Διάσκεψη για τον Ινδικό Ωκεανό: Ανησυχίες για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα στην περιοχή
Η ετήσια Διάσκεψη για τον Ινδικό Ωκεανό, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας και το Ίδρυμα Ινδίας, χρησιμεύει ως χρήσιμη πλατφόρμα για περιφερειακό διάλογο
Οι πρόσφατες επιθέσεις ανταρτών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν εγείρει ανησυχίες για τη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
Σε συνέδριο στο Περθ της Αυστραλίας, εκπρόσωποι από διάφορες χώρες τόνισαν τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της υπεύθυνης ανάπτυξης στην περιοχή.
Η ετήσια Διάσκεψη για τον Ινδικό Ωκεανό, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας και το Ίδρυμα Ινδίας, χρησιμεύει ως χρήσιμη πλατφόρμα για περιφερειακό διάλογο. Η φετινή έκδοση, που σηματοδοτεί την έβδομη χρονιά της, συνήλθε στο Περθ της Αυστραλίας, στις 9 και 10 Φεβρουαρίου. Το Τμήμα Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου της Αυστραλίας και η Σχολή Διεθνών Σπουδών S Rajaratnam της Σιγκαπούρης και το Κέντρο Ασίας Περθ-ΗΠΑ συνεργάζονται επίσης σε αυτήν την προσπάθεια.
«Προς έναν σταθερό και βιώσιμο Ινδικό Ωκεανό» ήταν το θέμα αυτής της έκδοσης, προσελκύοντας υπουργικές αντιπροσωπείες από περισσότερες από 22 χώρες και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από επιπλέον 16 χώρες και έξι πολυμερείς οργανισμούς. Πέρα από κυβερνητικούς εκπροσώπους, στο συνέδριο συμμετείχαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες από διαφορετικά υπόβαθρα, συμπεριλαμβανομένων επιχειρηματιών, εμπειρογνωμόνων πολιτικής, ακαδημαϊκών, επαγγελματιών και προσωπικού μέσων ενημέρωσης από περίπου 40 χώρες.
Αυτή η συγκέντρωση υπόσχεται μια ζωντανή ανταλλαγή ιδεών για τη διαμόρφωση ενός φωτεινότερου μέλλοντος για την περιοχή του Ινδικού Ωκεανού. Η Ινδία τόνισε τις ποικίλες προκλήσεις, που κυμαίνονται από ένοπλες συγκρούσεις και πειρατεία έως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και απειλές για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα οι επιθέσεις των Χούτι στη ναυτιλία και οι ενέργειες της Κίνας, τις οποίες πολλοί θεωρούν παραβιάσεις των διεθνών κανόνων.
Η Ινδία αντιμετώπισε επίσης το ευρύτερο θέμα της οικονομικής συγκέντρωσης, υποδεικνύοντας ότι η στήριξη σε μία μόνο πηγή παραγωγής εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους. Τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης και αυξημένης περιφερειακής συνεργασίας για τη διασφάλιση ενός ισχυρού και σταθερού Ινδικού Ωκεανού.
Η περιοχή του Ινδικού Ωκεανού αντιμετωπίζει περίπλοκες προκλήσεις που απαιτούν πολυεπίπεδες λύσεις. Οι υπάρχοντες μηχανισμοί όπως το IORA, η ΔΟΕ και το Συνέδριο Ασφαλείας του Κολόμπο, που ο καθένας λειτουργεί με τον δικό του ρυθμό, παρέχουν μια βάση. Νεότερες πρωτοβουλίες όπως το IPOI και το IPIEF αφορούν ευρύτερες ανησυχίες στον Ινδο-Ειρηνικό. Ως μέλη πολλαπλών ομάδων, η Ινδία κάλεσε άλλες χώρες του Ινδικού Ωκεανού να αντιμετωπίσουν προκλήσεις σε διάφορα επίπεδα, δουλεύοντας ταυτόχρονα τόσο στον ευρύτερο καμβά Ινδο-Ειρηνικού όσο και σε μικρότερους υποπεριφερειακούς, αναγνωρίζοντας την ενισχυτική τους φύση.
Η προοπτική της Ινδίας ήταν προληπτική, συμμετέχοντας σε 36 πολυμερείς ομάδες από το 2014, πολλές σχετικές με το μέλλον του Ινδικού Ωκεανού. Έργα επίγειας συνδεσιμότητας όπως ο διάδρομος IMEC και ο Τριμερής Αυτοκινητόδρομος μπορούν να συμπληρώσουν τις θαλάσσιες ροές.
Στο πλαίσιο του IORA, η Ινδία εστιάζει στην ενίσχυση των ικανοτήτων, στη συνεισφορά στο Ειδικό Ταμείο και στην αναδιάρθρωση της Έδρας Μελετών Ινδικού Ωκεανού. Ως επικείμενος πρόεδρος (2025-27), στόχος της Ινδίας είναι να μεγιστοποιήσει τις δυνατότητες του IORA.
Η Πρωτοβουλία Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού (IPOI), που προτάθηκε από την Ινδία, προωθεί τη συνεργασία για τη διαχείριση, τη διατήρηση και την ασφάλεια του θαλάσσιου τομέα. Οι συνεισφορές εταίρων από την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ινδονησία, τη Σιγκαπούρη, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία έχουν ζωντανέψει τα έργα. Το IPOI στοχεύει στην έναρξη νέων πρωτοβουλιών και στην αύξηση της συνέργειας με το IORA.
