Δύο χρόνια πόλεμος Ρωσίας - Ουκρανίας: Ο απολογισμός και η επόμενη μέρα -Τι θα γίνει τον τρίτο χρόνο

Τελικά ποιιος κερδίζει και ποιος χάνει από τον πόλεμος στην Ουκρανία που συμπληρώνει δύο χρόνια διάρκειας 
Φωτ.: Getty Images
5'

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη των εχθροπραξιών στο μέτωπο της Ουκρανίας και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης επιχειρούν έναν απολογισμό.

«Σοκ, θυμός και πολεμική κούραση: δύο χρόνια αγωνίας στην Ουκρανία», γράφει ο Guardian. Προσθέτει δε ότι «ο τρίτος χρόνος του πολέμου θα μπορούσε να είναι ο πιο σκληρός μέχρι τώρα για την Ουκρανία». Ο Guardian γράφει ότι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να βρεις ανθρώπους που θα προσφερθούν εθελοντικά να πολεμήσουν, πως πολλοί κρύβονται στο σπίτι από φόβο μήπως λάβουν κλήση στο δρόμο ή προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι η πλήρης νίκη - συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014 - είναι δύσκολο να αποτελέσει ρεαλιστικό σενάριο στο εγγύς μέλλον.

Το Bloomberg γράφει από την πλευρά του ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά από μήνες αδιεξόδου, στρέφεται υπέρ του Πούτιν. «Η Ρωσία ανέκτησε την πρωτοβουλία στο μέτωπο και έφερε τον Βολοντομίρ Ζελένσκι σε μειονεκτική θέση», γράφει το πρακτορείο.

Αναφέρει δε ότι οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις διαπιστώνουν πως πυρομαχικά και όπλα εξαντλούνται, και οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στις δυτικές πρωτεύουσες καθυστερούν τις προμήθειες και τη βοήθεια. Και ενώ η Δύση αναστέλλει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία, «η Ρωσία προχωρά στην ανατολική Ουκρανία», γράφει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας την πολύ πρόσφατη κατάληψη της Avdiivka.

Χθες πάντως μιλώντας στο Foxnews ο Βολοντομίρ Ζελένσκι διεμήνυσε ότι η Ουκρανία θα προετοιμάσει μια νέα αντεπίθεση.

Τι απολογισμός μπορεί να γίνει;

Το Newsbomb.gr απευθύνθηκε στον αμυντικό αναλυτή, αντιστράτηγο ε.α. Κωνσταντίνο Κούσαντα προκειμένου να «ζυγίσει» όσα έχουν γίνει και να αποκρυπτογραφήσει ττο τι πρέπει να περιμένουμε.

Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία, στην Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).

«Η συνέχεια του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας αποτελεί δυστυχώς την προέκταση της διελκυστίνδας μεταξύ Ανατολής και Δύσης που συνεχώς επιδεινώνεται και στην Μέση Ανατολή με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ- Χαμάς. Οι ΗΠΑ από την μία πλευρά επιθυμούν να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να εξασθενήσει η ισχύς της Ρωσίας, ενώ από την άλλη πλευρά η Ρωσία επιθυμεί να κρατήσει τις μεγάλες εκτάσεις που έχει καταλάβει και σταδιακά τις οργανώνει αμυντικά ακόμα περισσότερο.

Ο απολογισμός του πολέμου και του κάθε πολέμου είναι θλιβερός με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, εκπατρισμό εκατομμυρίων Ουκρανών και με καταστροφή όλων των μεγάλων κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας. Εάν πράγματι ισχύει ότι η επαναφορά της Ουκρανίας στο προηγούμενο στάδιο της πριν τον πόλεμο απαιτεί περίπου 500 δις ευρώ (κρίσιμες υποδομές, συγκοινωνίες, επικοινωνίες, μεταφορές, ενεργειακές απαιτήσεις), η αποκατάσταση θα κρατήσει για αρκετά χρόνια», σημειώνει στο Newsbomb.gr

Μπορεί να υπάρξει τέλος στο αδιέξοδο;

Ένα άλλο μέγιστο ζήτημα παραμένει κατά πόσο μπορεί να διαφανεί φως στο τούνελ για επίλυση της διαμάχης.

«Η πολυπόθητη ειρήνη ή έστω η κάποια εκεχειρία στο άμεσο μέλλον φαίνεται πολύ μακριά στον Ρώσο-Ουκρανικό πόλεμο καθόσον υπάρχει παντελής απουσία οποιασδήποτε πρωτοβουλίας των ΗΠΑ ή οποιουδήποτε Ευρωπαίου ηγέτη να αναλάβει έστω και κάποιες αξιόλογες δράσης, ακόμα και της Κίνας της οποίας οι προτάσεις των 12 σημείων ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου απαξιώθηκαν. Στις ΗΠΑ η διαμάχη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου 2024 μπλοκάρει την βοήθεια προς την Ουκρανία αξίας 61 δις δολαρίων με την αμερικανική κοινή γνώμη να είναι διχασμένη», αναφέρει ο κ. Κούσαντας.

Τι έχει κάνει μέχρι τώρα η Δύση

Πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν οι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν το Κίεβο: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να κουραστεί ή να πλήξει», είπε.

Ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι στις δυτικές χώρες σκοπεύουν να αποκαταστήσουν τη συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία μετά το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, γράφει στο μεταξύ το Politico.

«Η Διεθνής Κοινότητα δυστυχώς έχει τον έμμεσο ρόλο του παρατηρητή. Σε πολιτικό - στρατηγικό επίπεδο έχει συνεισφέρει στην Ουκρανία μια τεράστια βοήθεια οικονομική και οπλικά συστήματα. Σε επίπεδο όμως επιχειρησιακό δεν μπορεί να επέμβει στην πράξη να βοηθήσει τις επιχειρήσεις, διότι η Ρωσία έχει το πλεονέκτημα των 2 χρόνων κατοχής μεγάλων περιοχών», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας.

Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο έχει ως αποτέλεσμα:

  1. Να έχει οργανώσει αμυντικά τις τεράστιες εκτάσεις που έχει καταλάβει
  2. Να έχει απομονώσει το Θέατρο Επιχειρήσεων σε όλη την έκταση της Ουκρανίας με αποτέλεσμα να καταστρέφει κάθε ενίσχυση της Δύσης προς την Ουκρανία είτε οπλικών συστημάτων είτε ανθρώπινου δυναμικού

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει επιδιώξει πολλάκις αυτά τα δύο χρόνια να κάνει τον «επιτήδειο ουδέτερο» στον πόλεμο. Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας εξηγεί τελικά πως μπορεί να ωφεληθεί

«Η Τουρκία εφαρμόζοντας τον ‘’Επιτήδειο Ουδέτερο’’ στον Ρώσο Ουκρανικό πόλεμο και τον ‘’εκβιαστή’’ στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την πολιτική της καταφέρνει την έγκριση προμήθειας μίας κολοσσιαίας παραγγελίας οπλικών συστημάτων αξίας 23 δις δολαρίων, που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ενίσχυση "πολεμικής προετοιμασίας"

Η Τουρκία θα προσπαθήσει να ενταχθεί ξανά είτε στο πρόγραμμα των F35 είτε σε επιπρόσθετο πρόγραμμα απόκτησης αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων με την αποποίησή της από τις κυρώσεις CAATSA των ΗΠΑ λόγω της αγοράς των S 400, τους οποίους και θα ξεφορτωθεί σύντομα, όπως ανέφερε η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κυρία Βικτόρια Νούλαντ», καταλήγει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας μιλώντας στο Newsbomb.gr.