ΟΗΕ: «Βάσιμες ενδείξεις για σεξουαλικές επιθέσεις και ομαδικούς βιασμούς στις επιθέσεις της Χαμάς»
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν «βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε» ότι κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου διαπράχθηκε σεξουαλική βία, βιασμοί και ομαδικοί βιασμοί.Η ομάδα του ΟΗΕ επισκέφθηκε το Ισραήλ μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 14 Φεβρουαρίου.
Επικεφαλής του ταξιδιού ήταν η Πραμίλα Πάτεν, ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη σεξουαλική βία σε συγκρούσεις. Η Χαμάς έχει αρνηθεί ότι οι ένοπλοι της επιτέθηκαν σεξουαλικά γυναίκες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.
«Η ομάδα της αποστολής διαπίστωσε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύει ότι η σεξουαλική βία που σχετίζεται με συγκρούσεις σημειώθηκε σε πολλές τοποθεσίες κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ. Οι εν λόγω πράξεις συνέβησαν σε τουλάχιστον τρεις τοποθεσίες - τον τόπο του μουσικού φεστιβάλ Nova και τα περίχωρά του, Road 232 και Kibbutz Re'im, πρόσθεσε.
Ένοπλοι της Χαμάς διείσδυσαν στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας άλλους 253 ομήρους. Το Ισραήλ απάντησε ξεκινώντας στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, κατά την οποία έχουν σκοτωθεί 30.500 άνθρωποι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Οι αναφορές για σεξουαλική βία που διαπράχθηκε από τη Χαμάς -η οποία έχει απαγορευθεί ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες- άρχισαν να πολλαπλασιάζονται αμέσως μετά τις 7 Οκτωβρίου. Στην έκθεση, ο ΟΗΕ ανέφερε ότι «βρήκε σαφείς και πειστικές πληροφορίες ότι η σεξουαλική βία, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού, των σεξουαλικών βασανιστηρίων, της σκληρής, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης έχει διαπραχθεί σε βάρος ομήρων».
Είπε επίσης ότι «έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι μια τέτοια βία μπορεί να συνεχίζεται εναντίον όσων εξακολουθούν να κρατούνται σε αιχμαλωσία». Η αποστολή απαρτιζόταν από την κα Πάτεν και εννέα ειδικούς και δεν είχε ερευνητικό χαρακτήρα, αλλά σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει και να επαληθεύσει ισχυρισμούς, ανέφερε ο ΟΗΕ.
Πρόσθεσε ότι πραγματοποιήθηκαν 33 συναντήσεις με Ισραηλινούς εκπροσώπους και εξετάστηκαν περισσότερες από 5.000 εικόνες καθώς και 50 ώρες βίντεο.Η έκθεση ανέφερε ότι «παρά τις συντονισμένες προσπάθειες για να ενθαρρυνθούν» τα θύματα να εμφανιστούν, η ομάδα δεν μπόρεσε να πάρει συνέντευξη από κανένα από αυτά.
Ορισμένες κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλική βία ήταν «αβάσιμες», εξηγεί η έκθεση, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης μιας εγκύου που σύμφωνα με ανυπόστατες πληροφορίες άνοιξαν την κοιλιά της και μαχαίρωσαν το έμβρυο. Είπε επίσης ότι δεν ήταν σε θέση να καθορίσει ευδιάκριτο μοτίβο ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων.
Η έκθεση του ΟΗΕ περιέγραψε επίσης αναφορές για σεξουαλική βία κατά Παλαιστινίων υπό ισραηλινή κράτηση, συμπεριλαμβανομένου του «ανεπιθύμητου αγγίγματος οικείων περιοχών» και «παρατεταμένου εξαναγκασμού σε γύμνια» «Το Ισραήλ χαιρετίζει την οριστική αναγνώριση ότι η Χαμάς διέπραξε σεξουαλικά εγκλήματα», δήλωσε ο Λιόρ Χαϊάτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας στη δημοσίευση της έκθεσης.
Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ τώρα «ζητούσε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας [ΟΗΕ] με στόχο τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε αυτήν».