Θρήνος στη Γάζα: Πάνω από 100 νεκροί - Το Ισραήλ αρνείται οτι άνοιξε πυρ σε πλήθος πεινασμένων
Περισσότεροι από εκατό Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας της Γάζας, όταν απελπισμένα πλήθη συγκεντρώθηκαν γύρω από φορτηγά βοήθειας και ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, σε ένα περιστατικό που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε ότι είναι πιθανό να περιπλέξει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός.
Υπήρχαν εντελώς διαφορετικές αφηγήσεις για το πώς πέθαναν τα θύματα στο χάος που σημειώθηκε κοντά στην πόλη της Γάζας. Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε ότι πυροβόλησε μεγάλα πλήθη πεινασμένων ανθρώπων και είπε ότι οι περισσότεροι σκοτώθηκαν σε συντριβή ή χτυπήθηκαν από φορτηγά που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Οι στρατιώτες πυροβόλησαν μόνον εναντίον μιας μικρής ομάδας που απομακρύνθηκε από τα φορτηγά και απείλησε ένα σημείο ελέγχου, είπε ένας εκπρόσωπος.
Καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος ζήτησε να διερευνηθούν οι θάνατοι και υπενθύμισε στο Ισραήλ ότι πρέπει να παρέχει στοιχειώδη ασφάλεια σε περιοχές της Γάζας υπό τον έλεγχό του. Μάρτυρες και επιζώντες μίλησαν για σφαίρες που έπληξαν πλήθη γύρω από τα φορτηγά βοήθειας και ο Μοχάμεντ Σάλχα, αναπληρωτής διευθυντής του νοσοκομείου αλ-Άουντα, το οποίο περιέθαλψε 161 θύματα, είπε ότι οι περισσότεροι φαίνεται να έχουν δεχθεί πυρά.
Ωστόσο, ένας άλλος Παλαιστίνιος μάρτυρας είπε στο BBC ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είχαν καταπατηθεί από φορτηγά. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε σημείο διανομής βοήθειας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι ήταν μια «άσχημη σφαγή που διεξήγαγε ο ισραηλινός στρατός κατοχής σε ανθρώπους που περίμεναν φορτηγά βοήθειας στον κυκλικό κόμβο Ναμπούλσι».
Ο Μπάιντεν είπε ότι η αιματοχυσία θα περιπλέξει τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας για να σταματήσουν οι μάχες και να απελευθερωθούν οι ισραηλινοί όμηροι πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, ο οποίος ξεκινά στις 10 Μαρτίου. Η Χαμάς είπε ότι το περιστατικό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες στο Κατάρ. Η ομάδα δεν θα επέτρεπε τις συνομιλίες «να αποτελέσουν κάλυμμα για τον εχθρό για να συνεχίσει τα εγκλήματά του», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. «Βαθιά αγανάκτηση για τις εικόνες που έρχονται από τη Γάζα όπου άμαχοι έχουν γίνει στόχος Ισραηλινών στρατιωτών. Εκφράζω την πιο έντονη καταδίκη μου για αυτές τις επιθέσεις και καλώ για αλήθεια, δικαιοσύνη και σεβασμό του διεθνούς δικαίου», είπε ο Μακρόν σε ανάρτησή του στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter.
Οι απολογισμοί για το τι συνέβη διίστανται, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να λέει ότι οι θάνατοι θα απαιτήσουν αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα και ότι ήταν «σοκαρισμένος» από το περιστατικό. Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχει πλέον ξεπεράσει τις 30.000. Με περισσότερους από 70.000 άλλους τραυματίες και χιλιάδες ακόμη αμέτρητα θύματα θαμμένα κάτω από τα ερείπια κτηρίων που κατέρρευσαν, σχεδόν ένας στους 20 του προπολεμικού πληθυσμού της Γάζας είναι πλέον θύματα επιθέσεων.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι περισσότερες από 25.000 γυναίκες και παιδιά έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου 2023, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων. Οι επιζώντες αντιμετωπίζουν λιμό, με «θύλακες πείνας» να αναφέρονται ιδιαίτερα στο βορρά, και εκτεταμένο υποσιτισμό που έχει ήδη σκοτώσει μερικά παιδιά. Υπάρχουν επίσης σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες, καθαρό νερό και καταφύγιο.
