Αλεξέι Ναβάλνι: «Αν με σκοτώσουν, δεν θα αλλάξει τίποτα» – Τι έλεγε σε συνέντευξη του 2020
«Αν πεθάνω, πολλοί είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση μου», τόνιζε ο Αλεξέι Ναβάλνι σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2020.
Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος απεβίωσε την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια βόλτας στη σωφρονιστική αποικία στο Χαρπ, σε απόσταση περίπου 1.900 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Μόσχας, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης τριάντα ετών, είχε αναφέρει σε συνέντευξη τον Δεκέμβριο του 2020 πως «αν πεθάνω, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα», αφού «πολλοί είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση μου».
Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε σήμερα (06/03) από τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης Libération και LCI. Τα μέλη των ομάδων που υποστήριζαν τον Ρώσο ηγέτη της αντιπολίτευσης «ξέρουν να εργάζονται χωρίς εμένα, επειδή περνώ πολύ καιρό στη φυλακή κάθε χρόνο και έχουν συνηθίσει», είχε σημειώσει.
«Η οργάνωση θα συνέχιζε να λειτουργεί, όμως, ασφαλώς θα ήταν δυσκολότερο ψυχολογικά και όσον αφορά το κίνητρο. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι που μπορούν να διευθύνουν», είχε προσθέσει.
Όταν ο Ζακ Μερ –τότε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος είχε ορισθεί και ειδικός εισηγητής στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι– τον ρώτησε αν πίστευε ότι θα συλληφθεί κατά την επιστροφή εκείνου στη Ρωσία μετά την απόπειρα δηλητηρίασης, απάντησε πως «είναι ένα ερώτημα στο οποίο προτιμώ να μην απαντήσω. Αδιάκοπα εκτοξεύουν απειλές, κατέσχεσαν το διαμέρισμα και τους τραπεζικούς λογαριασμούς μου. Θα συλληφθώ στο αεροδρόμιο ή αργότερα; Δεν έχω ιδέα».
«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αρνούνται να ζήσουν σε μία χώρα στην οποία όλη η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στα χέρια ενός και μόνο ανθρώπου. Τουλάχιστον η μισή χώρα εύχεται η Ρωσία να ήταν μία φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Όμως, (σ.σ. ο Βλαντίμιρ Πούτιν) θέλει να κάνει τα πάντα για να τούς καταπνίξει, να αποθαρρύνει αυτού τους είδους τις σκέψεις ή τα πολιτικά κινήματα».
Η πλήρης συζήτηση θα δημοσιευθεί αύριο (07/03) στην εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Ναβάλνι, η μεταθανάτια συνέντευξη».
Η εκστρατεία κατά της διαφθοράς
Ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν και των συμμάχων του, ενώ, αντέδρασε έντονα στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουλίου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με το οποίο ο Πρόεδρος της Ρωσίας έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο αξίωμα έως το 2036.
Ακόμη, συμμετείχε στις εκλογές για τη δημαρχία της Μόσχας. Τού είχε απαγορευθεί η εμφάνιση στη δημόσια τηλεόραση και βρέθηκε επανειλημμένα στο στόχαστρο των ρωσικών αρχών. Τον Μάρτιο του 2017, σε συνεργασία με το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς, δημοσίευσε ένα ντοκιμαντέρ, με το οποίο «εξαπολύει» επίθεση στην πολιτική ηγεσία της χώρας και ιδιαίτερα, τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Οι συλλήψεις, η δηλητηρίαση και η φυλάκιση
Την 20ή Αυγούστου 2020, η υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι κινδύνευσε σοβαρά, αφού ασθένησε κατά τη διάρκεια πτήσης από τη Σιβηρία προς τη Μόσχα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο, όπου οι θεράποντες ιατροί τόνισαν ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η ασθένεια του 44άχρονου –τότε– άνδρα οφειλόταν σε δηλητηρίαση, άποψη η οποία επιβεβαιώθηκε σχεδόν τέσσερις μήνες αργότερα, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου.
Το άρθρο περιείχε λεπτομέρειες για τη δηλητηρίαση με τον νευρικοτοξικό παράγοντα της οικογενείας «νοβιτσόκ», που αναπτύχθηκε στη Ρωσία ήδη από τη δεκαετία του 1980 και είναι ουσία – σήμα κατατεθέν της ρωσικής κυβέρνησης. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε οιαδήποτε ανάμειξη στη δηλητηρίαση του Αλεξέι Ναβάλνι.
Μερικούς μήνες αργότερα, κρίθηκε ένοχος για παραβίαση της αναστολής σε παλαιότερη ποινή, απάτη και περιφρόνηση των δικαστικών λειτουργών της Ρωσίας.
Στα τέλη του περασμένου Μαΐου, είχε ανακοινώσει ότι απαγγέλθηκαν κατηγορίες εναντίον του, για σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης. Υποστήριζε ότι όλες οι κατηγορίες εναντίον του κατασκευάσθηκαν ως πρόσχημα, με σκοπό να «καταπνίξουν» τη διαφωνία και να ανακόψουν τις πολιτικές του φιλοδοξίες.