ΝΑΤΟ: Αντίθετος ο Στόλτενμπεργκ στα ευρωπαϊκά πυρηνικά όπλα χωρίς τις ΗΠΑ
Η συζήτηση για μια πιθανή ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή που δεν θα περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν είναι χρήσιμη», δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Μιλώντας στην ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπως αναφέρει το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οποιαδήποτε αμφισβήτηση της σημερινής πυρηνικής αποτροπής του ΝΑΤΟ «μόνο θα υπονομεύσει το ΝΑΤΟ σε μια εποχή που χρειαζόμαστε πραγματικά αξιόπιστη αποτροπή».
Ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί έχουν εγείρει τις τελευταίες εβδομάδες την προοπτική να αναπτύξει η Ευρώπη τη δική της πυρηνική αποτροπή, προκειμένου να εξαρτάται λιγότερο από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την άμυνα της ηπείρου.
Με λίγα λόγια ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πιστεύει ότι η ιδέα της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού πυρηνικού οπλοστασίου, δεν αποφέρει κανένα όφελος στο ΝΑΤΟ.
Στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, όταν του ζητήθηκε να αξιολογήσει αυτή την επιλογή, απάντησε: «Δεν φέρνει κανένα όφελος». Στο ΝΑΤΟ τα πυρηνικά όπλα, όπως υπενθύμισε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, τα κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία. Αυτές οι χώρες, κατά τη γνώμη του, διασφαλίζουν με επιτυχία την πυρηνική αποτροπή. Και η ιδέα κάποιου είδους παράλληλου συστήματος τελικά «θα αποδυναμώσει μόνο το πυρηνικό μας αποτρεπτικό σύστημα», το οποίο έχει δείξει την αποτελεσματικότητά του εδώ και δεκαετίες, όπως σημείωσε ο Στόλτενμπεργκ.