Μακρόν: Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν μπορεί να αποκλειστεί, δύο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου
O Εμανουέλ Μακρόν με τον Όλαφ Σολτς
ΑΡ
4'

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία «δεν μπορεί να αποκλειστεί» και ότι το Παρίσι θα εγκαταλείψει τη μακροχρόνια αντίθεσή του στην αγορά προμηθειών πυροβολικού έκτακτης ανάγκης για την Ουκρανία από χώρες εκτός ΕΕ.

Υποστηρίζοντας ότι η ήττα της Ρωσίας είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η «συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης», ο Μακρόν είπε ότι η συνάντηση των 25 Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι τη Δευτέρα (26/2) ανανέωσε την αποφασιστικότητα της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πλήρους κλίμακας πολέμου στη χώρα.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην μπορέσει η Ρωσία να κερδίσει τον πόλεμο», είπε στους δημοσιογράφους. Ερωτηθείς εάν η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ήταν μια επιλογή, ο Μακρόν είπε ότι το θέμα είχε συζητηθεί στη Διάσκεψη. «Δεν υπάρχει συναίνεση σήμερα για την αποστολή επίσημων στρατευμάτων στο έδαφος. Αλλά όσον αφορά τις επιλογές, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες χώρες σκέφτονταν ένα τέτοιο βήμα.

Ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να δημιουργήσουν έναν «συνασπισμό» χωρών που θα συζητούσαν να παράσχουν στην Ουκρανία πυραύλους και βόμβες μεγάλου βεληνεκούς. Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δώρησαν πέρυσι πολλούς πυραύλους κρουζ Storm Shadow και Scalp και έχουν ήδη δημιουργηθεί παρόμοιοι συνασπισμοί για το πυροβολικό, την αεράμυνα και τον πόλεμο στην θάλασσα.

Η πιο επιθετική στάση ακολουθεί τις εκκλήσεις της Ουκρανίας για ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης, προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα αυξανόμενο μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που οδήγησαν τη Μόσχα να κερδίσει εδάφη στα ανατολικά της χώρας μετά από μήνες αδιεξόδου στο πεδίο της μάχης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν επίσης όλο και περισσότερο ότι η πιθανή επιστροφή του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να οδηγήσει στον περιορισμό της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στην Ουκρανία και στην αποδυνάμωση του αμυντικού συμφώνου της Αμερικής με την Ευρώπη.

Υπάρχει επίσης η αίσθηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ρωσία αποτελεί μια ευρύτερη απειλή, όχι μόνο στην Ουκρανία, και ότι θα μπορούσε ακόμη και να εισβάλει σε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Μακρόν εξέφρασε αυτές τις ανησυχίες κατά τη Διάσκεψη του Παρισιού στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και η ηγέτης της Εσθονίας Κάγια Κάλλας.

«Έχω σημειώσει ότι λίγο πολύ όλες οι χώρες που εκπροσωπούνται γύρω από αυτό το τραπέζι έχουν πει. . . ότι η κοινή συναίνεση είναι ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε λίγα χρόνια για μία επίθεση της Ρωσίαςί σε αυτές τις χώρες», είπε ο Μακρόν.

Η αλλαγή πλεύσης στην αγορά πυρομαχικών από τη Γαλλία είναι ένα σημάδι οτι τα γεγονότα στο πεδίο της μάχης ανάγκασαν μια επανεξέταση των πολιτικών. Οι δυνάμεις του Κιέβου άρχισαν να περιορίζουν τη χρήση πυροβολικού λόγω περιορισμένων προμηθειών από τη Δύση. Η βοήθεια των ΗΠΑ συγκρατείται από τις εσωτερικές διαμάχες του Κογκρέσου και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων δεν είναι σε θέση να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά γρήγορα για να καλύψουν το κενό.

Ο Μακρόν είπε ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία υπό την ηγεσία της Τσεχίας για την πραγματοποίηση έκτακτων αγορών οβίδων πυροβολικού για την Ουκρανία από χώρες εκτός ΕΕ. Το Παρίσι είχε ζητήσει προηγουμένως ότι τυχόν μετρητά της ΕΕ που δαπανώνται για τον οπλισμό της Ουκρανίας θα έπρεπε να επενδύονται στην ευρωπαϊκή αμυντική παραγωγή, προκειμένου να επεκταθούν ταυτόχρονα οι περιορισμένες παραγωγικές δυνατότητες της ηπείρου. Οι αποφάσεις σχετικά με τη δαπάνη των κοινών κονδυλίων της ΕΕ για όπλα απαιτούν ομοφωνία μεταξύ των κρατών μελών του μπλοκ.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Τσεχία εντόπισε περίπου 800.000 βλήματα πυροβολικού που θα μπορούσαν να αγοραστούν αμέσως από χώρες εκτός ΕΕ και προσφέρθηκε να τα αποκτήσει, να τα στείλει και να τα παραδώσει στην Ουκρανία, εάν μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση.