Ινδία: Προχωρά για να γίνει κόμβος ημιαγωγών

Η ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης, που εστιάζει στην ανάπτυξη ταλέντων, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό τσιπ και τις διεθνείς συνεργασίες, τοποθετεί την Ινδία στην παγκόσμια προβολή των ημιαγωγών
8'

Η ινδική κυβέρνηση ενέκρινε στις 29 Φεβρουαρίου προτάσεις για τρεις νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών. Αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία μιας εγχώριας βιομηχανίας για την κατασκευή αυτών των κρίσιμων εξαρτημάτων. Η κατασκευή και στις τρεις εγκαταστάσεις αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα, εντός των επόμενων 100 ημερών.

Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2021, η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει το India Semiconductor Mission, ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός εγχώριου οικοσυστήματος για την κατασκευή ημιαγωγών και οθονών. Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να κάνει την Ινδία σημαντικό παίκτη στον τομέα αυτό με προϋπολογισμό Rs. 76.000 crore. Τον Ιούνιο του 2023, η κυβέρνηση ενέκρινε μια πρόταση από τη Micron για την κατασκευή μιας εγκατάστασης ημιαγωγών στο Sanand του Γκουτζαράτ. Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να τονώσει την ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος ημιαγωγών στη γύρω περιοχή.

Η Tata Electronics Private Limited (TEPL) συνεργάζεται με την Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp (PSMC) από την Ταϊβάν για την κατασκευή μιας εγκατάστασης κατασκευής ημιαγωγών ( fab ) στο Dholera , στο Gujarat, στην Ινδία. Αυτό το fab θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 50.000 γκοφρέτων ξεκινώντας το μήνα (WSPM) και θα επικεντρωθεί στη δημιουργία τσιπ για διάφορους τομείς όπως υπολογιστές υψηλής απόδοσης, ηλεκτρικά οχήματα και ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης. Η συνολική επένδυση για αυτό το έργο εκτιμάται ότι θα είναι Rs. 91.000 crore. Η PSMC είναι γνωστή για την τεχνογνωσία της στην κατασκευή chip που θα φέρει την εμπειρία της στο τραπέζι, ενώ η TEPL αξιοποιεί την παρουσία της στην ινδική αγορά.

Αυτό το εργοστάσιο θα είναι το πρώτο στην Ινδία που θα κατασκευάζει γκοφρέτες ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε πολλές βιομηχανίες και αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή σε περίπου τρεις μήνες. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την Ινδία, η οποία στο παρελθόν αγωνίστηκε να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες ημιαγωγών. Είναι επίσης σημαντικό επειδή το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής τσιπ συγκεντρώνεται επί του παρόντος σε λίγες χώρες, όπως η Κίνα, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα.

Η Tata Semiconductor Assembly and Test, μια ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (TSAT), σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα εγκατάσταση ημιαγωγών στο Morigaon , Assam. Το έργο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 27.000 ₹ crore. Η εταιρεία αναπτύσσει τις δικές της προηγμένες τεχνολογίες συσκευασίας, συμπεριλαμβανομένων των flip chip και ISIP (ολοκληρωμένο σύστημα σε συσκευασία). Το έργο αυτό στοχεύει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου οικοσυστήματος για την κατασκευή ημιαγωγών στην περιοχή. Μόλις λειτουργήσει, η εγκατάσταση θα έχει ημερήσια παραγωγική ικανότητα 48 εκατομμυρίων μονάδων και θα απευθύνεται σε διάφορους τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρικά οχήματα, τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, οι τηλεπικοινωνίες και τα κινητά τηλέφωνα. Αναμένεται επίσης να δημιουργήσει περισσότερες από 27.000 θέσεις εργασίας, άμεσα και έμμεσα.

Η εγκατάσταση TSAT στο Morigaon θα επικεντρωθεί στην κατασκευή τριών κύριων τεχνολογιών: Wire Bond, Flip Chip και Integrated Systems Packaging (ISP). Αυτές οι τεχνολογίες θα δημιουργήσουν εξαρτήματα για διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, των επικοινωνιών και των ηλεκτρονικών. Η εγκατάσταση θα επωφεληθεί από επενδύσεις σε τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στην Ινδία και από μια ομάδα με μεγάλη εμπειρία. Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει φέτος, με το πρώτο μέρος της εγκατάστασης να ανοίγει στα μέσα του 2025. Αυτό το έργο ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο της ινδικής κυβέρνησης να γίνει πιο αυτάρκης στην τεχνολογία και τη βιομηχανία. Η κατασκευή αυτής της εγκατάστασης είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την τεχνολογική ανεξαρτησία και την οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας.

Η India Semiconductor Mission έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιτυγχάνοντας τέσσερα σημαντικά ορόσημα. Υπήρξε ένα κύμα ενδιαφέροντος από μεγάλες εταιρείες ημιαγωγών σε όλο τον κόσμο. Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομικά κίνητρα συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αρκετές νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ημιαγωγών, συμπεριλαμβανομένης μιας συνεργασίας με τη Micron. Επιπλέον, η Ινδία προσελκύει ενεργά ξένες εταιρείες όπως η Foxconn και η AMD για τη δημιουργία τοπικών δραστηριοτήτων. Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο έχει σχεδιαστεί με ένα χρονοδιάγραμμα 20 ετών που έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την υπάρχουσα ομάδα 300.000 μηχανικών σχεδιασμού της Ινδίας που ήδη συμβάλλουν στο παγκόσμιο τοπίο σχεδιασμού τσιπ.

