Ασταμάτητος ο Τραμπ: Κέρδισε τη Νότια Καρολίνα - Στο πλευρό του και το νο 2 των Ρεπουμπλικανών

Ο Ντόναλντ Τραμπ επικράτησε εύκολα της μοναδικής αντιπάλου του, Νίκι Χέιλι στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα. Ο θρίαμβός του είχε ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς η Χέιλι είχε διατελέσει κυβερνήτης στην πολιτεία από το 2011 έως το 2017. 
Ο Ντόναλντ Τραμπ
ΑΡ
6'

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών στη Νότια Καρολίνα επειδή όπως σημειώνει το Associated Press οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύθηκαν ως τον υποψήφιο που μπορεί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και να υπερασπιστεί τους ψηφοφόρους του απέναντι σε κάθε απειλή.

Η νίκη του Τραμπ επί της Νίκι Χέιλι με 20 μονάδες όχι μόνο δείχνει την ισχυρή δύναμη που ασκεί ο Τραμπ στους ψηφοφόρους του κόμματός του, αλλά και την αδυναμία οποιουδήποτε ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να σταθεί εναντίον του καθώς οδεύει ολοταχώς για τη διασφάλιση του χρίσματος.

Ο Τραμπ κέρδισε τις προκριματικές εκλογές στη Νότιας Καρολίνα με την υποστήριξη μιας σχεδόν ακλόνητης βάσης πιστών ψηφοφόρων. Το AP VoteCast διαπίστωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι στην πολιτεία ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τους στόχους του: Πολλοί αμφισβητούν την αξία της υποστήριξης του αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας και η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί οτι οι μετανάστες βλάπτουν τις ΗΠΑ και υποψιάζονται ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τις πολλαπλές ποινικές κατηγορίες του Τραμπ.

Ακόμη και στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνα, όπου κάποτε ήταν κυβερνήτης, η Νίκι Χέιλι φαινόταν εξ'αρχής οτι θα έχει λίγες πιθανότητες εναντίον του Τραμπ. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του GOP είχαν θετική άποψη γι' αυτήν, ενώ περίπου τα δύο τρίτα είχαν θετική άποψη για τον Τραμπ. Περίπου 6 στους 10 ψηφοφόρους της Νότιας Καρολίνα θεωρούν τους εαυτούς τους υποστηρικτές του κινήματος «Make America Great Again», ένα σύνθημα που βοήθησε τον Τραμπ να εκτοξευθεί στον Λευκό Οίκο το 2016.

Περίπου 9 στους 10 ψηφοφόρους Τραμπ δήλωσαν ότι παρακινούνται από την υποστήριξή τους προς αυτόν ενώ οι ψηφοφόροι της Χέιλι ήταν πολύ πιο διχασμένοι: Οι μισοί σχεδόν είχαν κίνητρο να την υποστηρίξουν, αλλά σχεδόν άλλοι τόσοι αποδείχτηκαν αντίθετοι στον Τραμπ. Η νίκη του Τραμπ στη Νότια Καρολίνα έμοιαζε αξιοσημείωτα με τις νίκες του στην Αϊόβα και στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ. Είναι ένα σημάδι ότι οι περιφερειακές διαφορές που υπήρχαν κάποτε εντός του GOP έχουν αντικατασταθεί από ένα εθνικό κίνημα που περιστρέφεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον πρώην πρόεδρο.

Ο 77χρονος Τραμπ κέρδισε κατά βάση τους ψηφοφόρους που είναι λευκοί και δεν έχουν πτυχίο κολεγίου, μια από τις βασικές του δεξαμενές ψήφων. Περίπου τα δύο τρίτα των υποστηρικτών του Τραμπ σε αυτές τις εκλογές ανήκαν σε αυτήν την ομάδα. Η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο Τραμπ είναι ένας υποψήφιος που μπορεί να βγει νικητής στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώ μόνο περίπου οι μισοί λένε το ίδιο για τη Χέιλι.

Το No 2 των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία στηρίζει Τραμπ

Ο γερουσιαστής του GOP John Thune, ο Νο. 2 Ρεπουμπλικανός στη Γερουσία, υποστηρίζει τον Τραμπ, ως υποψήφιο του κόμματος, επιβεβαίωσε το γραφείο του στο CNN. Η υποστήριξη από τον Ρεπουμπλικανό της Νότιας Ντακότα, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στον Τραμπ, είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη της επικράτησης του πρώην προέδρου στο κόμμα.