Η απόγνωση των πλήθους που πέθανε προσπαθώντας να φτάσει την επισιτιστική βοήθεια υπογράμμισε την έκταση των ελλείψεων στα βόρεια γύρω από την πόλη της Γάζας. Αξιωματούχοι του ΟΗΕ έχουν περιγράψει έναν αποκλεισμό εντός αποκλεισμού, με τους πρόσθετους ισραηλινούς ελέγχους να καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη την παροχή προμηθειών στη βόρεια Γάζα παρά στο νότο.
Ένας τραυματίας που επέζησε, ο Kαμέλ Αμπού Ναχέλ, είπε ότι πήγε στο σημείο διανομής βοήθειας στη μέση της νύχτας επειδή ήλπιζε σε προμήθειες τροφίμων, μετά από δύο μήνες κατανάλωσης ζωοτροφών.
Αφού έφτασαν φορτηγά και συγκεντρώθηκε πλήθος, Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ, έτσι οι άνθρωποι σκόρπισαν για να βρουν καταφύγιο αλλά επέστρεψαν μόλις σταμάτησαν οι πυροβολισμοί, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AP. Ωστόσο, τα στρατεύματα άνοιξαν ξανά πυρ και ο Aμπού Ναχέλ πυροβολήθηκε στο πόδι και στη συνέχεια χτυπήθηκε από ένα φορτηγό που έφευγε με ταχύτητα.
Υπήρχαν τόσοι πολλοί τραυματίες που μερικοί μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία με κάρα τα οποία έσερναν ζώα. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν ιατρούς να περπατούν δίπλα σε σορούς με θύματα. Οι διάδρομοι των νοσοκομείων ήταν γεμάτοι από επιζώντες και συγγενείς.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντισυνταγματάρχης Πίτερ Λέρνερ, είπε ότι τα περισσότερα θύματα προκλήθηκαν από συντριβή γύρω από μερικά φορτηγά στη συνοδεία, αφού πρώτα πέρασαν το ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου στη βόρεια Γάζα. Ο Λέρνερ αρνήθηκε να πει πόσος χρόνος μεσολάβησε μεταξύ της συντριβής και του πυροβολισμού, ούτε να υπολογίσει θύματα σε κανένα, λέγοντας μόνο ότι δεν πίστευε τον απολογισμό των Παλαιστινίων.
Δεν ήταν σαφές ποιος είχε προμηθεύσει τα φορτηγά με τρόφιμα. Η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη, Unrwa, δεν έχει στείλει κονβόι βοήθειας στη βόρεια Γάζα από τις 5 Φεβρουαρίου, όταν τα φορτηγά της δέχθηκαν επίθεση από το ισραηλινό ναυτικό, παρόλο που η παράδοση είχε εγκριθεί για διέλευση. Ο Λέρνερ είπε ότι δεν ήξερε ποιος έστειλε τη βοήθεια.
Στην περιοχή, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και η Ιορδανία κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι στοχεύει αμάχους και χωριστά ζήτησαν περισσότερη βοήθεια για να φτάσει στη Γάζα και μεγαλύτερη διεθνή πίεση στο Ισραήλ για να καταλήξει σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και κατά την οποία περισσότεροι από 200 άνθρωποι απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα, το Ισραήλ έσφιξε έναν πολυετή αποκλεισμό για να σταματήσει την είσοδο των περισσότερων τροφίμων, νερού και ιατρικών προμηθειών στη Γάζα. Λέει ότι οι έλεγχοι στις προμήθειες είναι ζωτικής σημασίας για τον πόλεμο κατά της Χαμάς και τις προσπάθειες για την ανάκτηση ομήρων.
Το Ισραήλ λέει ότι δεν επιβάλλει περιορισμούς στις αποστολές βοήθειας στη Γάζα και κατηγορεί τις υλικοτεχνικές αποτυχίες των υπηρεσιών του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την αποτυχία επεξεργασίας και διανομής αρκετής βοήθειας.