Η CG Power ενώνει τις δυνάμεις της με τη Renesas Electronics από την Ιαπωνία και την Stars Microelectronics από την Ταϊλάνδη για την κατασκευή μιας νέας εγκατάστασης ημιαγωγών στο Sanand , στο Γκουτζαράτ της Ινδίας. Το έργο θα περιλαμβάνει μια επένδυση Rs.7,600 crore . Η Renesas , ένας σημαντικός παίκτης σε εξειδικευμένα τσιπ, θα παρέχει τεχνολογική τεχνογνωσία. Η εγκατάσταση θα κατασκευάζει τσιπ για διάφορους τομείς, όπως ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, βιομηχανικές εφαρμογές, αυτοκίνητα και ηλεκτρική ενέργεια. Αναμένεται να έχει παραγωγική ικανότητα 15 εκατομμυρίων μονάδων την ημέρα.

Η Samsung Semiconductor India Research (SSIR) άνοιξε μια νέα εγκατάσταση Έρευνας και Ανάπτυξης στο Μπανγκαλόρ , με επίκεντρο την έρευνα αιχμής. Επιπρόσθετα, το κυβερνητικό σχέδιο κινήτρων σχεδιασμού (DLI) υποστηρίζει εγχώριες εταιρείες. Η Saankhya Labs και η Sensesemi Technologies έλαβαν έγκριση στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν προηγμένες λύσεις για διάφορες εφαρμογές, όπως 5G, δορυφορική επικοινωνία και ιατρικές συσκευές. Επιπλέον, σχεδιάζεται μια κοινοπραξία μεταξύ του Murugappa Group, της Renesas Electronics και της Stars Microelectronics για τη δημιουργία μιας εγκατάστασης συναρμολόγησης και δοκιμών ημιαγωγών στο Γκουτζαράτ. Το εγχείρημα αυτό αναμένει τις εγκρίσεις και τις κρατικές επιδοτήσεις.

Σε μια σημαντική εξέλιξη, η ισραηλινή εταιρεία κατασκευής τσιπ Tower Semiconductor πλησιάζει στα τελικά στάδια της εξασφάλισης έγκρισης για ένα εργοστάσιο κατασκευής 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ινδία. Αυτή θα ήταν η πρώτη περίπτωση μιας κορυφαίας παγκόσμιας εταιρείας που θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία κατασκευής τσιπ 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ινδίας. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εγκρίνει την πρόταση πριν από τις επερχόμενες γενικές εκλογές. Αυτές οι εξελίξεις υπογραμμίζουν την αυξανόμενη παρουσία της Ινδίας στο παγκόσμιο τοπίο των ημιαγωγών.

Ο Υπουργός Επικρατείας Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας τόνισε αυτή τη θετική εξέλιξη, δηλώνοντας ότι η Ινδία αναδεικνύεται ταχύτατα ως παίκτης στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών . Επισήμανε ότι μόλις δύο χρόνια πριν , η Ινδία δεν είχε παρουσία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Συνολικά Rs. Μέσω αυτών των εταιρειών σχεδιάζεται να επενδυθούν 2,50 τρισ.

Καθώς η Ινδία ξεκινά αυτό το φιλόδοξο ταξίδι, έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμιο κέντρο τόσο για την καινοτομία όσο και για την κατασκευή στον τομέα των ημιαγωγών. Επιπλέον, αυτή η πρωτοβουλία ανοίγει το δρόμο για την εγχώρια ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογιών συσκευασίας στην Ινδία. Η ίδρυση αυτών των μονάδων θα δημιουργήσει 20.000 άμεσες θέσεις εργασίας στην προηγμένη τεχνολογία, παράλληλα με περίπου 60.000 έμμεσες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους. Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση σε κατάντη τομείς που βασίζονται σε ημιαγωγούς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα ηλεκτρονικά, οι τηλεπικοινωνίες, η βιομηχανική κατασκευή και πολλοί άλλοι.

Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον γρήγορο ρυθμό της αλλαγής στον κλάδο των ημιαγωγών και εστιάζει στην κατάκτηση μεριδίου αγοράς στο τμήμα των τσιπ 28 νανόμετρων και άνω, το οποίο εξακολουθεί να έχει υψηλή ζήτηση για διάφορες εφαρμογές. Πιστεύουν ότι η μεγάλη δεξαμενή ταλέντων της Ινδίας και οι αυξανόμενες διεθνείς συνεργασίες θα τους τοποθετήσουν καλά σε αυτήν την αγορά. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για το πρόγραμμα ημιαγωγών τους, ενώ η Ινδία σημειώνει ταχεία πρόοδο με την πρωτοβουλία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ουσιαστικά, η αποστολή Semiconductor της Ινδίας σηματοδοτεί ένα μεταμορφωτικό άλμα στην τεχνολογική σφαίρα της χώρας, γεμάτη με πλήρεις δυνατότητες και άφθονες ευκαιρίες.

Με την έγκριση τριών νέων εγκαταστάσεων παραγωγής και στρατηγικές συνεργασίες με παγκόσμιους κολοσσούς, η Ινδία αναδεικνύεται γρήγορα ως ένας τρομερός παίκτης στην παραγωγή ημιαγωγών. Πρωτοβουλίες όπως η συνεργασία της Tata Electronics με την Powerchip , η συνεργασία της CG Power με τη Renesas και την Stars Microelectronics και η πιθανή επένδυση 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Tower Semiconductor υπογραμμίζουν τη δέσμευση της Ινδίας.

Η ολιστική προσέγγιση της κυβέρνησης, που εστιάζει στην ανάπτυξη ταλέντων, τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό τσιπ και τις διεθνείς συνεργασίες, τοποθετεί την Ινδία στην παγκόσμια προβολή των ημιαγωγών. Καθώς το έθνος βαδίζει προς την αυτάρκεια, υπόσχεται καινοτομία, οικονομική ανάπτυξη και κεντρικό ρόλο στη δυναμική βιομηχανία ημιαγωγών.