Ο Τραμπ και ο Thune που διαδραματίζει ρόλο στο κατεστημένο του κόμματος και επηρεάζει τη βάση του κόμματος μίλησαν στο τηλέφωνο το βράδυ του Σαββάτου μετά τη νίκη του δεύτερου και του είπε ότι θα τον υποστηρίξει.

Το Fox News ήταν το πρώτο που ανέφερε την είδηση. Ο Thune, ο οποίος είναι ο κορυφαίος αναπληρωτής του αρχηγού της μειοψηφίας στη Γερουσία Mιτς ΜακΚόνελ και θεωρείται πιθανός διάδοχός του, είχε στηρίξει τον γερουσιαστή Tιμ Σκοτ για πρόεδρο πριν ο γερουσιαστής της Νότια Καρολίνα αποχωρήσει από την κούρσα τον Νοέμβριο.

Ο Thune είπε τον περασμένο μήνα ότι θα υποστήριζε τον ενδεχόμενο υποψήφιο του GOP, αλλά η υποστήριξή του έρχεται παρά τις αμφιβολίες από ορισμένους στο κόμμα για το πώς ο πρώην πρόεδρος μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές αναμετρήσεις καθώς το Κόμμα επιδιώκει να ανακτήσει τη Γερουσία. Ο Thune είχε πει στο CNN τον περασμένο μήνα: «Πάντα με ανησυχούσε η βιωσιμότητα του Τραμπ ως υποψηφίου για τις γενικές εκλογές».

Ο γερουσιαστής John Barrasso από Ουαϊόμινγκ, ο τρίτος στην ιεραρχία του GOP της Γερουσίας, υποστήριξε τον Τραμπ λίγο πριν από τις προκριματικές της Αϊόβα. Ενώ η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών της Βουλής έχει συσπειρωθεί γύρω από τον Τραμπ, οι συνάδελφοί τους στη Γερουσία άργησαν να το κάνουν. Ο ΜακΚόνελ δεν έχει μιλήσει με τον Τραμπ εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια και προσπαθεί να αποφύγει να προφέρει το όνομά του δημόσια, ανέφερε το CNN τον περασμένο μήνα.

Το πολιτικό μέλλον της Χέιλι

Σε ηλικία 52 ετών, η Χέιλι έχει στοιχηματίσει ότι μπορεί να προσφέρει μια αλλαγή γενιάς για το κόμμα. Αλλά το μέλλον για το οποίο μιλάει έχει μικρή βάση στο σημερινό GOP, ακόμη και στη Νότια Καρολίνα, όπου κέρδισε προηγουμένως δύο θητείες ως κυβερνήτης. Περίπου 4 στους 10 Ρεπουμπλικάνους της Νότιας Καρολίνας λένε ότι έχουν αρνητική γνώμη για αυτήν. Η Χέιλι είπε ότι θα παραμείνει στην κούρσα τουλάχιστον μέχρι τις προκριματικές εκλογές της Σούπερ Τρίτης, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει διαταράξει τη δυναμική του Τραμπ.

Η πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ αγωνίστηκε να πείσει τον πυρήνα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ότι είναι καλύτερη επιλογή από τον πρώην πρόεδρο χάνοντας τους περισσότερους συντηρητικούς και αυτούς που δεν έχουν πτυχίο κολεγίου από τον Τραμπ.

Η Americans for Prosperity Action, η συντηρητική ομάδα που υποστηρίζεται από την οικογένεια δισεκατομμυριούχων Koch που έχει ξοδέψει εκατομμύρια για την υποψηφιότητα της Χείλι, είπε στο προσωπικό της την Κυριακή ότι θα σταματήσει να την υποστηρίζει οικονομικά, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει την κίνηση. Την απόφαση είχε αναφέρει νωρίτερα το Politico.

«Παραμένει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ, και αυτό ακριβώς θέλει η βάση», λένε αναλυτές. Αυτή η κυριαρχία μπορεί να μην βοηθήσει τον Τραμπ στην αναμενόμενη ρεβάνς του εναντίον του προέδρου Μπάιντεν τον Νοέμβριο, όταν οι μετριοπαθείς και οι ψηφοφόροι που ταλαντεύονται θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο.