Θρίλερ με τον θάνατο του Ναβάλνι - Ρώσοι πράκτορες στο κελί του δυο μέρες πριν πεθάνει

Ρωσία: Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για επίσκεψη μελών της FSB στο κελί του Αλεξέι Ναβάλνι
6'

Ένα δημοσίευμα δίνει άλλη διάσταση στον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι καθώς κάνει λόγο για επίσκεψη πρακτόρων της FSB στο κελί του, δυο ημέρες πριν βρεθεί νεκρός.

Σύμφωνα με τους Sunday Times, οι πράκτορες βρέθηκαν στον «Πολικό Λύκο», την φυλακή που κρατούνταν ο Ναβάλνι όπου παρέμειναν για αρκετή ώρα. Δυο ημέρες μετά ο Ναβάλντι εντοπίστηκε νεκρός.

Αυτό που πυκνώνει το μυστήριο είναι πως στη φυλακή είχαν αποσυνδεθεί τα μικρόφωνα, ωστόσο αυτό καταγγέλλεται από οργανώσεις και όχι από επίσημα χείλη.

Ο θάνατός του Ναβάλνι επήλθε στις 14:17 τοπική ώρα και μέσα σε τέσσερα λεπτά είχε συνταχθεί η ανακοίνωση από τους υπεύθυνους των φυλακών με την πρώτη εκδοχή για τα αίτια του θανάτου του, τη θρόμβωση.

Επτά λεπτά μετά ο Ντμίτρι Πεσκόφ –εκπρόσωπος του Κρεμλίνου- μιλούσε με δημοσιογράφους για το γεγονός.

Washington Post: Ο Πούτιν δείχνει ασταμάτητος στη Ρωσία μετά τον θάνατο του Ναβάλνι

Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι σε ηλικία 47 ετών, η μπλοκαρισμένη στο Κογκρέσο στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία και οι ουκρανικές δυνάμεις που υποχωρούν στο πεδίο της μάχης μοιάζουν να ευνοούν τον Βλαντίμιρ Πούτιν ένα μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Ρωσία που είναι βέβαιο ότι θα κερδίσει.

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν έδωσε μία συνέντευξη στον πρώην παρουσιαστή του Fox News Τάκερ Κάρλσον, όπου καυχήθηκε πως ακόμα και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους «οιονεί εταίρους μας» είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των παραγγελιών για το εργοστάσιο το οποίο επικσεπτόταν.

Ο Ρώσος πρόεδρος είναι πλέον «εκτός οποιουδήποτε ανταγωνισμού» σύμφωνα με τον Αντρέι Κολέσνικοφ, ανώτερο ερευνητή στο Carnegie Russia Eurasia Center με έδρα τη Μόσχα.

Ο θάνατος του Ναβάλνι όχι μόνο αφαιρεί ένα σημαντικό πολιτικό αγκάθι, αλλά είναι μία ακόμα εξέλιξη που αποτελεί προειδοποίηση για κάθε πιθανό επικριτή του Πούτιν.

Όπως αναφέρει η Washington Post στην ανάλυσή της, το περασμένο καλοκαίρι, η συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον διοικητή της Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος ηγήθηκε της ανταρσίας κατά της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας έστειλε ένα ανατριχιαστικό μήνυμα σε οποιονδήποτε αντίπαλο του Κρεμλίνου.

Αυτόν τον μήνα, οι ρωσικές εκλογικές αρχές απέκλεισαν τον Μπόρις Ναντεζντίν, έναν φιλελεύθερο κατά του πολέμου στην Ουκρανία υποψήφιο, από το προεδρικό ψηφοδέλτιο, αιτιολογώντας την κίνησή τους λέγονας πως υπάρχουν παρατυπίες με τις υπογραφές που απαιτούνται για την υποψηφιότητα. Ο Ναντεζντίν δεν είχε ουσιαστικά καμία πιθανότητα να κερδίσει, αλλά το Κρεμλίνο δεν θα ανεχθεί την παραμικρή επίδειξη διαφωνίας.

«Ο μοναχικός βασιλιάς»

«Ο Πούτιν παραμένει τώρα μόνος», είπε ο Κολέσνικοφ. «Είναι ο Solus Rex, ο μοναχικός βασιλιάς. Κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να θριαμβεύσει».

Η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της R.Politik, μιας ρωσικής εταιρείας πολιτικών συμβούλων που εδρεύει τώρα στη Γαλλία, είπε ότι φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Πούτιν θα πατάξει οποιεσδήποτε φωνές της ρωσικής αντιπολίτευσης έχουν απομείνει υπό τον φόβο ότι η Δύση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τον θάνατο του Ναβάλνι για να προκαλέσει περισσότερη αναταραχή.

