Ινδία: Μια δεκαετία ανάπτυξης πέρα από τις προσδοκίες

Η οικονομία της Ινδίας εκτινάσσεται μπροστά από το πακέτο, σύμφωνα με τον Κρισναμούρθυ Σουμπραμανιάν, εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
7'

Η Ινδία είναι εύκολα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Η Ινδία συνεχίζει να έχει την κορυφαία απόδοση παγκοσμίως σε οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ανάπτυξη 8,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ανέφερε το BBC.

Αυτή η ισχυρή ανάπτυξη τροφοδοτείται από την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και τις θετικές επιδόσεις στη μεταποίηση και τις κατασκευές. Η προσαρμογή αντανακλά τις ισχυρές οικονομικές επιδόσεις της Ινδίας το 2023 και τη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων.

Ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 6,6%, η οικονομία της Ινδίας τονίζει την ανθεκτικότητα του έθνους εν μέσω παγκόσμιων οικονομικών προκλήσεων. Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κάνουν λόγο για ανάπτυξη της οικονομίας της Ινδίας κατά 6,5% το 2024, έναντι 4,6% για την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός Narendra Modi γιόρτασε τα στοιχεία στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα και τις δυνατότητες της ινδικής οικονομίας. Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ινδίας, με γνώμονα τα ισχυρά στοιχεία της μεταποίησης και τις υγιείς καταναλωτικές δαπάνες, τοποθετεί τη χώρα να ξεπεράσει την Ιαπωνία και τη Γερμανία ως την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

Ομοίως, μια νέα έκθεση του NITI Aayog στην Ινδία δείχνει σημαντική μείωση της πολυδιάστατης φτώχειας. Πάνω από 248 εκατομμύρια άνθρωποι γλίτωσαν τη φτώχεια τα τελευταία εννέα χρόνια (2013-14 έως 2022-23).

Αυτό το επίτευγμα αποδίδεται σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν διάφορες πτυχές της φτώχειας. Ο Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας (MPI) που χρησιμοποιείται στην έκθεση λαμβάνει υπόψη παράγοντες πέρα ​​από το εισόδημα, παρέχοντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Τα τελευταία εννέα χρόνια, η Ινδία σημείωσε σημαντική μείωση της πολυδιάστατης φτώχειας, με περισσότερα από 248 εκατομμύρια άτομα να ξεφεύγουν από τα χέρια της. Αυτή η πρόοδος είναι πιθανό να δει την Ινδία να επιτύχει τον στόχο της για μείωση κατά το ήμισυ της πολυδιάστατης φτώχειας πολύ πριν από την προθεσμία του 2030, χάρη σε πολλές κρίσιμες πρωτοβουλίες σε διάφορες πτυχές της φτώχειας.

Σύμφωνα με ένα πρόσφατο σχόλιο που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Brookings σχετικά με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες για το 2022-23, η Ινδία πέτυχε αύξηση της πραγματικής κατά κεφαλήν κατανάλωσης 2,9% ετησίως (ετησίως) από το 2011-12.

Το μερίδιο της αγροτικής ανάπτυξης (3,1% ετησίως) είναι σημαντικά υψηλότερο από την αστική ανάπτυξη (2,6%). Η Ινδία είδε μια αξιοσημείωτη πτώση της ανισότητας τόσο στις πόλεις όσο και στα χωριά.

Ο συντελεστής Gini, ένας τρόπος μέτρησης της ανισότητας, μειώθηκε σημαντικά και στους δύο τομείς. Στις πόλεις, ο συντελεστής Gini (σε κλίμακα 100) μειώθηκε από 36,7 σε 31,9 και στις αγροτικές περιοχές από 28,7 σε 27,0. Αυτή η βελτίωση είναι άνευ προηγουμένου, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας ήταν επίσης ισχυρή.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στον δείκτη φτώχειας του πληθυσμού (HCR), ο οποίος μειώθηκε από 12,2% το 2011-12 σε μόλις 2% το 2022-23, αντιπροσωπεύοντας μείωση σχεδόν 1 ποσοστιαίας μονάδας ετησίως. Ενώ οι αγροτικές περιοχές εξακολουθούν να έχουν ελαφρώς υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (2,5%), είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την αστική φτώχεια ακόμη χαμηλότερα στο 1%.

Δεν είναι περίεργο ότι οι αγροτικές περιοχές βλέπουν ταχύτερη αύξηση των δαπανών. Η κυβέρνηση έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη διάδοση του πλούτου μέσω διαφόρων δημόσιων πρωτοβουλιών.

Αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή τουαλετών σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν ηλεκτρισμό, καθαρά καύσιμα μαγειρέματος και πιο πρόσφατα, πρόσβαση σε νερό με σωλήνες. Για παράδειγμα, στην Ινδία, μόνο το 16,8% των αγροτικών περιοχών διέθεταν νερό με σωληνώσεις στις 15 Αυγούστου 2019, αλλά ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί στο 74,7% σήμερα.

