Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η ισότητα των φύλων απέχει «300 χρόνια μακριά», λέει ο Γκουτέρες
Ο ολοένα και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων θα χρειαστούν αιώνες για να επιτευχθεί, προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η παγκόσμια πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών «εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», προειδοποίησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη Δευτέρα 6 Μαρτίου, λέγοντας ότι ο ολοένα και πιο μακρινός στόχος της ισότητας των φύλων θα χρειαστούν άλλους τρεις αιώνες για να επιτευχθεί.
«Η ισότητα των φύλων γίνεται όλο και πιο απομακρυσμένη. Στον τρέχοντα δρόμο, ο ΟΗΕ την τοποθετεί 300 χρόνια μακριά», είπε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών σε ομιλία της Γενικής Συνέλευσης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, καθώς ξεκίνησε συζητήσεις δύο εβδομάδων. υπό την ηγεσία της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών.
«Τα δικαιώματα των γυναικών καταπατούνται, απειλούνται και παραβιάζονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε, καθώς σημειώνει μια σειρά κρίσεων: μητρική θνησιμότητα, κορίτσια που εκδιώχθηκαν από το σχολείο, άτομα που φροντίζουν να αρνούνται την εργασία και παιδιά εξαναγκάζονται σε πρόωρο γάμο. «Η πρόοδος που έχουμε κερδίσει εδώ και δεκαετίες εξαφανίζεται μπροστά στα μάτια μας», είπε ο Γκουτέρες.
«Γυναίκες διαγράφονται από τη δημόσια ζωή»
Υπογράμμισε τις ιδιαίτερα άθλιες συνθήκες στο Αφγανιστάν, όπου κυβερνούν οι Ταλιμπάν, όπου «οι γυναίκες και τα κορίτσια έχουν διαγραφεί από τη δημόσια ζωή». Δεν κατονόμασε άλλες συγκεκριμένες χώρες, αλλά ο Γκουτέρες τόνισε ότι «σε πολλά μέρη, τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών καταργούνται (και) σε ορισμένες χώρες, τα κορίτσια που πηγαίνουν στο σχολείο κινδυνεύουν με απαγωγές και επιθέσεις».
Δεν αναφέρθηκε επίσης στο Ιράν, το οποίο εκδιώχθηκε στο τέλος του περασμένου έτους από την Επιτροπή για το Καθεστώς των Γυναικών λόγω της καταστολής από τη χώρα μιας εξέγερσης υπό την ηγεσία των γυναικών από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η Ισλαμική Δημοκρατία εκδιώχθηκε από την επιτροπή στις 14 Δεκεμβρίου με ψηφοφορία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ του «Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου του ΟΗΕ» ή ECOSOC.
«Αιώνες πατριαρχίας, διακρίσεων και επιβλαβών στερεοτύπων έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ των φύλων στην επιστήμη και την τεχνολογία», είπε ο Γκουτέρες, αναφέροντας ως παράδειγμα πώς οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 3% των νικητών του βραβείου Νόμπελ.
Κάλεσε για «συλλογική δράση» παγκοσμίως από τις κυβερνήσεις, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή εκπαίδευσης που ανταποκρίνεται στο φύλο, τη βελτίωση της κατάρτισης δεξιοτήτων και περισσότερες επενδύσεις «στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος των φύλων». «Η πατριαρχεία αντεπιτίθεται. Αλλά και εμείς», πρόσθεσε ο Γκουτέρες. «Τα Ηνωμένα Έθνη στέκονται δίπλα στις γυναίκες και τα κορίτσια παντού».