Τσακωμός ειδικών για τον επικείμενο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Μεγάλη αναστάτωση και σοβαρές διενέξεις μεταξύ ειδικών στην Τουρκία έχει προκαλέσει η πρόβλεψη για πολύ ισχυρό σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος γεωεπιστήμονας καθηγητής δρ. Naci Görür , όπως ανέφερε πρώτο το Newsbomb.gr, συμμετείχε προ ημερών στο πρόγραμμα «Κωνσταντινούπολη και Σεισμός» σε πανεπιστήμιο στο Sarıyer και μίλησε ξανά σχετικά με τον πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Απαντώντας στις ερωτήσεις των φοιτητών και των συμμετεχόντων παρείχε πληροφορίες για το σημείο όπου είναι πιθανό να σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός.
Με αφορμή αυτές τις αναφορές υπήρξαν αντιδράσεις. Η συζήτηση για τον σεισμό της Κωνσταντινούπολης έφερε αντιμέτωπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δύο σημαντικούς γεωεπιστήμονες της Τουρκίας.
Από την μια ο Δρ. Naci Görür που δήλωσε πολλές φορές ότι η πιθανότητα ενός σεισμού άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη ήταν πολύ μεγάλη, κι από την άλλη ο συνάδελφός του καθηγητής Δρ. Övgün Ahmet Ercan ο οποίος του απάντησε στον λογαριασμό του στα social media σημειώνοντας:
«Δείξε μου ένα στοιχείο που δείχνει ότι θα γίνει σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ανά πάσα στιγμή, και θα σε πιστέψω! Όπως το λες, πολιτικοί και εργολάβοι χρησιμοποιούν τα λόγια σου και μαζεύουν χρήματα μέσω ψήφων. Οι κατασκευές είναι μια νεκρή επένδυση που δεν παράγει προστιθέμενη αξία για τη χώρα. Οι επενδύσεις πρέπει να στραφούν στη βιομηχανία, παρακαλώ».
Σηκώνοντας το γάντι ο Görür απάντησε: «Φίλοι, κατά καιρούς, διαβάζω την αλληλογραφία, τις ερωτήσεις και τις σκέψεις σας. Καταλαβαίνω τον φόβο τους. Ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα, αλλά σε ένα περιβάλλον όπου χάσαμε δεκάδες χιλιάδες ζωές μόλις χθες, γιατί νιώθουν άβολα με τη δήλωση ότι πρέπει να κάνουμε τις πόλεις της χώρας μας αντισεισμικές για να μην πεθάνουν οι άνθρωποι μας; Εδώ δεν μιλάμε για σεισμούς, μιλάμε για προφύλαξη από τους σεισμούς. Γεμίστε τον εαυτό σας με αγάπη και συνέλθετε. Με αγάπη».
Τι είχε προβλέψει ο καθηγητής Naci Görür
Ο Τούρκος καθηγητής υποστήριξε ότι πλέον πιθανή για τον μεγάλο σεισμό είναι η δυτική περιοχή του Μαρμαρά. Στην παρουσίασή του ανέφερε ότι ένας σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή Tekirdağ το 1912 και στο Gölcük το 1999. «Το μέσο από τα δύο είναι η Θάλασσα του Μαρμαρά και δεν έχει γίνει σεισμός από το 1766. Αυτό είναι ένα σεισμικό κενό. Ένα σεισμικό κενό στη γεωλογία δεν μπορεί ποτέ να συνεχιστεί, πρέπει να καλυφθεί. Αυτό το μέρος πρέπει να "σπάσει", δεν μπορεί να παραμείνει αδιάσπαστο. Οι κινήσεις και η ενέργεια εκεί σίγουρα θα το "σπάσουν". Αυτό είναι το ρήγμα από τη Βόρεια Ανατολία. Έχει τη συνήθεια να μεταφέρει σεισμούς από την ανατολή προς τη δύση. Με άλλα λόγια, όπου το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει προκαλέσει σεισμό, το δυτικό του κομμάτι αποτελεί στόχο για τον επόμενο σεισμό. Στην πραγματικότητα, η αλυσίδα σεισμών από το 1939 έως το 2023 ήταν πάντα από την ανατολή προς τη δύση. Συνοψίζοντας, σίγουρα θα γίνει σεισμός μεγαλύτερου από 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη» είπε.
Στη συνέχεια προειδοποίησε: «Είπα σε όλους τους πολιτικούς πώς να προετοιμάσουν την Κωνσταντινούπολη για έναν σεισμό. Ήμουν στη διάθεση όλων τους, τους είπα όσα ξέραμε. Δεν γλιτώνουν οι άνθρωποι από τα ερείπια μόνο και μόνο επειδή είναι μέλη του AK Party, του MHP ή του CHP»
Τι ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας για πιθανό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο Newsbomb.gr για τους λόγους που ενισχύουν έναν αρκετά μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη αλλά και για τα ελληνικά δεδομένα, κατά πόσο δηλαδή αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα και αν προβληματίζουν οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις σε Αιτωλοακαρνανία και Κορινθιακό κόλπο.
«Μετά τον σεισμό του 1999 στο Ισμίτ η Διεθνής Επιστημονική Κοινότητα προσανατολίστηκε στο ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του εγκέλαδου. Το ρήγμα της Ανατολίας παρουσιάζει μια επαναληπτικότητα στη σεισμική δραστηριότητα και επίσης το στο ρήγμα του Ισμίτ ακολουθεί προς τα δυτικά στον υποθαλάσσιο χώρο της Κωνσταντινούπολης. Το συγκεκριμένο ρήγμα έχει να σπάσει από το 1755 που έγινε ο τελευταίο μεγάλος σεισμός περίπου στα 7 Ρίχτερ.»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας: «Με βάση αυτό το δεδομένο, οι διεθνείς ερευνητικές αποστολές προσαρμόστηκαν σε αυτή τη μελέτη και όλες συγκλίνουν στις απόψεις ότι θα έπρεπε να έχει δώσει μεγάλο σεισμό ως το 2020. Ο σεισμός αυτός δεν εκδηλώθηκε το 2020 και έτσι συσσωρεύεται ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο σεισμό»
Για τον σεισμό των 5,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Προύσας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ένα προοίμιο του σεισμού που αναμένεται να έρθει. «Αυτό είναι γνωστό το θέμα και οι Τούρκοι κάνουν χρόνια κάποιες δράσεις για να μειώσουν τη διακινδύνευση, με επιχειρησιακά σχέδια, βελτίωση κατασκευών με ενισχύσεις ενώ προχθές τοποθέτησαν πινακίδες για τσουνάμι στο παράκτιο μέρος της περιοχής.».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, «η έκθεση στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ μεγάλη καθώς μιλάμε για 20 εκατομμύρια κόσμο και οι κατασκευές είναι πολύ παλιές. Το 1/3 έχουν θέμα και το 1/3 είναι νέες κατασκευές. Αν ισχύσει ότι έγινε στην Αντιόχεια θα έχουμε θέμα. Το άλλο 1/3 είναι σύγχρονες κατασκευές προς το αεροδρόμιο»