανε στη φυλακή στην Αίγυπτο το 2019. Άλλα ανώτερα μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας φυλακίζονται στην Αίγυπτο ή έχουν καταφύγει στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Η Αδελφότητα παραμένει εκτός νόμου στην Αίγυπτο.