WSJ: «Oι έξυπνες συσκευές... έξυπνα καίγονται» - Γιατί μικραίνει η διαρκεια ζωής ψυγείων και φούρνων

Η διάρκεια ζωής των μεγάλων οικιακών συσκευών μειώνεται σημαντικά, αναφέρει η εφημερίδα WSJ, με αποτέλεσμα οι τεχνικοί να κάνουν «χρυσές δουλειές» και οι καταναλωτές να αναπολούν τα ανθεκτικά μοντέλα περασμένων δεκαετιών
Mικραίνει η διάρκεια ζωής των μεγάλων οικιακών συσκευών
ΑΡ
3'

Τα «έξυπνα» ψυγεία, τα πλυντήρια ρούχων και οι φούρνοι προσφέρουν σήμερα εκτεταμένες λειτουργίες, από αυτόματη παραγωγή πάγου μέχρι ψηφιακές λειτουργίες προθέρμανσης, το πρόβλημα όμως είναι οτι παθαίνουν διαρκώς βλάβες

Στην πλατφόρμα Yelp, τα αιτήματα για επισκευές οικιακών συσκευών αυξήθηκαν κατά 58% τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, σε ένα φαινόμενο που οι τεχνικοί αποδίδουν στην υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, την επέκταση της χρήσης έξυπνων συσκευών, την αύξηση των μικρο-εξαρτημάτων και τη χρήση λιγότερο αξιόπιστων υλικών.

Σύμφωνα με την Euromonitor International, τα νοικοκυριά στις Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν τις δαπάνες τους για οικιακές συσκευές κατά 43% το 2023 σε σύγκριση με το 2013. Παράλληλα, οι τιμές στην κατηγορία μειώθηκαν κατά 12% το ίδιο διάστημα. Η ανισορροπία μεταξύ των δαπανών και των τιμών οφείλεται στο υψηλότερο ποσοστό αντικατάστασης, καθώς η αντικατάσταση πιο ελκυστική από την επισκευή σε πολλές περιπτώσεις.

«Κάνουμε τις συσκευές πιο περίπλοκες και είναι πλέον πιο δύσκολο και πιο ακριβό να επιδιορθωθούν», σύμφωνα με τον Ααρον Τζιάνι, ιδρυτή της εφαρμογής επισκευών Plunjr. Αν αφαιρέσει κανείς το πλαστικό από ένα σύγχρονο ψυγείο ή πλυντήριο ρούχων, θα δει αισθητήρες και διακόπτες που δεν είχαν τα προηγούμενα μοντέλα.

Τα επιπλέον εξαρτήματα διασφαλίζουν ότι η συσκευή χρησιμοποιεί μόνο την ενέργεια και το νερό που χρειάζεται, μειώνουν όμως παράλληλα και τη διάρκεια ζωής της. «Παλαιότερα οι κατασκευαστές βασίζονταν κυρίως σε απλά μηχανικά μέρη, όμως εδώ και περίπου μία δεκαετία στηρίζονται περισσότερο σε εξελιγμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα, μια οθόνη αφής, π.χ., που εμφανίζει δώδεκα διαφορετικές επιλογές πλύσης ελεγχόμενες από αισθητήρες», σημειώνει ο Μανσούρ Σόμρο, καθηγητής σε ένα τεχνικό κολέγιο στο Μίντλεσμπρο της Αγγλίας.

Τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων δίνουν στους χρήστες περισσότερες επιλογές, αλλά και περισσότερα εξαρτήματα που μπορεί να σπάσουν. Οταν ένα περίπλοκο μηχάνημα χαλάσει, είναι πολύ πιο δύσκολο να καταλάβουν οι τεχνικοί τι πήγε στραβά.

Τέλος, οι κατασκευαστές επιλέγουν πλέον υλικά όπως πλαστικό και αλουμίνιο αντί για χάλυβα, ενώ οι κινητήρες και οι συμπιεστές είναι συχνά ελαφρύτεροι για λόγους ενεργειακής απόδοσης. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθεκτικότητα και την αξιοπιστία των συσκευών.

Τα περισσότερα χαρακτηριστικά μπορεί να φαίνονται ελκυστικά, αλλά τα λιγότερα είναι συνήθως καλύτερα, τονίζει ο τεχνικός της Frontdoor Τζιμ Τζέικον. «Οι καταναλωτές σκέφτονται τις ζημιές και λένε: “Είναι όντως απαραίτητο ν προθερμάνω τον φούρνο, ενώ είμαι στο παντοπωλείο;” αστειεύεται.

O ίδιος μόλις αντικατέστησε το δικό του πλυντήριο πιάτων, αγοράζοντας ένα με «λιγότερα μπιχλιμπίδια» όπως λέει. Επέλεξε μια μάρκα μαζικής κατανάλωσης με φθηνά και άμεσα διαθέσιμα ανταλλακτικά. «Το να ξοδεύεις πολλά χρήματα για κάτι δεν σου εγγυάται μεγαλύτερη αξιοπιστία» καταλήγει.