Επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μη καταγεγραμμένο είδος γιγάντιου ανακόντα στον Αμαζόνιο το οποίο λένε ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και 7,5 μέτρα μήκος και βάρος κοντά στα 500 κιλά , κάτι που το κάνει το μεγαλύτερο και βαρύτερο φίδι στον κόσμο.
Μέχρι τώρα ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντα, με το μεγαλύτερο, το πράσινο ανακόντα, να ζει σε τροπικές περιοχές της Νότιας Αμερικής, όπως είναι οι κόλποι του Αμαζονίου, οι ποταμοί Ορινόκο και Εσεκίμπο και άλλα μικρότερα ποτάμια.
Αυτά τα ανακόντα, τα οποία εντοπίζονται στα ποτάμια και τους υγρότοπους της Νότιας Αμερικής είναι γνωστά για την αστραπιαία κίνησή τους και την ικανότητα να «στύβουν» τη ζωή από τα θηράματά τους αφού τυλίγονται γύρω τους, προκαλώντας τους ασφυξία και τα καταπίνουν ολόκληρα.
Μία νέα μελέτη διάρκειας δεκαετιών αναφέρει ότι το πράσινο ανακόντα γενετικά αποτελείται από δύο διαφορετικά είδη. Ερευνητές που συνεργάστηκαν με τους ιθαγενείς της φυλής Waorani αιχμαλώτισαν και μελέτησαν αρκετά δείγματα του νεοβαφτισμένου νότιου πράσινου ανακόντα (Eunectes akayima) στην περιοχή Bameno, στο Εκουαδόρ. Το συγκεκριμένο είδος φιδιού εντοπίστηκε στη διάρκεια γυρισμάτων για τη σειρά του National Geographic Pole to Pole με τον Γουίλ Σμιθ.
Οι επιστήμονες κατέγραψαν αρκετά ανακόντα που ανήκουν στο νέο είδος να παραμονεύουν στα ρηχά, περιμένοντας το θήραμα, καθώς κωπηλατούσαν με κανό στον Αμαζόνιο.
Independent «Το μέγεθος των υπέροχων αυτών πλασμάτων ήταν απίστευτο – ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε ήταν μήκους 6,3 μέτρων» σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, Μπράιν Φράι, από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.
«Υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές από τους Waorani από άλλα ανακόντα στην περιοχή με μήκος πάνω από 7,5 μέτρα και βάρος περίπου 500 κιλά» , είπε ο Δρ. Φράι.
Το νέο είδος, περιγράφεται στο περιοδικό Diversity, αποκλίνει από τα μέχρι πρότινος γνωστά νότια πράσινα ανακόντα πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, διαφέροντας γενετικά από εκείνο περίπου 5,5%. Για να το εξηγήσουμε, οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπαντζήδες κατά 2%.
Independent Το νέο εύρημα, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι κρίσιμο για την συντήρηση των ανακόντα, που είναι εκ φύσης κυνηγοί και ζωτικό για να διατηρηθεί ισορροπία στο οικοσύστημά τους.