Γερμανία: Και επίσημα 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - Εκθρόνισε την Ιαπωνία παρά τα προβλήματα

Η Ιαπωνία απώλεσε το 2023 τον  τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, τον οποίο κατέχει πλέον η Γερμανία, κυρίως εξαιτίας της υποτίμησης του νομίσματός της, του γεν
Η Ιαπωνία έχασε τον τίτλο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο
ΑΡ
2'

Η Γερμανία μπορεί να είναι πλέον ο «μεγάλος ασθενής της Ευρώπης, αποφεύγοντας οριακά την ύφεση, δεν είναι όμως η μόνη από τις αναπτυγμένες οικονομίες που κλυδωνίζεται. Η Ιαπωνία διολίσθησε απροσδόκητα σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, χάνοντας τον τίτλο της ως τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τη Γερμανία και εγείροντας αμφιβολίες για το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να τερματίζει την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της.

Ορισμένοι αναλυτές προειδοποιούν για νέα συρρίκνωση το τρέχον τρίμηνο, καθώς η ασθενής ζήτηση στην Κίνα, η υποτονική κατανάλωση και η παραγωγή που σταμάτησε σε μία μονάδα της Toyota δείχνουν πως η πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη θα είναι δύσκολη. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι η βραδύτητα στην κατανάλωση και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες που αποτελούν βασικούς πυλώνες της εγχώριας ζήτησης», δήλωσε ο Γιοσίκι Σίνκε, ανώτερος οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute.

«Η οικονομία θα συνεχίσει να στερείται δυναμικής προς το παρόν χωρίς βασικούς παράγοντες ανάπτυξης». Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας μειώθηκε ετησίως κατά 0,4% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου μετά από πτώση 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, κόντρα στις εκτιμήσεις για ανάκαμψη της τάξης του 1,4%.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιοσιτάκα Σίντο τόνισε την ανάγκη να επιτευχθεί σταθερή αύξηση των μισθών για να υποστηριχθεί η κατανάλωση, η οποία υποφέρει όπως είπε από «έλλειψη δυναμικής» λόγω της αύξησης των τιμών. Το γεν παρέμεινε σταθερό μετά τα στοιχεία και διαμορφώθηκε για τελευταία φορά στα 150,22 ανά δολάριο, σταθεροποιημένο κοντά στο χαμηλό τριών μηνών νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι Ιάπωνες επί δεκαετίες πάλευαν να βγουν από την παγίδα του αποπληθωρισμού και όταν τελικά πέτυχαν αυτό που ήθελαν, ήρθαν αντιμέτωποι με άλλον πονοκέφαλο: ο πληθωρισμός – δηλαδή οι τιμές στα ράφια – αυξάνονται τον τελευταίο 1,5 χρόνο με ταχύτερο ρυθμό από τους μισθούς. Αυτό πιέζει με τη σειρά του την κατανάλωση και παγιδεύει την οικονομία σε ύφεση.