Το να έχουν καθαρό νερό πιθανότατα σημαίνει ότι οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο, επιτρέποντας στις οικογένειες να κερδίζουν περισσότερα. Επιπλέον, το πρόγραμμα Aspirational District προσδιόρισε 112 από τις πιο υπανάπτυκτες περιοχές της Ινδίας και τις στόχευσε με συγκεκριμένες κυβερνητικές πολιτικές για τη βελτίωση της ανάπτυξής τους.

Αυτή η δέσμευση ενισχύεται περαιτέρω από πρόσφατες αποφάσεις, όπως η επέκταση της δωρεάν διανομής σιτηρών τροφίμων στο πλαίσιο του "Pradhan MantriGaribKalyan Anna Yojana".

Πέρα από την επισιτιστική ασφάλεια, άλλα προγράμματα όπως το "UjjwalaYojana" για καθαρό καύσιμο μαγειρέματος, το "Saubhagya" για βελτιωμένη πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και το "Swachh Bharat Mission" και "Jal Jeevan Mission" για την υγιεινή και την παροχή νερού, βελτίωσαν συλλογικά τις συνθήκες διαβίωσης και την ευημερία. .

Η οικονομική ένταξη και οι ανάγκες στέγασης αντιμετωπίζονται επίσης μέσω προγραμμάτων όπως το "Pradhan Mantri Jan DhanYojana" και το "PM AwasYojana".

Μια πρόσφατη έκθεση της Barclays Research υποδηλώνει ότι η Ινδία έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της και να ξεπεράσει την Κίνα ως ο μεγαλύτερος παγκόσμιος παράγοντας ανάπτυξης έως το 2023. Για να επιτευχθεί αυτό, η έκθεση τονίζει τη σημασία της ενίσχυσης της εγχώριας αποταμίευσης.

Αυτή η αύξηση της εγχώριας αποταμίευσης θα ήταν επαρκής για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών αναγκών της χώρας χωρίς να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωτερική χρηματοδότηση. Επιπλέον, με υψηλότερο ποσοστό αποταμίευσης και το σχέδιο της κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ινδία μπορεί να μην χρειαστεί να εφαρμόσει περαιτέρω σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Αυτό θα βοηθούσε στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας ακόμη και εν μέσω ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης μαζί με την πιθανή επίτευξη ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο πρωθυπουργός Narendra Modi τόνισε τη δύναμη και τις δυνατότητες της ινδικής οικονομίας με βάση την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,4% που σημειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (2023-24).

Αυτή η εντυπωσιακή ανάπτυξη έρχεται μετά από δύο προηγούμενα τρίμηνα με σημαντική επέκταση (7,8% και 7,6%) και ενισχύει τη θέση της Ινδίας ως της ταχύτερα αναπτυσσόμενης μεγάλης οικονομίας παγκοσμίως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε ισχυρή ανάπτυξη για την Ινδία. Εκτίμησαν ότι η οικονομία θα αναπτυσσόταν κατά μέσο όρο 6,3% ετησίως μεταξύ 2023 και 2028, σχεδόν διπλασιάζοντας σε μέγεθος από 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή η ανάπτυξη αναμένεται να συνοδεύεται από αύξηση του μέσου εισοδήματος ανά άτομο (κατά κεφαλήν ΑΕΠ) από 2.612 δολάρια σε 3.985 δολάρια.

Αντίθετα, η οικονομία της Κίνας προβλέπεται να επιβραδυνθεί σημαντικά. Η Ινδία κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομική σκηνή με απαράμιλλη ανάπτυξη, που χαρακτηρίζεται από μια εκπληκτική επέκταση 8,4% το 4ο τρίμηνο του 2023, διασφαλίζοντας τη θέση της ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο. Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 6,5% το 2024, ξεπερνώντας την Κίνα.

Η αξιοσημείωτη μείωση της πολυδιάστατης φτώχειας, η πτώση της ανισότητας του πλούτου και η σχεδόν εξάλειψη της ακραίας φτώχειας δείχνουν έναν ολιστικό μετασχηματισμό.

Οι πρωτοβουλίες που καλύπτουν την υγειονομική περίθαλψη, τις υποδομές και την εξάλειψη της φτώχειας υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ινδίας για πρόοδο χωρίς αποκλεισμούς. Η Barclays Research οραματίζεται η Ινδία να ξεπεράσει την Κίνα ως ηγέτης της παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2023, επικυρώνοντας μια δεκαετία μετασχηματιστικών μεταρρυθμίσεων και σταθερής οικονομικής δύναμης. Αυτή η προοπτική υπογραμμίζει το αξιοσημείωτο ταξίδι του έθνους προς την οικονομική υπεροχή και τη διαρκή ευημερία.