O επόμενος «πόλεμος» θα είναι για το αλουμίνιο

Τι θα γίνει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει το ρωσικό μέταλλο τους επόμενους μήνες; 
Φωτ.: Unsplash
2'

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί αγοραστές θα ανταγωνιστούν έντονα για το αλουμίνιο της Μέσης Ανατολής εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσει το ρωσικό μέταλλο τους επόμενους μήνες, προκαλώντας αυξήσεις τιμών που θα θυμίζουν το 2018, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Rusal.

Σύμφωνα με το Reuters ο αγώνας για το αλουμίνιο από χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό για τις δυτικές εταιρείες των κλάδων μεταφορών, συσκευασίας και κατασκευών, που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος πρώτων υλών και μισθοδοσίας.

Το αλουμίνιο αποτελεί βασικό συστατικό για τα ηλεκτρικά οχήματα. Σημαντικά ελαφρύτερο από τον χάλυβα, είναι πλέον το μέταλλο επιλογής σε ένα ευρύ φάσμα εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα.

Η ΕΕ συζητά εδώ και μήνες κυρώσεις που θα απαγόρευαν το ρωσικό αλουμίνιο. Δεν συμπεριλήφθηκαν νέες κυρώσεις για το αλουμίνιο στην τελευταία δέσμη μέτρων κατά της Ρωσία, αλλά η ΕΕ αναμένεται να προτείνει σύντομα ένα άλλο πακέτο με νέες απαγορεύσεις εισαγωγών, δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής ήταν υπεύθυνοι για 6,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους ή σχεδόν το 9% των παγκόσμιων προμηθειών πέρυσι, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Αλουμινίου. Περίπου δύο εκατομμύρια από αυτά στάλθηκαν στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Tι σημαίνει η απώλεια ρωσικού μετάλλου

Η απώλεια του ρωσικού μετάλλου θα άφηνε την Ευρώπη με ένα έλλειμμα περίπου 500.000 τόνων, μέρος του οποίου θα μπορούσε να αντισταθμιστεί με την επανεκκίνηση της αδρανούς παραγωγικής ικανότητας στην περιοχή. Αλλά αυτό δεν αρκεί.

«Οι προμηθευτές της Μέσης Ανατολής δεν θα είναι σε θέση να υποκαταστήσουν πλήρως το έλλειμμα της Ευρώπης γρήγορα», δήλωσε ο Dmitri Ceres από την αμερικανική εταιρεία εμπορίας αλουμινίου PerenniAL.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, αυξήσεις των τιμών σε περίπτωση νέας απαγόρευσης είναι απίθανο να επεκταθούν τόσο πολύ όσο εκείνες του 2018, λόγω των πλεονασμάτων στην Ασία, ενώ η ρωσική προσφορά είναι επίσης πιθανό να εκτραπεί προς την Κίνα, η οποία είναι ήδη σημαντικός αποδέκτης ρωσικού αλουμινίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.