Παριζιάνικος οίκος μόδας μαζί με Έλληνα καθηγητή έφτιαξαν τσάντα από αέρα
Η Coperni ανέπτυξε τη νέα τσάντα Air Swipe Bag μαζί με τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαλούδη
Η γνωστή εταιρεία Coperni παρουσίασε τη νέα Air Swipe Bag στην επίδειξη FW24, κατασκευασμένη κατά 99% από αέρα και κατά 1% από γυαλί.
Ο παριζιάνικος οίκος μόδας χρησιμοποιεί το νανοϋλικό silica aerogel της NASA, το αποκαλούμενο ελαφρύτερο στερεό στον πλανήτη Γη, για να δημιουργήσει τη φορητή τσάντα που μοιάζει με CD player. Η Coperni ανέπτυξε τη νέα Air Swipe Bag μαζί με τον καθηγητή Ιωάννη Μιχαλούδη.
Αυτό το διαστημικό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή αστρόσκονης και τη μόνωση του Mars rover, αλλά τώρα χρησιμοποιείται για την υψηλή μόδα, αναφέρει η Daily Mail.
Η NASA περιγράφει το aerogel ως ένα από τα ελαφρύτερα στερεά υλικά που υπάρχουν στη Γη. Τα aerogel θεωρούνται πορώδη, χαμηλής πυκνότητας και στερεά στην αφή. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να ώθησαν την Coperni να πειραματιστεί με αυτό για τη νέα, «αερο -τσάντα» (Air Swipe Bag), καθώς αυτό το ημιδιαφανές υλικό δίνει στη σακούλα τη διαφανή της εμφάνιση, επιτρέποντας στον καπνό στο εσωτερικό της να φαίνεται παγιδευμένος και παγωμένος.
Με την πρώτη ματιά, η τσάντα έχει μια ομιχλώδη όψη και μια οπτική που μοιάζει με παγωμένα και παγιδευμένα σύννεφα. Φαίνεται εξαιρετικά ελαφριά, οπότε οι fans της τσάντας ίσως πρέπει να τη χειριστούν με προσοχή, δεδομένου ότι το γυαλί του 1% μπορεί να μην αντέξει αν την κουνάνε μπρος-πίσω όπως κάποιος που κυνηγάει το τρένο σε ώρα αιχμής.
Πολύ ελαφριά τσάντα
Αν οι χρήστες βάλουν αντικείμενα μέσα στη νέα Air Swipe Bag της Coperni, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν να φέρουν μόνο ελαφριά είδη πρώτης ανάγκης, αλλιώς μπορεί να χρειαστεί να τα κουβαλήσουν όλα στα χέρια τους.
Η νέα Air Swipe Bag της Coperni ζυγίζει μόνο 33 γραμμάρια, δεδομένου ότι το νανοϋλικό της NASA, το silica aerogel, είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο νανοϋλικό. Η διαστημική υπηρεσία το χρησιμοποίησε για μεταφορά αστρόσκονης από το πρώτο διαστημικό σκάφος που έφερε δείγματα από κομήτη στη Γη το 1999, καθώς μπορεί να αντέξει ακραία θερμότητα έως και 1.200 βαθμούς Κελσίου και πίεση 4.000 φορές το βάρος του.