Το BIMSTEC, ένα φόρουμ στον Κόλπο της Βεγγάλης, ευθυγραμμίζεται επίσης με την πολιτική της Ινδίας «Πρώτα τη Γειτονιά» και την προοπτική «Act East». Ως ηγετική χώρα για τον πυλώνα ασφαλείας της, η Ινδία φιλοξενεί το BIMSTEC Center for Weather and Climate και διευκολύνει τη συνεργασία σε διάφορους τομείς. Η έγχυση περισσότερων πόρων μπορεί να ενισχύσει τον ρόλο του.
Η αυξανόμενη επιρροή του Quad απευθύνεται σε διάφορους τομείς όπως η θαλάσσια ασφάλεια, η διαχείριση καταστροφών και η συνδεσιμότητα. Πρωτοβουλίες όπως το Οικονομικό Πλαίσιο Ινδο-Ειρηνικού και η εταιρική σχέση για την ευαισθητοποίηση του θαλάσσιου τομέα προέρχονται από τις συζητήσεις του. Ενώ υποστηρίζει την υπάρχουσα περιφερειακή αρχιτεκτονική, το Quad προωθεί το παγκόσμιο καλό, ωφελώντας τα μέλη και την ευρύτερη περιοχή.
Οι σχέσεις της Ινδίας με τα νησιά του Ειρηνικού έχουν σημειώσει σταθερή ανάπτυξη, με φιλόδοξους στόχους που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Πορτ Μόρεσμπι τον Μάιο του 2023. Έργα όπως νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα και πρωτοβουλίες ανάπτυξης ΜΜΕ αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της Ινδίας στον Παγκόσμιο Νότο.
Παρεμπιπτόντως, η 6η Διάσκεψη του Ινδικού Ωκεανού (ΔΟΕ 2023), η οποία φιλοξενήθηκε από κοινού από την Ινδία και το Μπαγκλαντές στην πρωτεύουσα του τελευταίου, Ντάκα, συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα από 40+ χώρες. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Δρ S. Jaishankar στην κεντρική του ομιλία δήλωσε ότι η «περιοχή Ινδο-Ειρηνικού είναι πραγματικότητα» και ένα σημάδι παγκοσμιοποίησης που ξεπερνά το «πλαίσιο του 1945».
Επαίνεσε τη δέσμευση του Μπαγκλαντές στο διεθνές δίκαιο και τη συμβολή του στην ανάπτυξη. Αναγνωρίζοντας τα ξεχωριστά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα έθνη του Ινδικού Ωκεανού λόγω της ιστορίας και της γεωπολιτικής τους κατάστασης, τόνισε την ανάγκη για μια εστιασμένη προσέγγιση στις προκλήσεις τους. Τόνισε περαιτέρω τη σημασία της μετα-αποικιακής συνδεσιμότητας και των αποτελεσματικών δεσμών με την ASEAN.
Στην έβδομη Διάσκεψη του Ινδικού Ωκεανού που ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Περθ της Αυστραλίας, ο υπουργός Εξωτερικών της τελευταίας φάνηκε να απηχεί ορισμένες από τις κύριες ανησυχίες της Ινδίας. Η γερουσιαστής Penny Wong εξέφρασε ανησυχίες για το μέλλον της περιοχής. Τόνισε δύο βασικές προκλήσεις. Ο Wong εξέφρασε ανησυχίες για την ταχεία στρατιωτική συσσώρευση της Κίνας και την έλλειψη διαφάνειας, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις και την αβεβαιότητα. Τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και επιβεβαίωση στον Ινδικό Ωκεανό, έναν κρίσιμο εμπορικό δρόμο που μεταφέρει το ένα τρίτο του παγκόσμιου φορτίου χύδην και τα δύο τρίτα των αποστολών πετρελαίου. Διαταραχές λόγω πειρατείας, διαφωνιών ή κλιματικής αλλαγής θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές παγκόσμιες συνέπειες.
Αναγνωρίζοντας αυτές τις προκλήσεις, ο Wong ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες, όπως έναν εικονικό κόμβο για την έρευνα θαλάσσιας οικολογίας με την Ινδία, για την ενίσχυση της συνεργασίας και την αντιμετώπιση κοινών ανησυχιών στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.
Στο πλαίσιο των επιθέσεων των Χούτι και της αυτοπεποίθησης της Κίνας, η έβδομη Διάσκεψη του Ινδικού Ωκεανού στο Περθ συγκάλεσε εκπροσώπους από 22 χώρες, δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα. Η Ινδία, ένας ενεργός συμμετέχων, υποστήριξε διαφοροποιημένες προσεγγίσεις, τονίζοντας τις προκλήσεις από τις ένοπλες συγκρούσεις έως την οικονομική συγκέντρωση. Πρωτοβουλίες όπως το IPOI συγκέντρωσαν παγκόσμια υποστήριξη και οι υπάρχοντες μηχανισμοί ενισχύθηκαν.
Η γερουσιαστής Penny Wong επανέλαβε τις ανησυχίες για στρατιωτικές ενέργειες και κλιματικές απειλές. Η διμερής συνάντηση μεταξύ Ινδών και Αυστραλών υπουργών κατέδειξε τη δέσμευση για στρατηγικές εταιρικές σχέσεις. Καθώς ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, η συλλογική αποφασιστικότητα για έναν σταθερό και βιώσιμο Ινδικό Ωκεανό αναδείχθηκε ως φάρος, ενώνοντας τα έθνη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της διαρκούς ειρήνης και ευημερίας.