Ινδία: Η αναπτυσσόμενη οικονομία της θα μπορούσε να στρέψει τον ρόλο της στην παγκόσμια σκηνή
Το άλμα της Ινδίας στο μέτωπο της τεχνολογίας θα είναι βασικός καταλύτης για την οικονομική επέκταση του έθνους, που σήμερα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο
Η Ινδία είναι έτοιμη να ενισχύσει τον οικονομικό και γεωπολιτικό της ρόλο τις επόμενες δεκαετίες, βοηθούμενη από ένα εξελισσόμενο δημογραφικό μέρισμα, την ταχεία επέκταση της ψηφιακής οικονομίας και τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ που κορυφώνουν τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, δήλωσαν κορυφαίοι παγκόσμιοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Michael Spence.
«Ως κάποιος που πέρασε τα τελευταία 25 χρόνια σκεπτόμενος την ανάπτυξη με τη μία ή την άλλη μορφή σε σχεδόν κάθε γωνιά του κόσμου, επιτρέψτε μου απλώς να πω ότι η μεγαλύτερη οικονομία με τον υψηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης είναι η Ινδία», είπε ο Spence σε μια συζήτηση, προσθέτοντας: «Η Ινδία έχει αναπτύξει με επιτυχία, μακράν, την καλύτερη ψηφιακή οικονομία και χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική στον κόσμο. Είναι μια αρχιτεκτονική μετασχηματισμού.
Το άλμα της Ινδίας στο μέτωπο της τεχνολογίας θα είναι βασικός καταλύτης για την οικονομική επέκταση του έθνους, που σήμερα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και η κομβική θέση της στις διεθνείς υποθέσεις, πρόσθεσε. Απαντώντας σε ερώτηση ενός φοιτητή σχετικά με τα κρυπτονομικά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, ο Spence σημείωσε: «Το κρυπτονόμισμα δεν είναι νόμισμα...γιατί ένα νόμισμα είναι αποθήκη αξίας και μέσο ανταλλαγής. Εάν η αξία του αλλάξει κατά 20 ή 30% σε μια εβδομάδα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι είναι ένα απόθεμα αξίας. Είναι μόνο ένα νόμισμα για εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να κρυφτούν στο σκοτάδι».
Πρόσθεσε «αυτό που θα έχουμε, είναι τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας. Είναι σαν τα κανονικά νομίσματα γιατί οι κεντρικές τράπεζες το ελέγχουν αυτό. Θα λύσουν ακραίες προκλήσεις ασφάλειας δεδομένων. Ολόκληρες οικονομίες και χρηματοπιστωτικά συστήματα γίνονται ψηφιακά, όπως και τα νομίσματα. Η ιδέα ότι θα έχουμε μια οικονομία που θα λειτουργεί με ένα νόμισμα που είναι εντελώς αποκεντρωμένο δεν πρόκειται να συμβεί». Οι παρατηρήσεις άλλων συμμετεχόντων περιέγραψαν σε βάθος πως η Ινδία θα έπαιζε μεγαλύτερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή.
«Η Ινδία βρίσκεται στην αιχμή του μετασχηματισμού της τεχνολογίας, κάτι που νομίζω ότι αποτελεί βάση για αισιοδοξία», δήλωσε στη συζήτηση ο Ρομπ Τζόνσον, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νέας Οικονομικής Σκέψης (INET). Ο αυξανόμενος διεθνής ρόλος της χώρας έρχεται εν μέσω της εξελισσόμενης γεωπολιτικής στο πλαίσιο των συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και των αυξανόμενων εμπορικών και στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών».
«Το σχετικά ανοιχτό παγκόσμιο οικονομικό σύστημα που υπάρχει για περισσότερα από 70 χρόνια, αλλά καταρρέει κάτω από την πίεση τεράστιας σειράς σοκ, πανδημιών, γεωπολιτικών εντάσεων που αφορούν τις ΗΠΑ και την Κίνα και άλλους, τα κλιματικά σοκ είναι πολύ συχνά και σοβαρά. " είπε ο Σπενς. Ο κόσμος διέρχεται μια ταραχώδη φάση, την οποία παρομοίασε με «αλλαγή καθεστώτος στην παγκόσμια οικονομία».
"Αυτός είναι ο κόσμος που έχει χαρακτηριστικά και εμπειρίες που δεν έχουμε νιώσει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αυτό εννοώ με την αλλαγή καθεστώτος και την αναστάτωση", είπε. Σε μια τέτοια συγκυρία, η Ινδία εξάγει ένα όραμα «στην αιχμή αυτού του νέου φοβισμένου κόσμου», είπε ο Τζόνσον, προσθέτοντας: «Η Ινδία στον τομέα της τεχνολογίας είναι οραματιστής και πρεσβευτής του μετασχηματισμού.
Ο Rohinton Medhora, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του INET, δήλωσε ότι ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται σε άυλα αγαθά και πνευματική ιδιοκτησία. "Η πηγή του πλούτου είναι κλειδωμένη στα άυλα αγαθά. Οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν δεσμευτεί πλήρως να κυβερνήσουν μια οικονομία, όπου τόσος πλούτος βρίσκεται σε άυλα αγαθά, όπου το πάγιο κόστος είναι υψηλό και το οριακό κόστος παραγωγής είναι πρακτικά μηδενικό", είπε ο Medhora.
"Εάν είναι υπαρξιακό, οι επιχειρήσεις θα το αποκτήσουν. Αλλά συχνά το υπαρξιακό είναι ακόμα 10, 20, 30 χρόνια αργότερα. Πολύ λίγες εταιρείες έχουν αυτόν τον ορίζοντα επειδή δεν έχουν αυτό το κεφάλαιο ή τη διατήρηση της ισχύος. Άρα, χρειαζόμαστε αγορές κεφαλαίων που ενθαρρύνουν αυτού του είδους τον ορίζοντα», είπε η Medhora. Ο Τζόνσον συνόψισε τον τρέχοντα ρόλο της Ινδίας αναφέροντας το διάσημο μυθιστόρημα του Γάλλου συγγραφέα και αεροπόρου Αντουάν ντε Σεντ-Εξυπερύ Ο Μικρός Πρίγκιπας, «Μόνο με την καρδιά, μπορεί κανείς να δει πραγματικά». Η Ινδία το βλέπει αυτό με μεγαλύτερη σαφήνεια από σχεδόν οποιαδήποτε άλλη χώρα, είπε.