«Στα μάτια του Πούτιν, ο κίνδυνος της δυτικής παρέμβασης παραμένει πολύ σοβαρός», είπε. Αλλά για την πολιορκημένη αντιπολίτευση της Ρωσίας, ελάχιστα απομένουν να κάνει ο Πούτιν για να συντρίψει εντελώς το κίνημα.

Τον Ιανουάριο ο Ναβάλνι είχε καλέσει σε πανεθνική διαμαρτυρία την ημέρα των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου και τους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες το μεσημέρι για να δείξουν την διαφωνία τους με τον Πούτιν.

Ωστόσο, αναλυτές και πολιτικοί της αντιπολίτευσης είπαν ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι θα ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα λόγω του φόβου για τις ολοένα και πιο κατασταλτικές τακτικές του Πούτιν. Ωστόσο, είπαν, ο θάνατος του Ναβάλνι μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το Κρεμλίνο δεν ήθελε να αφήσει τίποτα στην τύχη. Οι αρχές στη Μόσχα «είναι πολύ ευαίσθητες τώρα σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες», πρόσθεσε ο Κολέσνικοφ.

Η σιωπηλή εκδήλωση πένθους για τον Ναβάλνι στη Μόσχα, με λίγους πρόθυμους να τολμούν να αμφισβητήσουν τις αρχές αφήνοντας λουλούδια, ήταν ένα σημάδι της μεταμόρφωσης της Ρωσίας από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Χιλιάδες είχαν βγει στους δρόμους της Μόσχας για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη του Ναβάλνι κατά την επιστροφή του στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021 θυμίζοντας σκηνές που ορισμένοι παρατηρητές παρομοίασαν με τις διαδηλώσεις του Αυγούστου 2020 στο Μινσκ που απείλησαν να ανατρέψουν τον Λευκορώσο πρόεδρο. Αλλά οι διαδηλωτές στη Μόσχα σήμερα θα αντιμετωπίσουν «μια τεράστια μάζα ένοπλων ανθρώπων», είπε ο Γκενάντι Γκούντκοφ, υψηλόβαθμος Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης που βρίσκεται τώρα εξόριστος στο Παρίσι.

Φόβοι για την αντίδραση των ΗΠΑ

«Οι διαδηλώσεις στους δρόμους μπορούν να έχουν αποτέλεσμα μόνο εάν βγουν εκατομμύρια», είπε ο Γκούντκοφ. «Αλλά επειδή οι άνθρωποι δεν είναι οργανωμένοι και δεν έχουν πόρους, εφημερίδες, πολιτικούς ηγέτες ή κόμματα ή συνδικάτα, δεν υπάρχει τίποτα».

Άλλοι είπαν ότι ο θάνατος στη φυλακή μιας τόσο εξέχουσας και αξιοθαύμαστης πολιτικής φιγούρας θα μπορούσε να δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα στον Πούτιν.

Η «ασύγκριτη αναγνώριση, η σημασία του Ναβάλνι για τις ελίτ και η εμπλοκή του στην εσωτερική πολιτική τον κατάτασσε υψηλότερα από κάθε άλλο αντιπολιτευόμενο πρόσωπο», δημοσίευσε ο Στανοβαγια στο X. «Αυτό δημιουργεί ένα σημαντικό πολιτικό πρόβλημα για το καθεστώς – θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κληρονομιά του Ναβάλνι», είπε.

Παράλληλα εκφράζονται φόβοι ότι θα απωλέσει την στήριξη της οποίας έχαιρε ανάμεσα σε μέλη του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Ήδη την Παρασκευή, μέλη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος επέκριναν μέλη του κόμματος που είχαν ταχθεί πρόσφατα στο πλευρό του Πούτιν, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν καταφέρθηκε εναντίον των Ρεπουμπλικάνων για το μπλοκάρισμα της ψήφισης ενός νομοσχεδίου που περιελάμβανε βοήθεια δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία.

«Ο Πούτιν δεν χρειάζεται τώρα μια τέτοια εξέλιξη», είπε ένα στέλεχος της Μόσχας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Θα είναι πολύ δύσκολο τώρα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να αντιταχθεί».

Οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τη Δύση να ενισχύσει την απάντησή της προς το καθεστώς Πούτιν. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι ο Πούτιν δεν είναι άνθρωπος. Είναι απειλή για τον πολιτισμό», είπε ο Γκούντκοφ. «Χωρίς την κατάρρευση του καθεστώτος Πούτιν, ο κόσμος δεν θα μπορεί να ζήσει ειρηνικά».